Tetenarsissi kestää pakkasta paremmin kuin mikään muu varhaiskevään ruukkukasvi, mutta muitakin ihania vaihtoehtoja on. Anna kukkien totutella kylmään vähin erin.

Tetenarsissi sopii hyvin parvekkeille ja tukeviin astioihin ovenpieleen. Niitä ei kannata kuitenkaan laittaa suoraan kaupasta kovaan pakkaseen, vaan totuttaa ulkoilmaan muutaman päivän ajan leudohkossa säässä.

Jotta narsissit kestäisivät pakkasta, ne pitää kastella huolellisesti ennen ulos vientiä. Mikäli pakkasta on luvassa kymmentä astetta enemmän, kannattaa narsissit nostaa sisälle varmuuden vuoksi.

Pakkasyön lehdet ja kukat voivat näyttää hieman nuokahtaneilta. Ne toipuvat entiselleen heti, kun lämpötila nousee lähelle nollaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kukkii kauan

Tetenarsissin voi laittaa parvekelaatikkoon tai astiaan ruukkuineen tai istuttaa multaan ilman muoviruukkua. Ne eivät tarvitse lainnoitusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulos kannattaa laittaa teteruukkuja, joissa kukinta on jo selvästi näkyvää, koska viileässä kukat avautuvat hitaasti. Ulkona narsissit säilyvät kukkivina useita viikkoja, jopa parisen kuukautta.

Maan sulettua sipulit voi istuttaa multaan ulos, vaikka kukkapenkkiin. Istuta sipulit noin 10 cm:n syvyyteen. Narsissin, kuten muidenkin sipulikukkien lehtien pitää antaa kuihtua rauhassa. Lakastuneiden lehtien tuottama ravinto varastoituu sipuliin.

Narsissit eivät ole  tarkkoja maan laadusta tai pH:sta, vaan niille kelpaa  tavallinen läpäisevä puutarhamaa. Paikan pitäisi olla aurinkoinen tai vain lievästi varjoisa keväällä ja alkukesällä. Myöhemmin kasvukaudella varjostusta voi olla enemmän. Mitä enemmän lehdistö saa aurinkoa, sitä paremmin narsissit jatkossa kukkivat.

Muita narsisseja

Monien suosikki on perunanarsissi, joka tuoksuu hyvältä. Se on kerrottukukkainen, valkoinen narsissi. Englannissa kasvi nimellä bridal crown, morsiuskruunu. Perunanarsissi ei kestä pakkasta kovin hyvin, joten se kannattaa ottaa pakkasöiksi sisään.

Suurikukkaisia narsisseja kutsutaan myös yleisnimellä tasetti. Niitä on monia lajikkeita.

Myös nämä kukat sietävät hieman kylmää

  1. Orvokit kestävät hyvin pakkasta, mutta nosta ne sisään, jos pakkasta on yli viisi astetta.
  2. Perennoihin kuuluvan kaunokaisen kylmänkestävyys on samaa luokkaa kuin orvokilla eli noin viisi pakkasastetta.
  3. Jouluruusukaan ei pelkää pakkasta.
  4. Muratti kestää totuttelun jälkeen muutaman asteen pakkasta.
  5. Pelargoniat, marketat, petuniat ja lobeliat kestävät maan tasossa kolmea pakkasastetta. Jos on kylmempää, tarjoa kukille vielä suojaa, esimerkiksi lasitetulal parvekkeella. 
  6. Muista myös sipulikasvit! Idänsinililja, tulppaani ja helmihyasintti ovat kauniita istutuksissa vaikka havukasvien kanssa.

Lähde: Kauppapuutarhaliitto
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla