”Äitini laittoi Hota-pakkauksiin ruisjauhoja – ja me kakarat hihittelimme.” Legendaariset lääkkeet innostivat lukijat muistelemaan menneitä.

Ota Hota, niin ei pakota -mainoslause on jäänyt hyvin ET-lehden lukijoiden mieleen.  Monella on omia kokemuksia tästä särkylääkkeestä perhepiirissään.

Hoffmanin-tipat, Hyvä Salva, kamferi ja Hota-pulveri.  ET-lehti julkaisi vuorokausi sitten artikkelin, jossa kerrottiin vanhoista lääkkeistä.  Se innoitti lukijoita heti keskustelemaan aiheesta vilkkaasti sekä verkkosivuilla että Facebookissa. Eniten kommenteissa muisteltiin Hota-pulveria.

Värikäs kelta-sininen Hota-pakkaus, jonka kannessa näkyi intiaani, tuntuu olevan monella lukijalla hyvin muistissa. Osa on itsekin käyttänyt  Hota-pulveria, jonka suosio oli suurta jo vuonna 1931. Särkylääkettä valmistettiin aina 1990-luvulle saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hauskimmat Hota-muistot liittyvät ehdottomasti heihin, jotka ovat lapsena katselleet ihmetellen aikuisten käytöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ota Hotaa koko kota” sekä ”osui ja upposi monella tapaa.” Muun muassa näin ET-lehden lukijat kuvailevat Hota-muistojaan.

Lue tästä, mitä kaikkea Hota-pulveri toi lukijoiden mieleen.

  • ”Meillä kotona isäni äiti valitti aina vaivojaan, vaikka niitä ei kovin ollutkaan.  Voi voi, kun särkee päätä. Se oli jokapäiväinen itkuvirsi. Hota-pulveria kului. Apteekki oli kaukana kirkolla ja äitini keksi laittaa Hota-pakkauksiin ruisjauhoja ja täydestä meni. Me kakarat kyllä hihittelimme, kun mummo nappasi naamaansa ruisjauhot ja sanoi kohta että kyllä helpotti säryt. Sitten oli lääke, Turun tuomiokirkon tipat tai linjamentti, joka auttoi ihan mihin vaan. Niistä en ole lapsuuteni jälkeen kuullut – siis viiteenkymmeneen vuoteen.”
  • ”Äitini käytti "Ota Hotaa koko kota" -pulveria 1960-luvulla.”
  • ”Hota-rutiini kehitti papastani suorastaan taiturin: ensin hän avasi pulveripakkauksen taitoksistaan, kokosi sitten reunoja kääntelemällä pulverin aivan paperin keskelle keoksi, jonka sitten heitti komeassa kaaressa suuhunsa. Lapsenlapsena katselin vierestä ihaillen. Niin sanotusti osui ja upposi monella tapaa. ”
  • ”Nämä ovat kaikki tuttuja tuotteita. Isoäiti käytti niitä. Hän otti Hota-pulveria illalla, kun päivän töistä paikat pakotti. ”
  • ”Eno otti Hotaa joka päivä, vaikkei missään ollut edes kipuja, mutta varmuuden vuoksi.”

”Mummot elivät yli 95-vuotiaiksi”

Myös muut vanhan ajan lääkkeet saivat kommentoijat keskustelemaan.  Kamferi vaikuttaa kuuluneen aikoinaan joka kodin varustukseen.

  • ”Hotaa on käytetty, samoin Pervitiniä. Kamferitipat sokeripalassa auttoivat huonoon oloon, ja vatsavavoihin sain usein Thilemanin tippoja.”
  • ”Vain nimi Hotasta on tuttu. Kamferia käytettiin meillä kotona ampiaisen ja hyttysen pistoihin. Tätini voiteli sillä kipeitä niveliään. Ystävän mummu antoi meille lapsille kamferilla maustetun sokeripalan karkkina. ”
  • ”Mamma käytti kamferitippoja sokeripalassa, mutta en tiedä mihin vaivaan. Itse käytin Hyvä Salvaa poikani vaippaihottumaan. Hän syntyi vuonna 1969. Eipä siihen aikaan muita vauvarasvoja ollut.”
  • ”Ennen Hota ja kamferi olivat joka tautiin sopivia. Kaikki parani. Kamferi oli sydänlääke: sokeriin ja sitten nauttimaan. Mummot elivät yli 95-vuotiaiksi, joten kai se oli pitkän iän salaisuus.”

Nämä kommentit on kerätty  ET-lehden verkkosivuilta ja Facebookista. Kiitos kaikille kommentoijille.

Jos sinulla on omia kokemuksia Hota-pulverista tai muista vanhoista lääkkeistä, kerro ja jatka keskustelua vapaasti tämän jutun perässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla