Perinteiset käytöstavat ovat kunniassa suomalaisessa kahvipöydässä. Yllättäen hyväksyntää saa myös vanha tapa!

Kylässä kahvipöydästä ei ole hyvien tapojen mukaista lähteä suoraan kotiin, ja sääntö elää vahvana myös nuorimpien vastaajien keskuudessa. 

Tiedot käyvät ilmi leipomoyhtiö Lantmännen Unibaken tilaamasta pullakyselystä, johon vastasi tuhat suomalaista.

Yli 80 prosenttia vastaajista tarjoaa pullaa ensin vanhemmille vieraille. Naiset ensin -periaate pätee myös kahvipöydässä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Suomalaisen pullakahvikulttuurin monet tutut tavat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Vaikkapa pullan tarjoamisjärjestyksessä ei nähty nuorten ja vanhempien ikäryhmien välillä merkittävää eroa siinä, kenelle tarjotaan ensin, kertoo Kaisa Kivistö Lantmännen Unibake -leipomoyhtiöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kursailijoita ja ryntäilijöitä

Joka kolmas vastaaja myönsi kursailevansa herkkujen ääreen siirtymistä. Heidän mielestään tulee odotella vielä toista kutsua. Useimmat vastaajista kertoivat kuitenkin siirtyvänsä pöytään heti ensimmäisen kutsun saatuaan. Onpa silti heitäkin, jotka ryntäävät apajille jo ennen kuin kutsu on käynyt. Näin ilmoitti tekevänsä jopa yksi kymmenestä vastaajasta.

Niille, joiden mielestä pulla on parasta kahviin kastettuna, kysely toi hyviä uutisia.

– Ainakin kyselyn perusteella he voivat jatkaa hyvällä omalla tunnolla pullansa kastamista. Lähes joka toisen mielestä se on oikein ja vain 17 prosenttia ilmoittaa, ettei se olisi hyvien tapojen mukaista, Kivistö toteaa.

Lantmännen Unibaken verkkosivuilta ilmenee, että yhtiön omistaa 27 000  ruotsalaista maanviljelijää. Yhtiö on osa kansainväistä Lantmännen -konsernia, joka toimii 20 maassa. Suomalaisesta leipomoyritys Vaasanista tuli osa Lanmännen Unibakea vuonna 2015.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla