Ostitko jo amppelikukan? Jotta se menestyisi ja kukkisi pitkään, kastele ja lannoita säännöllisesti sekä suojaa hallalta.

Kaikki kukkivat amppelit vaativat runsaasti vettä ja ravinteita. Parasta on, jos amppelin voisi kastelun ajaksi nostaa isompaan astiaan, jonka pohjalla on 10–15 cm vettä.

Veteen kannattaa sekoittaa laimeaa lannoiteliuosta jokaisella kastelukerralla. Kasvi imee tarvitsevansa veden alakautta noin viidentoista minuutin aikana. Kastelun voi toistaa heti, kun pintamulta tuntuu kuivahtaneelta. Lannoitus on helppoa myös lannoitetikuilla.

Tarkista amppelin ruukkutila kerran kuussa. Mikäli vaaleaa juuristoa on runsaasti näkyvillä, kannattaa amppeli istuttaa uudelleen isompaan ruukkuun. Saatuaan lisää jalkatilaa kasvit jatkavat kasvuaan entistä kauniimpana ja vehreämpänä läpi kesän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miljoonakello

Valitse sopiva kasvi

Puolivarjossa viihtyvä karjalanneito on kylmänarka eikä kestä puuskaista tuulta. Lumihiutale kestää kylmää paremmin, mutta tarvitsee runsaasti kastelua. Muita runsaasti vettä vaativia ovat huovinkukka ja verbena.

Riippuneilikasta, -pelargoniasta, -verbenasta ja petunioista täytyy poistaa kuihtuneet kukat säännöllisesti. Isokukkaiset kasvit haluavat yleensä sateelta suojaan.

Huovinkello

Myös yrtit viihtyvät amppelissa

Yrtit sopivat hyvin amppelissa kasvatettavaksi, ja niitä voi yhdistellä kukka-amppeliin tuomaan vaihtelua erilaisilla lehtimuodoillaan. Mausteominaisuuksien lisäksi useat yrtit levittävät ympärilleen miellyttävää aromaattista tuoksua.

Amppelissa kasvatetaan usein myös tomaattia ja mansikkaa. Molemmat tuottavat runsaasti hedelmiä versoissaan, jotka ojentavat sadon käden ulottuville.

Myös hyötykasvit vaativat amppelissa viihtyäkseen paljon valoa ja säännöllistä kastelua. Amppeliyrtin voi helposti siirtää roikkumaan valoisammalle paikalle tai tarvittaessa pois auringonpaahteesta.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto

Sisältö jatkuu mainoksen alla