Soputeltan hämärässä alkunsa saaneet 60-luvun lapset ja rokkifestareiden telttameret 70-luvulla. Sellaista oli telttailun kultakaudella, muistatko? 

Suomessa on telttailtu aina – työn takia. Metsästäjät, kalastajat ja muut kulkijat pystyttivät kotansa tai laavunsa sinne minne elämä tai tai saaliseläimet kuljettivat.

Jokaisella armeijan käyneellä taas lienee muisto siitä, miten varpaat hikoavat kamiinan hehkussa ja kylmä huokuu pääpuoleen ohuen telttakankaan läpi.

Vapaaehtoisesti teltoissa yöpyivät lähinnä suojeluskuntalaiset ja partiolaiset, joille armeijan telttoja alettiin myydä 1930-luvun puolivälissä.

Lapsena vankkureilla reissannutta Thomas Hiram Holdingia (1844-1930) pidetään modernin retkeilyn isänä. Vuonna 1908 hän julkaisi Retkeilijän käsikirjan.
Lapsena vankkureilla reissannutta Thomas Hiram Holdingia (1844-1930) pidetään modernin retkeilyn isänä. Vuonna 1908 hän julkaisi Retkeilijän käsikirjan.

Aikaa oli, rahaa ei

1950-luvulle asti matkailu oli vain harvojen yläluokkaan kuuluvien harrastus. Tavalliset ihmiset matkustivat, kun oli pakko. Silloin yövyttiin sukulaisissa, jos mahdollista.

1960-luvulla matkailuinto alkoi kasvaa, ja samalla telttailun suosio lähti hurjaan nousuun. Tärkein syy muutokseen oli, että vuosilomalain uudistuksen jälkeen ihmisillä oli yhtäkkiä aikaa matkustella. Vuodesta 1960 alkaen lomapäiviä oli 18-24, ja vuoden 1973 jälkeen kaikilla oli ainakin neljän viikon loma. Kuka sitä lomalla kotona pysyisi.

Aikaa oli, rahaa ei. Vuonna 1963 työmiehen tuntipalkka huiteli kolmessa markassa, eikä sillä rahalla paljon hummattu. Nelihenkisen perheen junaliput Helsingistä Hämeenlinnaan maksoivat pari kymppiä, hotelliyö reilusti enemmän. Leirintäalueet sen sijaan olivat valtaosin kuntien omistamia ja majoitus niissä halpaa, jollei ilmaista. Palveluita ei juuri ollut, mutta ei se haitannut.

Vuonna 1965 Suomessa oli noin 250 leirintäaluetta. Vuosikymmenen lopussa jo 400.
Vuonna 1965 Suomessa oli noin 250 leirintäaluetta. Vuosikymmenen lopussa jo 400.

Reissaamista helpotti autojen maahantuonnin vapautuminen vuonna 1962, jolloin autojen määrä lähti jyrkkään kasvuun. Vuosikymmenessä henkilöautojen määrä kolminkertaistui ja 20 vuodessa viisinkertaistui yli 1,3 miljoonaan. Volkswagen Kuplat, Datsun Bluebirdit ja Ford Angliat täyttivät maantiet. Jos omaa autoa ei ollut, pystyi Luupään tai Viistoperän kyytiin aina liftaamaan.

Telttailun suosio oli hurjaa, vaikka vielä 1950-luvulla Hotelli- ja ravintolalehti kehotti alan yrittäjiä vaikuttamaan viranomaisiin, jottei leirintäalueiden olemassaolo ala vahingoittaa liiketoimintaa. Kehotus ei tepsinyt: vuonna 1973 leirintäalueilla vietettiin 1,5 miljoonaa telttailuyötä. Ennätyslukemaa tuskin koskaan rikotaan.

Kuumien öiden romantiikkaa

Suomalaisia telttamarkkinoita hallitsi yksi malli, soputeltta. Vuonna 1932 Jarl Lönnqvist patentoi suunnittelemansa kupoliteltan, jota Telttaliike Sopu alkoi valmistaa. Vaikka malli oli patentoitu, toivat muutkin valmistajat kupolitelttoja myyntiin. Valmistajasta viis, soputeltta oli soputeltta.

Keltaoranssit soputeltat täplittivät suomalaista kesämaisemaa kuin jättikokoiset kehäkukat. Sopu säilytti suosionsa pitkälle 1970-luvulle, vaikka vedenpitävästä puuvillakankaasta tehty teltta oli painava eikä aina kovin vedenpitävä. Nihkeän tunnelman varmisti se, että huonosti hengittävä kangas piti nukkujista huokuvan kosteuden tiukasti teltan sisällä. Makuupussi oli siis aamulla märkä sekä sateella että helteellä.

Jari Lönnqvist patentoi suunnittelemansa kupoliteltan vuonna 1932. Niitä valmistaa Telttaliike Sopu.
Jari Lönnqvist patentoi suunnittelemansa kupoliteltan vuonna 1932. Niitä valmistaa Telttaliike Sopu.

Nihkeästä tunnelmasta huolimatta – tai sen ansiosta – teltta toimi näyttämönä monelle romanttiselle kohtaamiselle. Telttailun kultakausi osui samaan ajankohtaan seksuaalisen vapautumisen kanssa. Ei siis ihme, että telttakankaan suojissa on lemmiskelty ahkerasti. Moni 60- ja 70-luvun lapsi on saanut alkunsa soputeltan hämärässä. Synnytystilastoissa korostuivat kesäkuukausina alulle pannut raskaudet.

Nostalgiamatkailu nousussa

Vuonna 1970 joukko nuoria miehiä järjesti Turun Ruissalossa rockfestivaalit. Ensimmäinen Ruisrock houkutteli paikalle yli 30 000 kuulijaa. Vuotta myöhemmin paikalle ilmestyi 100 000 rockmusiikin ystävää. Koska muuta majoitusta ei juuri ollut tarjolla, iso osa juhlakansasta yöpyi teltoissa. Kyseessä lienee lajin Suomen ennätys.

– Lähdin Ruisrockiin Urjalasta kolmen kaverini kanssa. Olin 15-vuotias pitkätukka. Kun astuin bussista festarialueelle, ensimmäinen vastaantulija kysyi, onko minulla myydä huumeita. Enhän minä edes tiennyt, mitä ne ovat, muistelee Musiikin edistämissäätiön johtaja Hannu Saha. Hän kiersi nuorena ahkerasti festivaaleja, tietysti telttaillen.

Toiseen Ruisrockiin saapui 100 000 kuulijaa ja tuhansia soputelttoja.
Toiseen Ruisrockiin saapui 100 000 kuulijaa ja tuhansia soputelttoja.

Nykymittapuun mukaan Ruissalossa oli kaikella tapaa alkeellista. Satatuhatpäistä juhlakansaa varten oli muutama laudoista kyhätty käymälä. Vettä sai vain parista paikasta.

– Leirintäalueen taso ei ollut mikään ongelma, kun emme tienneet paremmasta. Minusta olosuhteet olivat täydelliset, Hannu Saha sanoo.

Viime kesänä Hannu Saha päätti kahden ystävänsä kanssa kokeilla, vieläkö telttamatkailu onnistuu. Kolmikko matkusti Viroon kansanmusiikkifestivaaleille yhteisen teltan kera.

– Menimme ensin Leigo-festivaaleille. Siellä esiintyi hyvä ystävämme Kimmo Pohjonen. Hän kutsui meidät esityksen jälkeen taiteilijalämpiöönsä, joka osoittautui niin tilavaksi, että pystytimme leikillämme teltan yhteen huoneista.

Telttailun suosio on noussut viime vuosina taas kasvuun vuosien laskun jälkeen.
Telttailun suosio on noussut viime vuosina taas kasvuun vuosien laskun jälkeen.

Viru Folk -festareilla Käsmun merenrantakylässä Hannu ystävineen leiriytyi perinteiseen tyyliin.

– Telttaan mahtui juuri ja juuri kolme miestä vierekkäin nukkumaan. Olimme kuitenkin nautiskelleet sen verran kulttuuria, että uni maittoi oikein hyvin. Se oli hieno muisteleva kokemus: näin sitä on ennen eletty – ja onnistuuhan se edelleen.

Lähteet: Antti Saukkonen: Leirintämatkailun synty Suomessa ja Pohjoismaissa kirjassa Tunne maasi, Suomen matkailun kehitys ja kehittäjiä; Seppo J. Partanen: Kun Suomi etsi itseään viertoteiltä ja matkailureiteiltä; rahamuseo.fi

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2016.

Pientä pintaremonttia -sarjasta tuttu stailaaja Niina Ahonen kertoo, kuinka tavaroiden karsiminen muutossa onnistuu ammattilaisen avulla.

1. Miksi tavarasta pitää luopua?

"Kenelle tahansa voi tulla vastaan elämänvaihe, jolloin edessä on muutto pienempään asuntoon. Erityisesti tämä kuitenkin koskee suuria ikäluokkia. Lapset ovat aikuistuneet ja lähteneet maailmalle, ja koti tuntuu turhan liian suurelta yhdelle tai kahdelle ihmiselle. Tavaraa on kuitenkin kertynyt nurkkiin kiitettävästi. Kaikki ei millään mahdu pienempiin neliöihin."

Muuttostailaus tarkoittaa sitä, että isommasta pienempään muutettaessa suunnitellaan, miten rakkaat huonekalut ja muut tavarat saadaan sopimaan kauniisti uuteen asuntoon. Päätyökseni somistan asuntoja myyntikuntoon."

2. Milloin kannattaa turvautua ammattilaisen apuun?

"Silloin, jos tuntuu, ettei pysty esimerkiksi liikuntarajoitteiden tai aikapulan vuoksi selviytymään tavaroiden karsimisesta eikä muuton käytännön järjestelyistä. Ammattistailaaja voi tehdä koko urakan avaimet käteen -periaatteella.

Jollekin muuttajalle voi kuitenkin riittää pelkkä 1−2 tunnin pituinen ideointikäynti."

3. Miten aloitan tavaroiden karsimisen?

"Se voi olla vaikeaa, koska rakkaisiin huonekaluihin, koriste-esineisiin tai matkamuistoihin on latautunut paljon merkityksiä. Karsiminen omaisten tai ystävien kanssa ei myöskään ole välttämättä ongelmatonta.

Ammattilainen tuo tilanteeseen neutraalin ulkopuolisen näkökulman ja käytännön menetelmätapoja. Tavarat käydään yhdessä läpi yksi kerrallaan ja mietitään, mikä kannattaa säilyttää ja mistä luopua.

Tavarat voi ryhmitellä kasoihin ja merkitään vaikka post it -lapuilla tyyliin ”ehkä säilytettävä”, ”tärkeä” tai ”vähemmän tärkeä”. Tällä tavalla karsinta etenee pikku hiljaa.

Kannattaa muistaa, että karsintaprosessi elää koko ajan muuttajan mielessä. Seuraavana päivänä voi olla valmis luopumaan tavarasta, joka aiemmin tuntui tuiki tärkeältä. Ulkopuolinen ei kuitenkaan päätä, vaan ratkaisut ovat aina asiakkaan.

Aikataulu täytyy pitää mielessä, ja siitäkin ammattilainen voi huolehtia. Sen määrittää yleensä päivämäärä, jolloin asunnon pitää olla tyhjä."

4. Miksi tavaroista luopuminen on niin vaikeaa?

"Omia tavaroitani karsiessani olen huomannut, että ajaudun helposti ”muistojen bulevardille”. Kun esimerkiksi on tarkoitus laittaa valokuva-albumeja järjestykseen, huomaan katselleeni neljä tuntia kuvia, joista jokaiseen liittyy jokin muisto.

Ulkopuolinen voisi siinä tilanteessa huomauttaa, että aika kauan on jo mennyt yhden albumin selaamiseen.

Muutto on aina elämänmuutos. Olen koulutukseltani sisustussuunnittelija ja sosionomi, mikä ei ole lainkaan hassumpi yhdistelmä tässä työssä. Olen kuullut monta elämäntarinaa ja esineisiin liittyvää muistoa, kipeätäkin. Itku saattaa tulla niin muuttajalta kuin kuulijalta."

Lue uudesta ET-lehdestä, miten Kirsi Lihr-Koistinen onnistui Niina Ahosen avulla karsimaan tavaroitaan muuttaessaan pienempään asuntoon. ET-lehti 6/2018 ilmestyi 14.3. Digilehteen pääset tutustumaan tästä.

NIINA AHONEN

  • Yrittäjä, stailaaja, sisustussuunnittelija.
  • Oli mukana ohjelmasarjoissa Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia.
  • Työskentelee Stailia-yrityksensä kautta.
  • ”Rakastan sisustamista, kauniita esineitä ja asioita. Olen hulluna valaisimiin... ja kenkiin.”

stailia.fi

Autonasentaja-sähkömies löysi uudet työmaat perinnekäsitaidoista. Enää Erkki Ojalan ei tarvitse ottaa lopareita työn tylsyyden takia.

Erkki Ojala, Eke, haluaisi tehdä monia asioita yhtä aikaa. Siksi tarvitaan tehtävälista ruutupaperilla.

– Ettei hypi, Eke sanoo.

Työjärjestys määräytyy ilmojen ja inspiraation mukaan. Hommat alkavat, kun Tuula Ojala lähtee konttoriin Valkeakosken keskustaan ja mies jää Samu-koiran ja viiden kissan kanssa kotipiiriin touhuamaan. Yleissääntönä on, että puolet päivästä on taloremppaa, puolet muita töitä.

Virallisesti Eke on tällä erää työtön. Kahden vuoden pesti Valkeakosken Työllistämispaja Akselin työnohjaajana päättyi viime kesänä.

Erkki Ojala verstaallaan.
Erkki Ojala verstaallaan.

Nyt yksi työn alla olevista töistä on poppana. Kuteiden leikkaamista varten Eke lainasi ompelimosta leikkurin ja varustautui teräshanskalla, sillä leikkuri on terävä.

Eke tykkää tehdä asiat alusta asti itse. Siksi häntä harmittaa, ettei hän ole päässyt keritsemään lammasta. Mutta pellavaa Eke ja Tuula kasvattavat. On mukava laittaa pellavia likoamaan ja päästä loukuttamaan, lihtaamaan, häkilöimään ja kehräämään. Pellavan kehrääminen ei ole ihan helppoa.

– Villa on helpompi materiaali, varsinkin tuore villa, jossa on rasvaa säikeitä sitomassa. Kehruussa ei tarvitse olla ajatus mukana, siksi voi samalla vaikka kuunnella radiota.

Talossa on kolme heti toimivaa ja viisi epäkuntoista rukkia.

Perulaiseen cajon-rumpuun Eke on polttanut sääksilinnun kotiseutunsa Sääks-mäen kunniaksi.
Perulaiseen cajon-rumpuun Eke on polttanut sääksilinnun kotiseutunsa Sääks-mäen kunniaksi.

Loparit heti kun kyllästyttää

Erkki Ojala on lapsesta saakka asunut Valkeakoskella. 14-vuotiaasta lähtien hän rassasi isänsä kanssa autoja kerrostalon autotallissa ja teki katajanpaloista peilejä – pitihän tupakkirahat tienata. Kansalaiskoulun jälkeen hän valmistui autonasentajaksi ja hankki ensimmäisen käytetyn autonsa. Uutta autoa, turhaa ja epäkiinnostavaa, hän ei ole koskaan itselleen kelpuuttanut.

Kotoa muuttaessaan nuori mies osti keittokirjan.

– Koska sen takia ei naista oteta, että saa ittelleen siivoojan tai ruuanlaittajan, hän sanoo painavasti.

Marjatta Levannon Arkiruokaa-kirja on käytössä yhä. Eke tekee talossa kalaruuat.

Hän on suorittanut myös myyjän ja sähköasentajan tutkinnot.

– Olen ollut monissa työpaikoissa ja ottanut lopareita, kun olen oppinut työn liian hyvin. 80-luvulla se oli mahdollista. Sitten saattoi taas tarpeen tullen kävellä johonkin firmaan.

Ladossa Eke säilyttää tykötarpeitaan. Puuviilulajeja on kuutisenkymmentä. Nyt Eke valitsee mieleisiään joutsen-aiheiseen intarsiatyöhön.
Ladossa Eke säilyttää tykötarpeitaan. Puuviilulajeja on kuutisenkymmentä. Nyt Eke valitsee mieleisiään joutsen-aiheiseen intarsiatyöhön.

Nainen ja kansanperinne

Eke on ollut aina kova tanssija. Vuonna 2000 hän laittautui vappua viettämään Valkeakosken Waltikkaan. Ravintolassa oli muuan Tuula, "hyvä vietävä" ja ihminen, jota myös kiinnosti kaikenlainen käsillä tekeminen.

Seuraavana vuonna Eke ja Tuula ostivat vanhan maatalon Sääksmäeltä Ritvalan kylästä – tuli tilaa tekeville, mutta alkoi myös loputon remppa. Naimisiinkin mentiin. Tanssia saattoi nyt omassa tuvassa tai pihalla kumisaappaissa.

– Vuonna 2011 minulta levisivät lonkat ja sain tekonivelet. Ei niistä kyllä ihan priimaa tullut. Pystyn tanssimaan enää korkeintaan viisi kappaletta, sitten lonkat huutavat armoa.

Eke on myös musiikki- ja lukumies. Keskiyöllä kirja heltiää kädestä vasta kun uni vie voiton.
Eke on myös musiikki- ja lukumies. Keskiyöllä kirja heltiää kädestä vasta kun uni vie voiton.

Ekellä oli jo aiemmin todettu selkärankareuma, ja siksi tekeväisen miehen käynti on etukumara. Säryt ovat aaltoilevaa lajia.

– Jos oikeen pahaksi äityy, isommat projektit topataan ja tehdään tuohitöitä ja soitetaan kitaraa, hän kuittaa.

Viitisen vuotta sitten Eke tuli lähteneeksi Päivölän kansanopiston kansanperinnelinjalle. Se olikin suuri onni! Auto- ja sähkötyöt sekä sen sellaiset hommat hän jo osasi. Nyt avautui ovi perinnekäsitöiden maailmaan.

Päivölässä ja sittemmin eri kursseilla Eke on tutustunut kehräämiseen, tuohi-, paju- ja päretöihin, sahdin tekoon, soitinten rakentamiseen ja kasvivärjäämiseen. Monille perinnetaitokursseille hän on mennyt yhdessä Tuulan kanssa.

– Ensi kesäksi teen kahdeksantaskuisen tuohiliivin. Siihen menee 185 metriä tuohisuikaleita.

Tähdet, tähdet

Seinällä riippuu itse tehty jouhikko, ja tekeillä on 11-kielinen kantele. Kun se valmistuu, Eke aikoo hankkia soittotaidon opetusvideota katsellen. Kitarat ja cajon-rummut ovat jo ahkerassa käytössä.

– Minulla ei ole omia lapsia, mutta nassikoiden kanssa saadaan aikaan paljon meteliä. Minä soitan kitaraa, nassikat rumpuja ja helistimiä. Olen pyytänyt Tuulaa komppaamaan minua, kun pelaan rumpujen kanssa, mutta hän viihtyy paremmin kukkapuskissa. Minä en niihin koske!

Nassikat ovat Tuulan lapsenlapsia ja Eken siskon lapsia. Heille on talossa kerrossängyt valmiina.

Kissa Pikkunen auttaa työnteossa.
Kissa Pikkunen auttaa työnteossa.

Entä mitä Eke on oppinut Tuulalta? Hänen on oikein mietittävä vastausta.

– Minä en päästä ketään selän taakse neuvomaan, mutta baskerin neulomisessa itse värjätyistä langoista Tuula jeesasi. Ja olen minä oppinut Tuulalta kasvien tunnistamista ja tähtien nimiä.

Tuula harrastaa tähtiä ja Eke rakensi hänelle tähtienkatselutornin. Nyt viereinen tuomi on kasvattanut oksansa lavan päälle.

– Mutta Tuula ei anna korottaa tornia, sillä hänellä on korkeanpaikankammo, Eke harmittelee.

Katso lisää kuvia Eken tekemistä töistä:

Tässä valmistuu monitaskuinen työkaluliivi. Siihen menee yli 180 metriä tuohinauhaa.
Tässä valmistuu monitaskuinen työkaluliivi. Siihen menee yli 180 metriä tuohinauhaa.

Itse taotun puukon tuohikahvassa on sorkoupotus eli messinkilevystä tehty koristekuvio.
Itse taotun puukon tuohikahvassa on sorkoupotus eli messinkilevystä tehty koristekuvio.

Oluttölkkiä verhoaa 9 metriä tuohinauhaa.
Oluttölkkiä verhoaa 9 metriä tuohinauhaa.

Erkin tuohihattu ja pärekori.
Erkin tuohihattu ja pärekori.

Tuohesta Erkki saattaa valmistaa vaikkapa käsilaukun ja pillerihatun.
Tuohesta Erkki saattaa valmistaa vaikkapa käsilaukun ja pillerihatun.

Erkin cajon-rummussa on upeat yksityiskohdat.
Erkin cajon-rummussa on upeat yksityiskohdat.

Jouhikon runko on tervalepästä, kansi kuusesta ja kielet ja roka hevosen häntäjouhista, mistä tulee soittimen nimikin.
Jouhikon runko on tervalepästä, kansi kuusesta ja kielet ja roka hevosen häntäjouhista, mistä tulee soittimen nimikin.
Intarsiatyö vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja hyvän valaistuksen. Intarsialla tarkoitetaan useimmiten erilaisten sisustuspintojen ja taulujen upotuskoristelua. Menetelmä on kuin palapeliä: kuva-aiheeseen leikataan pala palalta aukkoja, jotka sitten täytetään viiluilla. Tähän käpytikkaan Erkki käytti mm. ebenpuu-, koivu-, palisanteri-, tiikki- ja mäntyviiluja.
Intarsiatyö vaatii tarkkuutta, kärsivällisyyttä ja hyvän valaistuksen. Intarsialla tarkoitetaan useimmiten erilaisten sisustuspintojen ja taulujen upotuskoristelua. Menetelmä on kuin palapeliä: kuva-aiheeseen leikataan pala palalta aukkoja, jotka sitten täytetään viiluilla. Tähän käpytikkaan Erkki käytti mm. ebenpuu-, koivu-, palisanteri-, tiikki- ja mäntyviiluja.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin teet pärekorin
Käsityöt
Näin teet pärekorin