Ahdistavatko muovijätevuoret ja maailman merissä lilluvat valtavat muoviroskalautat? Pelottavatko muovin haitalliset vaikutukset ihmiselle ja luonnolle? Et ole yksin. Onneksi jokainen voi vähentää muovijätteen syntymistä.

Facebookissa on meneillään Muoviton maaliskuu –kampanja, jossa innostetaan vähentämään muovin käyttöä. Haasteeseen voi liittyä vaikka maaliskuu lähenee loppuaan, sillä jokaisella teolla on vaikutusta.

Miksi muovijätteen vähentäminen kannattaa?

Vuodesta 2016 lähtien Suomessa ei ole enää saanut viedä muovijätettä kaatopaikalle. Muovin kierrätys ja uusiokäyttö on otettu innostuneesti vastaan, mutta suuri osa muovista päätyy tällä hetkellä yhä jätteenpolttolaitoksille. Se on parempi vaihtoehto kuin kaatopaikka, mutta ei kovin kestävää pitkällä tähtäimellä. Välttämällä kertakäyttöistä, jätettä synnyttävää muovia säästetään energiaa ja luonnonvaroja.

Näillä vinkeillä voit vähentää muovijätteen syntymistä omassa arjessasi:

 1. Muovipussit kuuluvat historiaan. Nappaa kauppareissulle aina mukaan reppu tai kangaskassi. Jos laukku unohtuu, suosi kassalla paperikassia.
 2. Pakkaa hedelmät mieluummin paperipussiin, tai ompele itse kankaiset hedelmäpussit. Osta hedelmät irtomyynnistä, älä muovipakkauksiin käärittyinä.
 3. Valitse tuotteita, jotka on pakattu pahviin. Tutustu kauppojen irtotuotevalikoimiin. Monista paikoista saa ostaa kuivatuotteita omaan pussukkaan.
 4. Pidä mukanasi lasista tai teräksistä kahvitermaria tai kestomukia. Sellaiseen voi ostaa mukaan otettavan kahvinsa myös monissa kahviloissa. Kestokuppisi kanssa voit olla trendikäs edelläkävijä ja parhaassa tapauksessa muutkin innostuvat esimerkistäsi.
 5. Jos juot vettä ulkona liikkuessasi, pidä mukanasi täytettävää pulloa, älä osta aina uutta vesipulloa. Katso löytyykö kaapeistasi sopivaa lasista tai teräksistä pulloa.
 6. Jätä mikromuoveja sisältävät kosmetiikkatuotteet kaupan hyllyyn. Suosi luonnonkosmetiikkaa.
 7. Vältä vaatteissa keinokuituja kuten akryylia ja polyesterista valmistettua fleecea. Pestessä niistä irtoaa pienen pieniä muovihitusia, joita ei saada poistettua vedestä. Luonnonkuituiset vaatteet kestävät kauniina pidempään.
 8. Pystytkö vähentämään yksityisautoilua? Hyvä, sillä ajon aikana autonrenkaista irtoaa pieniä muovihiukkasia. Autoilusta ja tekstiileistä irtoavat keinokuidut ovat pahimpia muovinlähteitä ympäristössä.
 9. Iso ekoteko on ostaa lapsille muovittomia leluja. Saatavilla on hurmaavia luonnonmateriaaleista valmistettuja leikkikaluja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Niitä suosimalla teet myös arvokasta ympäristökasvatusta.
 10. Tee mitä pystyt. Täysin ilman muovia nykyinen yhteiskuntamme ei pyörisi. Turhaa muoviroskaa voi kuitenkin jokainen välttää.
 11. Kun hoksaat hyvän keinon välttää muovia, kerro se muillekin. Moni etsii niksejä muovin välttämiseen. Kuinka mummolassa elettiin ennen vanhaan? Voisiko isoäitien vinkeistä olla apua?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähteet:

Eurooppatiedotus

Muoviton maaliskuu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Sisältö jatkuu mainoksen alla