Laulaja Sonja Lumpeen puutarhaharrastus saa vuosi vuodelta uusia ulottuvuuksia. Tomaatinkasvattajana Sonja on jo ihan omavarainen. Hänen vinkeillään sinäkin pääset nauttimaan omasta sadosta, vaikka keittiön ikkunalta.

Tänä vuonna Sonja Lumme malttoi tammikuun lopulle. Sitten oli pakko päästä kylvötöihin. Kuukauden päästä tomaatintaimet jo puskivat terhakasti kasvusammalesta, joka on tämän kevään uutuustuote.

Rahkasammalesta valmistettu kasvusammal on sitä jo kokeilleiden tarhureiden mukaan mukavan ilmavaa ja se pysyy sopivan kosteana. Iso etu on se, että kasvusammal ei kuorretu.

Mattimyöhäisiä taimenkasvattajia Sonja lohduttaa:  

– Vielä ehtii, olen itsekin joskus tehnyt kylvöt vasta huhtikuun alussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pienelle pihalle ja parvekkeelle Sonja suosittelee tilaa säästäviä runkotomaatteja, esimerkiksi supermakeita ja satoisia Sungoldia ja Sun Cherryä sekä kypsänäkin hauskasti vihreää Green Envyä.

Suurempia hedelmiä tuottavista runkotomaateista Sonja vinkkaa kokeilemaan väreiltään veriappelsiinia muistuttavaa maukasta Zlatavaa ja mahonginruskeaan vivahtavaa Black Russiania.

Sonjan tomaattitarhasta riittää syötävää jouluun asti. Jos säät suosivat.

– Viime kesä opetti, että kannattaa nauttia myös kasvattamisen ilosta ja puutarhassa puuhailusta, hän nauraa.

Yrteistä Sonja suosii erilaisia basilikoja ja timjamia. Uusimpia löytöjä ovat persikkasalvia ja vietnamilainen korianteri eli vihannestatar.

Korianterin Sonja nappasi ruokakaupan yrttihyllystä ja sai sen menestymään.

Perusta keittiön yrttitarha Sonjan vinkeillä

  1. Valitse kaupasta pienikokoinen yrtti, jonka ­juurakko on vielä vaalea eli elävä. Upota ruukku muutamaksi tunniksi veteen. Jos juurakko jo pursuu muoviruukusta, jätä se paikoilleen, kun istutat yrtin isompaan ruukkuun.
  2. Harvenna. Suureen ruukkuun riittää 6–7 vartta. Anna riittävästi vettä, siihen yrtti on tottunut. Lannoita vasta, kun yrtti on kunnolla juurtunut uudelleen.
  3. Katso, etteivät yrtit paahdu ikkunalaudalla tai kuuman patterin päällä. Napsi säännöllisesti lehtiä ja oksia käyttöön lehtien tai lehtiparien yläpuolelta. Näin ne innostuvat haaroittumaan ja tuuheutumaan. Siirrä yrtit kesällä ulos ruukuissaan tai istuta ne maahan.

Salaattia ympäri vuoden

Vanha vihanneskasvi, vihannesportulakka, on kokenut uuden tulemisen. Se sopii kasvatettavaksi niin sisällä kuin ulkonakin. Voit napsia nuoria lehtiä salaattiin tai antaa niiden kasvaa suuremmiksi ja käyttää pinaatin tapaan.

Rapea ja mieto salaattivuonankaali on C-vitamiini­pommi, jota voit viljellä sisällä ruukussa ­vuoden ympäri. Salaattivuonankaali kestää myös hyvin kylmää, joten voit halutessasi siirtää ruukut ulos kesäkaudeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla