Siemenistä kasvatetuista kesäkukista, köynnöksistä ja perennoista saa edullisesti näyttävän kukkaloiston kesäpihaan ja -parvekkeelle.

Siemenet talteen

Ruokakaupan hedelmäosastolta ostetuista tuotteista voi ottaa siemenet talteen ja idättää kotona. Sitrukset ovat helppoja, niistä kasvaa pieni puu nopeasti. Hedelmiä ne harvoin tuottavat, koska alkuperäinen kasvi on iso puu.

Passion on huonekasvina tuttu kärsimyskukka, joka kasvaa komeaksi köynnökseksi.

Granaattiomenan siemenistä kasvaa kaunis pikkupensas.
Siemenliikkeiden valikoimissa on kiinnostavia erikoisuuksia. Kaprispensas kukkii viherhuoneessa uskollisesti vuodesta toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Annonan kukat muistuttavat magnolian kukkia, se viihtyy kesällä ulkona. Erilaisten elämänlankojen siemeniä on runsaasti tarjolla. Niistä kasvaa nopeasti pitkään kukkiva köynnös. Pikkutaimia on saatavissa myös puutarhaliikkeistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siemeniä kannattaa poimia vain tuoreista, ehdottoman kypsistä hedelmistä tai vihanneksista.

Yleensä siemenet kuivataan ennen idättämistä, jotta ne säilyisivät itämiskykyisinä. Jos siemenen kylvää kosteana suoraan hedelmästä tai vihanneksesta, se helposti mädäntyy.

Suuret siemenet on kätevää kuivata lautasella. Pienet siemenet on helpointa nostella talouspaperille, jolloin ne kuivuessaa tarttuvat paperiin samalla pysyen hyvin tallessa.

Kuivat siemenet säilyvät vuosia kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa. Talouspaperiin tarttuneet siemenet voi leikata irti ja istuttaa – paperi siemenen ympärillä ei haittaa kasvua.

Kirjoita siementen alkuperä ja hedelmän tai vihanneksen nimi muistiin.

Monet eksoottiset siemenet vaativat liotuksen tai riittävän pitkän itämisajan, koska siementen kuori on kova ja tiivis. Joidenkin lajien siementen itävyys säilyy vain lyhyen aikaa, joten kannattaa varmistua, että saa kaupasta tuoreita siemeniä.

Pusseihin on merkitty yleensä myyntiaika tai itävyyden voimassaoloaika. Idätysmulta ei saa olla ravinteikasta, parasta on turpeen, hiekan ja hietamaan sekoitus tai kaupasta saatava idätys- ja taimimulta.

Suoraan ulkomailta tilattaessa kannattaa varmistaa, että kyseisen kasvin siemenet eivät ole harvinaisuuksien listalla. Niitä ei saa tilata Suomeen. Erikoisuuksia saa muun muassa nettikauppa Exotic Gardenista.

Matkoilta mukaan

Suomeen voi tuoda EU-maista omaan käyttöön pieniä määriä kasveja, kasvinosia ja siemeniä.

Joidenkin pensaiden tuonti on kiellettyä, samoin uhanalaisten lajien. Esimerkiksi orkideoilla on tuontirajoituksia. Monesti myyjä ei ole perillä rajoituksista, joten ennen matkalle lähtöä rajoitukset kannattaa tarkistaa.

Euroopan ulkopuolelta ruukkukasvien sekä taimitarhakasvien tuonti ilman kasvinterveystodistusta on kielletty. Sellaisia siemeniä ja muita kasvituotteita, jotka eivät vaadi kasvinterveystodistusta, voi tuoda vapaasti.

Lisätietoja: www.evira.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla