Rento, helppohoitoinen ja pieneen tilaan mahtuva. Sellaista viherparatiisia lupailevat kevään uudet puutarhakirjat.

Onnistumisen iloa kohtuullisin kustannuksin saavat myös vasta-alkajat. Pihapiiristä, parvekkeesta tai vaikkapa ikkunalaudasta saa kauniin keitaan tai maistuvien herkkujen aarreaitan ilman itkua ja hammastenkiristystä, kirjauutuuksien tekijät vakuuttavat.

Kierrätys ja luonnonmukaisuus ovat kunniassa, kuten multasormien maailmaan sopiikin.

Silmäniloa luomulavalla

Kirjoissa on runsaasti silmäniloa, vaikka tyytyisi vain lehteilemään niitä. Ihastuttavat kuvitukset ja tyylikkäät taitot tuovat monessa kirjassa kasvit ja kasvuympäristöt kauniisti esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi teoksista nousee ulkoasulta vielä ylitse muiden. Lavatarhurin (Tammi) kuvat tuovat kohteensa esille niin, että tuntuu kuin juuri maasta nostettujen kultapallonauriiden kuvasta ropisisi multaa syliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjan asiantuntijana on ollut Mäntsälässä sijaitsevan Hirvihaaran kartanon luomupuutarhuri Suvi Lehtonen. Kirjan kuvitus onkin tehty Hirvihaaran keittiöpuutarhassa.

Kolmannes 192-sivuisesta kirjasta on omistettu lavaviljelyyn sopivien vihannesten esittelyyn. Tämän osan kuvissa vihannekset on asetettu sellaisinaan valko-harmaalle kuultavalle puulle ja kuvattu herkässä valossa. Vaikutelma on hieno ja taiteellinen, silti hyvin luonnollinen.

Kirja esittelee lavaviljelyä houkuttelevasti ja antaa aiheesta innostuvalle hyvät eväät oman lavatarhan perustamiseen – siihenhän ei tarvita lainkaan viljelymaata, vain tila viljelylaatikolle, joka tarpeeksi korkeana voi jopa tehdä yrttimaan yllä kykkimisen tarpeettomaksi.

Heidi Haapalahti, Suvi Lehtonen, Teija Tuisku: Lavatarhuri. Tammi

Sonjan yrttiparatiisi houkuttaa

Laulajanakin tunnetun Sonja Lumpeen kolmas puutarhakirja hekumoi yrteillä. Kolmisenkymmentä yrttiä tulee esitellyksi perusteellisemmin, mutta monen yhteydessä on lisäksi lyhyt selostus yrtin muista lajikkeista.

Linjaus on selkeä: kylvö- ja viljelyohjeet sekä yrtin käyttötarkoitus on käyty läpi oman otsikon alla. Tekstit ovat napakan lyhyitä ja helppolukuisia.

Kirjan yrttivalikoimaan on poimittu tutuista tutuimpia, mutta myös uusia tulokkaita kuten oliiviyrtti, jonka saattoi bongata viime keväänä ainakin messuilla Turussa. Vintage-hengessä mukaan on päässyt myös isoäidin ryytimaalta tuttuja kasveja, esimerkiksi väinönputki ja saksankirveli.

Hauska idea kirjassa on sivu, johon on listattu muun muassa erilaisiin kasvupaikkoihin ja käyttötarkoituksiin sopivimpia yrttejä, parhaiten ruukussa viihtyviä tai kovimman haasteen kasvattajalle asettavia.

Sonja Lumme: Sonjan yrttitarha. Tammi

Ruukun kokoinen kukkamaa

Pienten kasvatustilojen pulmaan ratkaisuja tarjoaa myös ruotsalaisten Annika Christensenin (kuvat) ja Ulrica Otterlingin (teksti) kirja. Sen rohkea lähtökohta on, että ruukkupuutarhasta on iloa ympäri vuoden. Hauska ajatus saa kirjasta jopa vahvistuksen. Kauniit kuvat tarjoavat vähintään yhtä paljon tietoa ja ideoita kuin teksti. Lahjakirja-ainesta.

Annika Cristensen & Ulrica Otterling: Ruukkupuutarha. Iloa ympäri vuoden. Minerva

 Tee–se–itse-riemua

Kun on mielikuvitusta ja pikkuisen tarmoa, parvekkeelle tai puutarhaan saa monenlaista hauskaa puoli-ilmaiseksi. Näin vakuuttaa ruotsalainen arkkitehti ja kirjailija Malena Skote, innokas puutarhuri ja tee–se–itse-aktivisti.

Skoten tuorein teos on rohkaisevaa luettavaa myös aloittelijalle, sillä ideat ovat innostavia, ohjeet selkeitä ja projektit riittävän yksinkertaisia.

Kirja etenee vuodenkierron mukaan. Kevättalvella kerätään pajunoksia ja tehdään niistä kaunista vaikka sisätiloihin. Sitten ryhdytään valmistelemaan pihapiiriä kotoisaksi pesäpuuhissa oleville linnuille ja hyönteisille (hyönteishotelli syntyy vaikka nipusta vadelmanoksia). Kasvukauden ahkeroinnin jälkeen puutarha saatellaan vielä talviunille.

Skote on kierrätysvelho ja penninvenyttäjä. Hänen puutarhassaan kodin löytävät ruosteiset tynnyrit, täysinpalvelleet pesualtaat ja huokeat betoniraudoitteet.

Itse betoni on yksi Skoten suosikeista. Siitä syntyy komposti, suuria ja pieniä ruukkuja ja kynttilälyhtyjä syyspihalle. Innokkaimmat valajat voivat kokeilla vaikka hypertufan valmistusta. Betonin ja turpeen sekoitus muistuttaa tufa-kalkkikiveä ja on mainio kasvuympäristö monille kasveille.

Malena Skote :100 uutta ja hyödyllistä ideaa puutarhaan. Minerva

Tietopaketteja ja idealaareja

Kevään tulokkaita ovat myös nämä kiinnostavat puutarhakirjat:

Päivi Rahikka: Pihasuunnittelijan ABC. WSOY

Tuhti tietopaketti sopii monenlaisten pihojen suunnitteluun. Yksityiskohtainen ja perusteellinen.

 

Riku Cajander: Luontopiha. Ympäristöystävällinen piha ja puutarha. Minerva

Kirja niille, joita maatiaiskasvit ja niittypiha kiinnostavat. Nämäkin onnistuvat pienissä tiloissa, kirjoittaja muistuttaa. Luontopihalle kuuluvat myös eläimet, joiden viihtyvyys on kirjassa vahvasti esillä.

 

Kirsi Tuominen (toim.): Suomen kauneimmat puutarhat, Minerva

Kirja tarjoaa pääsyn 20 perheen kauniiseen, rakkaudella vaalittuun puutarhaan eri puolilla Suomea. Kunkin esittelyn päätteeksi nippu hyviä vinkkejä. Kirja on toteutettu yhdessä Viherpiha-lehden kanssa.

Minä hurahdin viime kesänä betoniin. Kuvassa ensimmäinen kokeiluni, saappaat. Ensi kesää ja betonia on odottamassa nukke, nalle ja tuhatjalkainen. Sormia syyhyttää...

Sisältö jatkuu mainoksen alla