Omenapuiden paras istutusaika on eteläisessä Suomessa syksyllä, pohjoisessa keväällä.

1 Valitse lajike

Lajikkeen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota kasvuvyöhykkeisiin ja käyttötarkoitukseen. Kaikki lajikkeet eivät menesty pohjoisessa Suomessa.

Valinnanvaraa on paljon. Hyviä lajikkeita ovat esimerkiksi: Antonovka, Jaspi, Lavia, Lobo, Pekka, Punainen Melba, Punakaneli, Raike, Valkeakuulas ja Åkerö. Pohjoisessa menestyvät muun muassa Miisa, Lahja tai Kainuun huvitus.  Lisää lajikkeita löydät taimipuutarhojen verkkosivuilta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 Etsi ihanteellinen kasvupaikka

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Valitse omenapuulle valoisa kasvupaikka ja multava savipitoinen maa. Jos olet epävarma maan sopivuudesta, ota maanäyte.

Näytteestä saatava analyysi antaa luotettavaa tietoa maan ravinne- ja pH-tilasta sekä maalajista ja multavuudesta. Lähetä näyte Viljavuuspalveluun tutkittavaksi. Jos maa osoittautuu epäsopivaksi, kalkitsemalla ja lannoittamalla varmistat puun menestymisen.

Huolehdi hyvästä ojituksesta, sillä liian korkealle nouseva pohjavesi vaikeuttaa omenapuun kasvua ja selviytymistä.

3 Varaa tilaa kasvulle

Ota selvää, minkä verran tilaa valitsemasi puu tarvitsee kasvaessaan. Istutusväli voi vaihdella lajikkeen mukaan 1,5 metristä neljään metriin.

4 Kaiva kuoppa ja istuta

Istutuskuopan tulee olla vähintään 50 cm syvä ja halkaisijaltaan yhtä leveä. Kastele kuoppa hyvin ennen istutusta ja lisää kuoppaan uutta multaa. Jos pohjamaa on savinen ja läpäisee huonosti vettä, voi istutuskuopan pohjalle lisätä kerroksen karheaa hiekkaa. Istuta puu pystysuoraan niin, että varttamiskohta jää aivan maanpinnan yläpuolelle.

5 Tiivistä ja kastele

Tiivistä maa huolellisesti ja jätä puun ympärille 10 cm:n syvyinen kastelukuoppa. Varaa 30 litraa vettä ja kastele maa kunnolla. Jos istutusaikana on kuiva sää, uusi runsas kastelu viikon välein. Märkä maa auttaa kasvia juurtumaan.

6 Tue ja suojaa

Tue taimi istutuksen yhteydessä. Jätä sidokset löysälle, että puu pääsee heilumaan tuulessa, se edistää juurten kasvua. Suojaa taimi ennen talven tuloa jänisten aiheuttamilta tuhoilta tekemällä kana- tai katiskaverkosta lieriö rungon ympärille.

7 Odota satoa

Pientä parin omenan satoa voi odottaa 1–2 vuoden kuluttua istutuksesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla