Suomen go-go-mestarit Aila Vaittinen ja Pia Tennberg pistävät parastaan television Nuorten tanssihetki -musiikkiohjelmassa syksyllä 1966.
Suomen go-go-mestarit Aila Vaittinen ja Pia Tennberg pistävät parastaan television Nuorten tanssihetki -musiikkiohjelmassa syksyllä 1966.

Sodan jälkeen syntynyt sukupolvi kehitti läntiseen maailmaan nuorisomuodin. Minihamosella osoitettiin, että otamme nyt ohjat omiin käsiimme.

Minihame, sukkahousut, saapikkaat, E-pillerit, rock, uudet aatteet – vapaus!

Minihameen äidiksi tituleerattu Mary Quant aloitti hameen helman lyhentämisen Lontoossa jo 1960-luvun alussa, mutta Suomessa reittä paljastettiin vasta vuosikymmenen puolivälissä.

– Kun olin vielä lukiossa 1964, siskoni teki minulle kaksi hametta, ihanan puolihameen ja liivihameen, joilla pärjäsin pitkään. Ne olivat jo aika minejä, mutta varsinaisesti minihameita alettiin pitää Suomessa vasta 1966. Minulla oli superlyhyitä, niissä oli helppo kulkea, mikään ei estänyt, Kristiina Halkola muistelee.

"Lapsenlapseni ei halunnut pukea vanhaa mekkoani päälleen. Hän kauhisteli, miten lyhyt se oli."

Kristiina oli aikansa nuorisoidoleita. Kaunis näyttelijä, laulaja, poliittisen laululiikkeen edustaja, mutta myös elokuvatähti: Käpy selän alla, Punahilkka, Lapualaismorsian. Tuohon aikaan oli tapana, että näyttelijä etsii itse vaatteet roolihenkilölleen.

– Minulla on vieläkin tallella se kirkkaankeltainen mekko, jonka hankin Lapualaismorsiameen 1967. Pyysin kerran lapsenlastani pukemaan mekon päälleen, kun se on niin nätti, mutta hän kauhisteli, että en mä voi, kun tää on niin lyhyt! Kristiina nauraa.

Kristiina Halkola ja Pekka Autiovuori elokuvassa Käpy selän alla.
Kristiina Halkola ja Pekka Autiovuori elokuvassa Käpy selän alla.

Hoikka ja pitkäsäärinen Kristiina teki teatterikouluaikana jonkin verran mallin töitäkin, jotta sai rahaa opintoihin. Hän oli Suomen ensimmäisiä sukkahousumalleja.

– Olen aina seurannut muotia, mutta niin, että vaatteissa pitää olla jotain hauskaa. Lyhyt hame ja pitkävartiset saappaat, se oli minun juttuni. Yksi lempiasuni oli kirkkaanpunainen sadetakki ja keltaiset kumisaappaat – kumisaappaat siksi, ettei opiskelijalla ollut alkuun varaa hankkia nahkaisia.

Kristiina ei muista, että hameen helmasta olisi juuri huomauteltu.

– Kerran yksi mies tuli ratikkapysäkillä sanomaan, että ei ollut tyttö kyllä äitilläs noin lyhyttä hametta. Ratikka tuli enkä ehtinyt sanoa, että olipas, minun äitini tanssi 20-luvulla charlestonia ja siinä oli lyhyet hameet!

Minin äiti ja isä

Minihametta pidetään usein englantilaisen Mary Quantin luomuksena, mutta sillä oli myös ”isä”, ranskalainen André Courrèges, joka kehitti sitä omalla tahollaan ja esitteli kalliin huippumuodin maailmassa. Hän tuli kuuluisaksi futuristisesta tyylistään, jota myös avaruusmuodiksi kutsuttiin.

Mary Quant myi omassa Bazaar-putiikissaan Lontoon King’s Roadilla aluksi muiden suunnittelemia vaatteita, kunnes alkoi kehitellä omia malleja. Ne olivat värikkäitä, edullisia ja helposti yhdisteltäviä. Suosituin asu oli minihame, lantiolla oleva vyö ja minin tärkein asuste, räiskyvän väriset sukkahousut.

Vaatteita ei enää ostettu kestämään ikuisesti.

Niukassa nahkamekossa Miss Suomi 1964 Sirpa Suosmaa, joka teki uraa mallina missivuosien jälkeen.
Niukassa nahkamekossa Miss Suomi 1964 Sirpa Suosmaa, joka teki uraa mallina missivuosien jälkeen.

Nuoriso otti minin kerralla omakseen. Mary Quant sanoikin, ettei minihametta keksinyt sen paremmin hän kuin Courrègeskaan vaan kadulla kulkeneet nuoret naiset.

Alkoi kokonaan uusi aikakausi siinäkin mielessä, että vaatteita ei enää ostettu kestämään ikuisesti. Nuoret halusivat vaihtelua, koko ajan uutta ja edulliseen hintaan.

Sheikkaamaan!

Vapautuminen oli varmasti ajan sana. E-pillerit rantautuivat Suomeen 1962, ja kun raskaudenpelon mörkö katosi näköpiiristä, paljastava pukeutuminen sai tilaa. Lyhyt hame ja sukkahousut mahdollistivat vapaan liikkumisen.

Nykyajan silmin katsottuna alkuaikojen minimuoti ei kyllä ollut kovin seksikästä, vaan toi pikemminkin mieleen pikkutytön. Sellaisen muodin keulakuva oli tikkumalli Twiggy kauriinsilmineen A-linjaisessa, vyötäröttömässä mekossaan. Suoraviivaiset muodot, selkeät linjat ja graafiset kuviot miellyttivät kyllä suomalaisia, 1960-luku oli Vuokon ja Marimekon voittokulkua.

Oli poppia ja rockia ja koko maailma auki.

Myös hiustyyli muuttui. 1960-luvun alun tupeerauksille heitettiin hyvästit, hiukset laskeutuivat liehumaan vapaasti ja Vidal Sassoon leikkasi Pariisissa hienoja geometrisia kampauksia. Muistatte varmaan turkoosin luomivärin ja uutuuden, tekoripset? Ja diskoissa sheikattiin antaumuksellisesti koko vartalolla. Oli poppia ja rockia ja koko maailma auki.

Tikkumalli Twiggt eli Lesley Lawson 1967.
Tikkumalli Twiggt eli Lesley Lawson 1967.

Tanssi tuli myös muotinäytöksiin. Aira Samulinin Rytmikkäät mannekiinit saivat kansan liikkeelle, ja näytöksiin jonotettiin. Muotikuvistakin kaikkosi pönötys, ja värikuvien yleistyminen räväytti naistenlehtien maiseman.

Iskelmätaivaan minityttö oli Anita Hirvonen. Biisien pikkutuhmat sanoitukset herättivät kohua sensuuri-Suomessa: kappale Sormet pois joutui Yleisradiossa esityskieltoon.

Vitsailua Jatkoajassa

Toki vanhempi väki vähän nikotteli minille. Tai hurskasteli. Seura-lehden kiertohaastattelussa 1966 Postisäästöpankin johtaja Teuvo Aura kommentoi: ”Henkilökohtaisesti nainen on mielestäni sitä mielenkiintoisempi mitä enemmän hän peittää. Mutta jos muoti kerran määrää helmat lyhyemmäksi, minä alistun.”

Ylen Elävässä arkistossa on filminpätkä ”svengaavasta Lontoosta” joulukuulta 1966. Pertti Salolainen raportoi hameenhelmojen lyhentymisestä; jopa 23 senttiä polven yläpuolella on mitta, joka tuottaa vaikeuksia tyttöparoille kylmillä ilmoilla ja metron ahtailla penkeillä.

"Tansseissa hyökätään, kun minihame näkyy."

Televisiohistorian ensimmäinen Jatkoaika 9.9.1967 koetti saada niskalenkkiä minimuodista, mutta siitä ei tullut mitään. Miehet väänsivät kaksimielistä vitsiä. Matti Kurjensaarta kiinnostivat minihameessa ”konekiväärin liikkuvat osat”. Nuori Jaakko Tarvajärvi, Niilon poika, totesi: ”Kyllä täytyy sanoa, kun on entinen tykkimies ja nykyinen kanssa, että tansseissa hyökätään, kun minihame näkyy.”

Sukkahousumallille kelpasivat vain Amar-Teinit.
Sukkahousumallille kelpasivat vain Amar-Teinit.

Tottahan nuorten naisten tavoitteena on herättää nuorten miesten huomio. Vaikka valtaosa ministä oli hyvin maltillista, reittä hilattiin näkyviin 10–15 cm, ylilyöntejäkin oli. Ajan tarinoihin kuuluu sanomalehtien pikku-uutinen miehestä, jotka bussissa iski hampaansa vieressä istuvan minihameneitosen hameen alta paljastuneeseen reiteen.

Vain nuorille?

Minimuodin omaksuivat aika pian myös aikuiset naiset, joskin tietysti miedossa muodossa. Miesten kannat olivat aika selviä. Kun Jaakko Tarvajärveltä kysyttiin äitien minihameen käytöstä, hän hieman järkyttyneen oloisena ehdotti, että ”jätetään äidit tämän ulkopuolelle” ja linjasi, että tuore aviovaimo voisi käyttää miniä pari vuotta häiden jälkeen.

Eivät minin kannalla olleet kaikki naisetkaan. Lenita Airisto, joka oli mukana Jatkoajassa alusta lähtien, sanoo, ettei ole koskaan ollut minihameihmisiä. Joskus hän oli joutunut kuitenkin mallina esittelemään minejä muotinäytöksissä.

– Minihameen tullessa muotiin minä olin toiminut liike-elämässä jo vuosia. Siellä pukeutuminen on hyvin konservatiivista, ei puhettakaan, että liiketapaamisiin voisi mennä minihameessa. Sanonkin aina: ”Ei pidä käyttää niin lyhyttä hametta, että vastapuolelta menee sekaisin, minkä pään kanssa hän on tekemisissä.”

"Mini ei vapauttanut naista. Se karsinoi, jopa esineellisti naisen."

Lenitan mielestä mini kuuluu showbisnekseen ja nuorille. Bisnesnaisen helman pituus vaihtelee vartalon suhteiden, ei muodin mukaan.

– Muuten Suomessa ymmärrettiin pukeutuminen paremmin 1960-luvulla kuin se ymmärretään nyt. Sota ja pula-aika opettivat arvostamaan laatua. 1960-luvun lahjakkaat suunnittelijat, jotka olivat aikansa poppareita ja tähtiä, tekivät meille kauniita ja kestäviä vaatteita. Mary Quant ja minihame tulivat toisesta kulttuurista.

– Miniin liitettiin naisten vapautuminen, mutta minusta mini ei vapauttanut naista, päinvastoin, se karsinoi, jopa esineellisti naisen. Minillä naiset pyrkivät siihen, että heidät huomataan, kun tärkeintä on, miten huomataan, Lenita korostaa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.

Vuosisadan vaate

Kuten tiedämme, minihameesta tuli vuosisadan jälkipuoliskon vaate, siinä kuin farkuista ja sukkahousuistakin. Aikansa lyhennyttyään mini muotoutui mikroiksi, pikkushortseiksi. Sitten helmat putosivat midiin ja maksiin, mutta sieltä tultiin taas pian takaisin, ja nykyisin käy mikä pituus vain.

Ehkä mini sittenkin vapautti naisen.

Lukijoiden muistoja: ”Aina piti istua sääret supussa”

Oli ihanaa olla nuori ja hoikka ja pukeutui muodikkaasti, aivan uuden näköisiin vaatteisiin. Tämän onnen ohella lukijoiden muistoissa korostuvat minihameen hankaluudet. Kumarrella ei juuri kestänyt.

”Asuuni kuului mokkanahkaiset lyhytlahkeiset shortsit ja pitkä itse kudottu liivi. Kaiken kruunasivat valkoiset stretch-saappaat. Käytin paljon Marimekon tuotteita, raidallisia minimekkoja. Ostin myös kankaita, joista ystävättäreni äiti ompeli minulla mekkoja.

Samaan aikaan oli myös niin sanottu OP-muoti, mustavalkoinen ja graafinen, vaikkei sitä taida nykyään juuri kukaan muistaa. Toki minun oli hankittava senkin muodin mukainen puolihame ja päällystakki.”

”Mini oli kyllä hankala hame prätkäpojan tyttökaverille, varsinkin talvisaikaan. Hyviä muistoja hamemuodista kuitenkin jäi, eivätkä paikatkaan paleltuneet.”

”Kun käytin minihametta, autokoulun opettaja katsoi oikeudekseen koskettaa reittäni, kun tein virheen.”

”Olin kävelemässä kävelytiellä lähellä liikennevaloristeystä. Yhtäkkiä kuului kova pamaus – peräänajo. Miehet nousivat autoista ja sopivat asian. Vähän ajan päästä perään ajaneen auton omistaja huuteli minut paikalla ja totesi, että nyt likka hameen helmat pidemmiksi. Oli kuulemma katsellut kauniita sääriäni ja miettinyt, mitä kaunista hameen alta löytyy.”

”Hylkäsin minimuodin ihan kokonaan, kun näin nuoren raskaana olevan naisen lyhyenlyhyessä äitiysmekossa, jonka alta vilkkuivat paksut, puuvillaiset, vaaleanpunaiset punttilahkeiset mummoalushousut.”

”Ihanin minihameeni oli marjapuuronpunainen mokkahame. Sen kanssa käytin tyköistuvaa paitapuseroa, joka oli intianpuuvillaa, luonnonvalkea ja siinä hameenväriset ohuet raidat. Olin silloin tosi, tosi hoikka ja pitkäsäärinen...”

”Rapuissa piti mennä viimeisenä, kun se hame vaan oli niin lyhyt, tunnilta myöhästyttiin monta kertaa!”

”Kun 70-luvulla odotin ensimmäistä lastani, minulla oli punainen valkopilkullinen minipituinen äitiysmekko. Kerran tuuli puhalsi helmat korviin ja raidalliset pikkuhousuni ja iso vatsani paljastuivat kaikille ohikulkijoille. Ei siinä auttanut muu kuin nauraa ja nykiä helmoja alas.”

”Minihame oli vähän hankala koulussa. En voinut kirjoittaa kunnolla taululle, kun minipituinen mekko kohosi liian ylös. Kirjoitin siis taulun alareunaan, mistä opettaja vinoili... Ei se ollut paras vaate tanssireissuillekaan. 1960–70-luvulla tansseihin uskalsi vielä kulkea liftaamalla, mikä oli talvisaikaan minihameessa aika kylmää puuhaa.”

”Pääsin ripille minimuodin aikaan. Rippihameeni oli laadukas vuorillinen kellohelmainen musta hame. Sen jälkeen hankin minimittaisen kukkamekon ja sinisen farkkuhameen. Oli helppo pukeutua, kun olin langanlaiha ja pitkä tyttö.”

”Nahkahame oli lyhyt roiskeläppä ja jäykkää vahvaa nahkaa. Piti istua ja kulkea jalat supussa, jotta ei näkynyt ’koko kaupunki’.”

”Parhaiten jäi mieleeni äitiysmekko, joka siis oli löysä ja lyhyt. Jälkikäteen ajatellen tuntuu ihan mahdottomalta, että olen mennyt ulos siinä mekossa, mutta niin vaan pidin sitä työasuna. Mitähän kaikkea näkyi, kun työpöytäni luona ja arkistossa kumartelin.”

”Seisoin uusi sininen farkkuhame ylläni Iisalmen linja-autoasemalla. Vanhempi täti vieressäni kommentoi: ’Tuon hameen kanssa ei pääse taivaaseen.’”

”Oli illalla menoa, eikä mitään päällepantavaa. Tekaisin minihameen, mustan ja mielestäni tosi tyylikkään. Sen kanssa puin vaaleansinisen itse virkatun reikäisen neulepuseron. Sitten Viialasta Helsinkiin teatteriin. Matka oli onnistunut ja tunsin olevani tosi tyylikäs itse tekemässäni asussa.”

”Opettelin vasta kolmikymppisenä käyttämään hameita ja mekkoja. Jotkut paheksuivat todella lyhyttä helmaani. Ajattelin ja sanoinkin joillekin, että ne pitää, jotka voi! Minulla oli hyvät sääret... Ja hahaa niille, jotka moralisoivat.”

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014.

-valone-Käyttäjä698
Seuraa 
Liittynyt11.3.2016

Minihame vapautti naiset 1960-luvulla: Kristiina Halkola, Lenita Airisto ja ET:n lukijat muistelevat

Oli se tavalliselle nuorelle naiselle upeeta aikaa. 59-62 itse ompelin kaikki vaatteeni ja seurasin muotia. Oli ihanan vapauttavaa paljastaa säärensä, ja rohkeus tuossa asiassa palkittiin! En kuitenkaan silloin ajatellut asiaa maailmanlaajuisesti, se oli vain uutta muotia ja aina kaikki uusi kiinnosti. Nainen nauttii aina kun saa ihailevia katseita.
Lue kommentti
Vierailija

Minihame vapautti naiset 1960-luvulla: Kristiina Halkola, Lenita Airisto ja ET:n lukijat muistelevat

Näin jälkeenpäin ajatellen täytyy kummastella, miten ihmeessä itsekin käytti minihameita. Kai se kuuluu nuoruuteen, että pitää pukeutua kuten muut nuoret. En sentään haksastanut mikrohousuja käyttämään mutta sen jälkeen tulivat leveät lahkeet. Vanhoista housuista vedettiin saumat auki ja polvista alaspäin ommeltiin housuihin kankaasta kiilat, jotta lahkeista tuli mahdollisimmat leveät.Voi aikoja, voin nuoruutta. Haikeudella muistelen.
Lue kommentti

Päälle viisikymppiset ovat varakkaampia kuin yksikään ikäryhmä Suomessa koskaan aiemmin. Nyt "hopeinen hyökyaalto" on viimein alkanut näkyä mainonnassa: aikuisia naisia ja miehiä käytetään yhä enemmän myös vaatemalleina. Tapasimme aloittelijoita ja konkareita.

Seniorien ostovoimasta on paasattu vuosikausia: yli viisikymppisillä on näpeissään yli 70 prosenttia kaikesta kotitalouksien pääomasta, ja se raha halutaan liikkeelle.

Asenteissa on kuitenkin korjaamisen varaa. Vaikka viisi-kuusikymppiset ostavat valtaosan uusista autoista, asunnoista, veneistä ja matkoista, vanhempi ihminen kelpaa mainokseen usein vain rekvisiitaksi, harvemmin aktiiviseksi toimijaksi.

Varttuneen väen kasvava elinvoimaisuus näyttää myös hämmentävän monia mainostoimistojen nuoria päättäjiä. Heidän on vaikea hahmottaa ihmisten biologista ikää ja oivaltaa, että moni seitsemänkymppinenkin on vielä varsin vetävän näköinen pakkaus, airasamulineista puhumattakaan.

– Silloin tällöin mainostoimistot etsivät malliksi sellaista, mitä ei ole enää olemassakaan: harmaapäistä nutturamummoa, satukirjoista tuttua stereotyyppiä, hymähtää mallitoimisto Azzurron perustaja Tomi Jäderholm.

Azzurron listoilla olevat seniorit ovat meneviä ja nuorekkaita ja käyttävät ketterästi uusinta tietotekniikkaa. Toimiston nestori on tyylikäs 84-vuotias Pekka, jolla riittää keikkaa tasaiseen tahtiin. Täsmälleen samanikäinen on maailman vanhin supermalli, amerikkalainen Carmen Dell Orefice, joka mallinura alkoi 15-vuotiaana Vogue-lehdessä.

Kiintotähtiä. Amerikkalaisen Carmen Dell Oreficen (vas.) ja ruotsalaisen Ingmari Lamyn (kesk. ja oik.) mallinura on kestänyt vuosikymmeniä. Suomalaisella Gedi Lindahlilla (alhaalla oik.) on kaikki eväät samaan.
Kiintotähtiä. Amerikkalaisen Carmen Dell Oreficen (vas.) ja ruotsalaisen Ingmari Lamyn (kesk. ja oik.) mallinura on kestänyt vuosikymmeniä. Suomalaisella Gedi Lindahlilla (alhaalla oik.) on kaikki eväät samaan.

Ensin eläkkeelle, sitten catwalkille

Hyviä aikuisia malleja malleja yhdistää halu ja kyky heittäytyä. Sopusuhtainen kroppa, vahva tukka ja iho ovat plussaa, mutta eivät välttämättömyys. Mainoskasvona voi pärjätä myös äärimmäisellä tavallisuudella. Vielä suurempi valtti on persoonallisuus, ripaus jotakin erityistä.

Jotakin sellaista, mitä on Heikki "Mega" Maunulassa, 64.

Raamikas ja parrakas Maunula jäi mainostoimistosta eläkkeelle vuosi sitten. Tuttujen valokuvaajien kannustamana hän lähetti kuviaan mallitoimisto Modelboomiin. Myönteinen vastaus tuli paluupostissa. Klaukkalassa asuvan vapaaherran arkea ovat kuluneen vuoden aikana maustaneet monenlaiset mallikeikat ja kampanjat vuodevaatteista koruihin ja geenitutkimukseen.

– Mihin tahansa en suostu, tuotteen pitää istua tyyliini.

Muotikuvausten ohella Maunulalla riittää kysyntää erilaisissa kampanjoissa.
Muotikuvausten ohella Maunulalla riittää kysyntää erilaisissa kampanjoissa.

Ihan kokemattomana Heikki ei valonheittäjien eteen astunut. Mainostoimiston päägraafikkona työskennellessään hän oli valjastanut äijämäisen charminsa muun muassa osaksi kiitettyä Pantteri-kampanjaa, joka vetosi nuoriinkin.

Tavaratalo Stockmannin muotinäytöksissä Heikki on tepastellut nuorten huippumallien rinnalla jo kolmasti.

– Etukäteen aina jännittää mennä ison yleisön eteen, mutta näytöksen jälkeen tuntuu hyvältä, kun on uskaltanut ja onnistunut. Pahemmin en ole koreografioissakaan muninut, vaikka tempo lavalla on yllättävän kova. Jokaisella mallilla on oma pukija, mutta kerran jouduin kiirehtimään omalle vuorolleni kengät auki. Selvisin sentään kompastumatta.

Heikki on aina pitänyt huolta kunnostaan.

– Juoksu ei enää onnistu, mutta sauvakävelen rivakasti ja käyn kuntosalilla kolmesta viiteen kertaan viikossa. Ravitsemukseenkin yritän nykyään kiinnittää enemmän huomiota - neljältä tyttäreltä satelee hyviä ohjeita.

Tärkeä osa arjessa on musiikilla. Treenikämppänä toimii oma autotalli, jonne kontrabassoa soittava Heikki usein vetäytyy kaverinsa kanssa harjoittelemaan jazzstandardeja.

Rikastumaan satunnaisilla mallintöillä ei pääse. Heikin mielestä parasta koko touhussa onkin se, että saa solahtaa nuorekkaaseen joukkoon.

– Myös yleisö on aina ottanut minut kannustavasti vastaan. Uskon, että se on osa suurempaa asennemuutosta. Suomessakin aletaan tajuta, että perinteinen käsitys eläkeläisistä on liian kapea. Mallivalinnoilla on keskeinen merkitys varsinkin silloin, kun halutaan nostaa markkinointi uudelle tasolle. Minäkin haluaisin vielä suunnitella jotakin shokeeraavaa.

Heikki Maunula Stockmannin näytöslavalla. – Parasta on nuorekas seura.
Heikki Maunula Stockmannin näytöslavalla. – Parasta on nuorekas seura.

Konkari vaihtaa roolia

Jaana Ukkola, 58, havahtui alan murrokseen jo vuosia sitten. Ennen oman mallitoimistonsa Modelboomin perustamista vuonna 1989 hän ehti työskennellä 15 vuotta huippumallina maailmalla, Pariisi tukikohtanaan. Nyt vanhat toimistot Ranskassa ja Saksassa ovat tiedustelleet, olisiko Jaana kiinnostunut palaamaan kameran eteen. Niin kova kysyntä aikuisilla ammattimalleilla on Euroopassa.

Pariisissa, Lontoossa ja Hampurissa on useita toimistoja, jonka listoilla on vain 50+-malleja.

"Kuusikymppiset eivät ole koskaan näyttäneet näin hyvältä", hehkuttaa pariisilainen mallitoimisto Grey Models. Hohdokkaaseen harmaaseen viittaa myös Silver-toimisto, jonka huiput tienaavat keikasta tuhansia euroja.

Suomessa sama toistuu pienemmässä mittakaavassa.

– Harva täällä pelkillä mallintöillä enää elää - toisin kuin menneinä vuosikymmeninä. Mutta jos joillakin, niin nimenomaan aikuisilla malleilla on töitä.

Gedi Lindahl, yksi suosituimmista aikuismalleista aloitti uransa Jaanan tapaan jo 70-luvulla.

Millaisella kasvolla on nyt eniten kysyntää?

– Nuorelta ei tarvitse näyttää, vaan nuorekkaalta ja dynaamiselta. Ehkä minustakin voisi muutaman kilon pyyhkäistä pois, jos aion vielä mallina laittaa isomman vaihteen päälle, Jaana naurahtaa.

Jaana Ukkola kaavailee paluuta Euroopan mallimarkkinoille.
Jaana Ukkola kaavailee paluuta Euroopan mallimarkkinoille.

Monen ulkomaisen toimiston listoilla näkyy myös kuvauksellisesti ahavoituneita kasvoja, moderneja "noitia". Suomessakin usein työskennelleen ruotsalaismallin Ingmari Lamyn, 70, valtti on platinanharmaa hiuspehko.

Jaana Ukkola vannoo ammattitaidon nimiin, oli malli minkä ikäinen tahansa.

– Ulkonäkö on mallin työstä vain 20 prosenttia. Tavismalleja en ole oikein koskaan ymmärtänyt. Kuka haluaa ostaa paidan naapurin päältä?

Seniorimallin eka keikka

Espoolainen Sirkka-Liisa Malmivaara, 71, istuu meikkaaja Leena Waggonerin laitettavana tyynenä kuin silitettävä kissa. Kokeneen ammattilaisen kehut ovat nostaneet mielialaa: onpa kauniit hiukset, hyvät kulmat, silmän kestopigmentoitu rajauskin kohdallaan.

– Aina jää liha väliin, kun itse tartun ripsentaivuttajaan, Sirkka-Liisa tunnustaa.

Nyt ei jää mitään väliin, mutta vielä menee hetki korostuksiin ja varjostuksiin.

Sen Sirkka-Liisa jo tiesikin, että tämän ikäisen meikkivoiteessa on hyvä olla ripaus aprikoosin sävyä. Sitä on myös Nars-sarjan poskipunassa, jonka nimi on Orgasmi. Kaikkea ne keksivät!

– No niin, nyt saat katsoa, mutta mitään et saa muuttaa, Leena naurahtaa ja ojentaa peilin.

Viime yön Sirkka nukkui sulhasensa luona Espoon Kuninkaanmäessä. Tai yritti nukkua, sen minkä jännitykseltään pystyi.

Mutta palataan vielä hetkeksi alkuun, pukukoppina toimivan hotellihuoneen ahtauteen.

Aamu alkaa sovituksella. Muotitoimittaja Liisa Kokko on tällä kertaa etsinyt rekillisen vaatteita, jotka ovat varmasti kaikkien saatavilla, markettimuotia. Sängyllä ajelehtii asuja täydentäviä kenkiä, koruja ja laukkuja. Varmalla tyylitajulla Liisa luo niistä kokonaisuuksia, jotka todistavat, että tyylikäs voi olla myös pikkurahalla. Laatuakin löytyy, kun osaa ostaa.

Trendikkäät yhdistelmät inspiroivat myös Sirkka-Liisaa.

– Luumunvärisiä sukkahousuja en olisi kyllä hoksannut yhdistää sinivalkoisiin raitoihin!

Kevättalven aurinko hehkuttaa Sirkka-Liisan punaisia hiuksia, kun hän astelee hotellin aulabaariin. Valokuvaaja Piia Arnould nostaa kameransa. Tästä se lähtee.

Tiimityötä. Valokuvaaja Piia Arnould (vas.), muotitoimittaja Liisa Kokko ja meikkaaja Leena Waggoner viimeistelypuuhissa.
Tiimityötä. Valokuvaaja Piia Arnould (vas.), muotitoimittaja Liisa Kokko ja meikkaaja Leena Waggoner viimeistelypuuhissa.

Hetken päästä Sirkka-Liisa solahtaa farkkuihin ja kuvioituun jakkuun.

Vaihtuvien asujen alla Sirkka-Liisalla on oma ihonvärinen body. Se napakoittaa mukavasti keskivartaloa. Aika pian Sirkka-Liisa oppii, että poseeratessa muutaman millin etunoja auttaa vetäisemään vatsaakin sisään.

Uraansa aloittelevalle mallille satelee ohjeita lempeästi: Kuvittele, että päässäsi on lanka, joka nostaa sinua ylöspäin, ryhdikkäästi ja rennosti. Pidä laukusta kiinni pitkin sormin, vaihtele katseen suuntaa.

Hymystä ei tarvitse sanoa mitään, niin luontevasti se välähtää.

Elämäniloiset yllätykset

Sirkka-Liisan suvussa on paljon pappeja ja teatteriväkeä.

– Niissä hommissa ollaan aina estradilla, joten ehkä minulla on tähän katseiden kohteeksi hakeutumiseen geneettisiä taipumuksia. Tosin isoisäni oli körttipappi ja hänen näkökulmastaan kaikki ulkonäköön panostaminen oli turhanpäiväistä.

Jossakin alitajunnassa Sirkka-Liisallakin on vähän ristiriitainen olo: nolottaa, mitä ihmiset ajattelevat kuvat nähdessään. Mutta esiintymisen ilo on monin verroin suurempi.

Kimmokkeen mallintöihin antoi vuosia mainoskuvauksia tehnyt serkku. Sirkka-Liisalla itselläänkin on kokemusta yhdestä suuren luokan mainosprojektista. Saksalainen kauppaketju teki pari vuotta sitten Helsingissä tv-mainosta.

– Esitin perheen isoäitiä. Sain roolin kai sen takia, että liikutuin niin herkästi aina vanhan lelun nähdessäni. Se lelu oli joulutarinan keskiössä.

"Tässä elämänvaiheessa kaikki uusi tuntuu todella hauskalta."

Kuvaukset kestivät kaksi päivää, ja vaivaa nähtiin valtavasti. Katajanokan Luotsikatukin valkaistiin keinolumella.

– Lopullisessa mainosfilmissä minun osuuteni oli leikattu aika pieneksi. Siitä huolimatta se oli avartava kokemus.

Pari kuukautta sitten Sirkka-Liisan silmiin osui mallitoimisto Azzurron mainos, jossa etsittiin kaiken ikäisiä uusia kasvoja.

– Lähetin pari kuvaa ja sain kutsun koekuvauksiin. Nyt mallikorttini kohdalla lukee new, uusi. Tässä elämänvaiheessa kaikki uusi tuntuu todella hauskalta.

IT-alan töistä Sirkka-Liisa jäi eläkkeelle kuusikymppisenä yt-neuvottelujen vauhdittamana. Nyt hänestä tuntuu, että hän selviää ihan mistä vain. Elämän iloisiin yllätyksiin kuuluu myös uusi parisuhde.

– Sulhaseni on minua reilut kuusi vuotta nuorempi. Hänen äitinsäkin mielestä oli hyvä, että otin nuoremman.

Kummallakin on oma koti, mutta yhteistä tekemistä on paljon. Mies lähti lavatanssikursseillekin Sirkka-Liisan toiveesta.

– Sanotaan, että tanssi on parasta aivojumppaa. Ainakin se on hauskaa samoin kuin lempilajini golf.

Sirkka-Liisa käy säännöllisesti kosmetologilla, mutta tietää, että tärkeintä ihon ja muun hyvinvoinnin kannalta on se, mitä pistää suuhunsa. Aamut hän aloittaa viherpirtelöllä, johon hän sekoittaa proteiinijauhetta. Tyrnikapselien hän on huomannut kosteuttavan limakalvoja. Osana maltillista ruokaremonttia alkoholi on jäänyt pois melkein kokonaan.

– En tunne enää tarvitsevani ylimääräistä rohkaisua. Samalla vältän koko joukon turhia kaloreita.

Mallikurssin paras oppilas

Salin kolmella seinällä on peilit. Lava-askellusta treenaava Anne Hirsmäki, 57, ei tuijota itseään, vaan kuvittelee peilin taakse yleisön. Ajatus katsojista pistää tsemppaamaan, muistamaan ryhdin ja hallitut käännökset, kuoriutumaan päällystakista ja huivista sujuvasti. Sitten takki nätisti käsivarrelle niin ettei vuori näy. Pysähtyä ei saa – eikä kiirehtiä.

Vielä riittää hiomista. Fashion Model Agencyn kouluttaja Merja Kupiainen-Grundström kertoo väsymättä, miten näytöslavalle tullaan, miten ranne asetellaan poseerauksen aikana niin, ettei se tökötä suorana, vaan taipuu lanteelle. Miten ollaan ylväs loppuun saakka.

Anne on tämän lauantaisin kokoontuvan peruskurssin vanhin ja se, jonka huoliteltuun olemukseen katse kiinnittyy jo odotushuoneessa. Tänään ryhmässä on myös kaksi nuorta miestä, pari XL-malliksi haluavaa ja jokunen nuorempi nainen, jotka hakevat kurssilta esiintymisvarmuutta ja oman tyylin päivittämistä.

– Esiintymiskyky ei ole pahitteeksi kenellekään, vaikka ei haaveilisikaan mallintöistä, sanoo Merja Kupiainen-Grundström, yhtä aikaa kannustava ja tiukka valmentaja.

Merja Kupiainen-Grundström (vas.) neuvoo niksit lavatyöskentelyyn. Anne askeltaa oikealla.
Merja Kupiainen-Grundström (vas.) neuvoo niksit lavatyöskentelyyn. Anne askeltaa oikealla.

Moni tulee kurssille jossakin elämänsä tienhaarassa: erottuaan, pudotettuaan reilusti painoaan tai pyrkiessään uuteen työhön.

Lohjalla asuvaa Annea ei tuonut kurssille mikään näistä, vaan halu malliksi. Mallikansion ensimmäiset kuvat on jo otettu.

– Yllätyin, että sain myönteisen vastauksen niin pian. Yllätys oli sekin, että kuviani ei laitettu Fashion Modelin seniorilistalle, vaan nuorempien aikuisten joukkoon.

Vielä Anne ei ole saanut yhtään keikkaa. Kurssin käymisellä on hyvä tilaisuus varmistaa, että on tosipaikan tullen valmis.

Henkisesti valmis hän on ollut ikänsä. Jaalassa syntynyt maalaistalon tyttö on lapsesta saakka ilmentänyt itseään vaatteilla. Äiti toteutti tyttären ideoita minkä pystyi, välillä mallia vilkuiltiin Anttilan katalogeista. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan Anne sai lahjaksi mallikoulun, joka järjestettiin Kouvolassa.

– Kurssin päätteeksi pidettiin mallikuningatar-kilpailu, jossa tulin toiseksi. Jokunen tavaratalonäytös meillä oli, mutta siihen se juttu hiipui.

Uusi kipinä alkoi hehkua, kun Anne huomasi, että muotikuvissa ja mainoksissa näkyy yhä enemmän aikuisia kasvoja.

– Tuli vahva halu päästä leikkiin mukaan. Perhekin on vain kannustanut, kertoo Lindström-yhtiössä ostajana työskentelevä Anne.

Hän on valmis panemaan myös oman tyylinsä uusiksi.

– Vielä minulla on hiuksissa pidennykset, mutta voisin näistä jo luopua, koska omat hiukseni ulottuvat harteille.

Anne tykkää rääkätä itseään lattaritanssitreeneissä. Hyvä kehonhallinta näkyy myös mallikurssilla, jossa nuoremmat kurssilaiset intoutuvat opettajan johdolla taputtamaan Annen suoritukselle.

Juuri ennen kuvitellulta lavalta poistumistaan hän ottaa elegantin sivuaskeleen ja säilyttää tiiviin katsekontaktin yleisöön. Muistaa olla ylväs loppuun saakka.

Kova halu kehittyä. Mallikoulun peiliseinä haastaa Anne Hirsmäen.
Kova halu kehittyä. Mallikoulun peiliseinä haastaa Anne Hirsmäen.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 5/2017.

ET-lehden lukijat innostuivat kertomaan, mitkä ovat heidän salaisuutensa nuorekkaaseen ilmeeseen.

 1. Ulkoilen joka päivä.
 2. Nukuin kunnon yöunet.
 3. Puhdistan kasvoni viileällä vedellä.
 4. Käytän luonnonmukaisia, hajusteettomia kasvotuotteita aamuin ja illoin.
 5. Pesen hampaani säännöllisesti ja useaan kertaan joka päivä. Puhdas hymy valloittaa.
 6. Pidän kampaukseni ja hiukseni siistinä.
 7. Vältän alkoholia.
 8. Aloitan päiväni kasvojumpalla.
 9. Käytän aina kesällä ja talvisin kirkkailla hangilla aurinkorasvaa.
 10. En stressaa turhista, sillä liiallinen huolehtiminen vanhentaa.
 11. En käytä liikaa meikkiä.
 12. En tupakoi.
 13. Juon vettä riittävästi.
 14. Vietän aikaani nuorempien ihmisten seurassa.
 15. Pidän huolen hyvästä ryhdistäni niin seisoessani kuin istuessani.
 16. Hymyilen mahdollisemman paljon, sillä hymy luo ihmisestä kauniin ja virkeän kuvan.
 17. En päästä kulmakarvojani rehottamaan.
 18. Harrastan liikuntaa, joka tuntuu hyvältä.
 19. Ennen nukkumaan menoa hieron ja painelen kasvojani sekä taputtelen leukapieliäni.
 20. Käytän kohottavia ja muotoilevia alusasuja. Ne silottavat vartalon ja antavat itsevarmuutta, joka heijastuu yleisilmeiseeni.
 21. Hoidan huuleni: kuorin ja käytän huulirasvaa. Maalaan huuleni joskus piristävällä punalla.
 22. Niin hymyni näkyy paremmin.
 23. Hankin uusia, minulle sopivia vaatteita kirpputoreilta edullisesti. Nuorekas ilme lähtee siististä ja huolitellusta vaatekerrasta.
 24. Sävytän harmaat hiukseni.
 25. Syön nautintoa tuottavaa, terveellistä ruokaa.
 26. Hikoilen riittävästi, sillä se poistaa kuonaa kehosta.
 27. Venyttelen naamalihaksia samalla, kun ajan partaani.
 28. Pidän oman rentoutumishetken päivittäin ja ajattelen mukavia asioita.
 29. Olen ystävällinen kanssaihmisilleni.
 30. Kuorin usein kasvoni itsetekemällä reseptillä. Tämä kuorinta-aine raikastaa ja nuorentaa, lisäksi se on edullinen sekä helppo ja nopea tehdä itse.
  Ainekset:
  2 rkl oliiviöljyä
  2 rkl kookosöljyä
  1 tl sitruunamehua
  1 tl juoksevaa hunajaa
  1 tl keitettyjä kahvinporoja
  Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Levitä kasvoille ja hiero pyörivin pehmein liikkein. Huuhdo lopuksi pois haalealla vedellä.
 31. Tyydytän itseäni siihen asti, että saan orgasmin.
 32. Käytän kasvojen lähellä kirkkaita värejä, esimerkiksi huivien avulla se on kätevää.
 33. Olen utelias ja kiinnostunut uusista asioista joka päivä.
 34. Käyn hemmotteluhoidoissa, kuten kosmetologilla, vähintään kerran kuukaudessa.
 35. Harrastan mielenkiintoisia ja nautinnollisia asioita, niin liikuntaa kuin kulttuuria.
 36. Lähden kotoani joka päivä ulos ja tapaan ihmisiä – ainakin kaupassa.
 37. Syön hyviä rasvoja kohtuullisesti muun muassa pähkinöiden ja avokadojen muodossa.
 38. Säilytän lapsen iloisen mielen.
 39. Käytän hyväkuntoisia vaatteita.
 40. Kierrätän kamomillateepussit ja laitan ne väsyneiden silmieni alle.
 41. Nautin parin viikon välein jalkakylvystä: jalkamme liikuttavat ja kannattelevat meitä läpi elämän, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.
 42. Käytän kookosöljyä sisäisesti ja ulkoisesti.
 43. Suosin mineraalimeikkejä: niitä on turvallista käyttää, sillä ne eivät sisällä: nikkeliä, kromia, keinotekoisia mineraaleja eivätkä parabeeneja. Kaiken lisäksi mineraalimeikit ovat hajusteettomia ja antavat ihon hengittää täysin vapaasti.
 44. Syön paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
 45. Harrastan seksiä mahdollisimman usein.
 46. Käyn saunassa joka viikko; ihoni pitää hikoilusta.
 47. Käytän istuvia vaatteita. En pukeudu säkkimäisiin vaatteisiin, vaikka olenkin pyöreä.
 48. Hoen usein Ä-X-Y kasvojumpan tavoin.
 49. Venyttelen jäseniä joka päivä, sillä virkeät lihakset vaikuttavat myös ilmeeseeni. Kotijumppa on miellyttävää ja tekee ihmeitä keholle.
 50. Käytän lierihattua tai muuta kaunista päähinettä, varsinkin kesällä.
 51. Syön tarvittavia lisäravinteita.
 52. Käytän säännöllisesti silmänympärysvoidetta.
 53. Vältän turvottavia ruoka-aineita, kuten sokeria ja vaaleita jauhoja.
 54. Laitan yöksi sopivan kosteusvoiteen.
 55. Otan kuvia kauniista asioista ja katselen usein kännykkäni kuvia.
 56. Seuraan tv-sarjoja ja lehtiä, joissa on iloisia juttuja. Synkät uutiset eivät ainakaan nuorenna.
 57. Käytän nuorekkaita silmälaseja, jotka sopivat tyyliini.
 58. Nauran paljon.
 59. Korostan piirteitäni, joihin olen tyytyväinen, kuten silmäni ja korkeat poskipäät.
 60. Kulutan mahdollisimman paljon luomutuotteita.
 61. Vältän rasvaisia ja sokeria ruokia.
 62. Käytän kotona hierontarullaa ja muita hyvää tekeviä laitteita.
 63. Pidän korkokantakenkiä, ne nuorentavat ja silottavat sääriä.
 64. Nautin lämmöstä ja auringosta – turvallisesti.
 65. Tapaan ystäviäni tarpeeksi usein.
 66. Jos olen pahoittanut mieleni, en pidä sitä sisälläni, vaan puran asian jollekin.
 67. Kokeilen rohkeasi uutuustuotteita. Se tekee tavallisestakin arjesta juhlaa.
 68. Touhuan mahdollisimman paljon lasten kanssa. Heidän seuransa nuorentaa.
 69. Annan vuosien näkyä. En yritä häivyttää itsestään selviä asioita. Olen mahdollisuuksien mukaan oma itseni.
 70. Vietän mahdollisimman paljon aikaa ihanien ihmisten kanssa - ja luen sellaiseksi myös itseni – sekä halaan heitä usein.
Vierailija

Näin näytät varmasti nuorekkaalta – lukijoiden 70 vinkkiä

Vierailija 28.02.2015 klo 17:21 Miltähän nämä nyt nuoret ihmiset näyttävät kun ovat eläkeiässä . Onko töröhuulet (Virossa turvotetut) Hiuspidennykset Rakennekynnet Ympäri tatuoituna Takamus kun jumppapallo Kestovärjätyt silmien ympäryset Liian kireät vaatteet Kymmenesti valkaistut hampaat Silmäluomet leikattu Leukaperät kiristetty Rinnat kohotettu Rasvaimu tehty Botoxia otsassa Tottakai !!!!! Jo nyt on esim. kuningatar Silvia yksi varoittava esimerkki Luojan töiden korjailusta.
Lue kommentti