Herätä kasvit kevääseen! Huolla lehdet ja vaihda multa. Näillä ohjeilla se onnistuu helposti. 

Päivien pidentyessä huonekasvit aloittavat uuden kasvun. Kun ensimmäiset lehdet ja uudet versot ilmaantuvat, on aika tehdä keväthuolto ja lannoittaa kasvit. Näin se käy:

1. Vie ensin suihkuun

Aloita kasvien päivitys kevääseen puhdistamalla lehdet pölystä. Kovapintaiset lehdet voit pyyhkiä kostealla rätillä tai suihkuttaa koko kasvin kylpyhuoneessa haalealla vedellä. 

2. Leikkaa huonot lehdet ja versot

Leikkaa pois ruskettuneet lehdet ja versot. Myös haaroittuvat ja rönsyilevät kasvit on hyvä leikata. Oikea leikkauskohta on noin puoli senttiä lehden tai sivuverson yläpuolelta. Käytä terävää veistä tai oksasaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Katkaistun verson silmut pullistuvat leikkauksen jälkeen ja pian niistä kasvaa uusia versoja, jotka tekevät kasvista tuuhean. Vuosittaista leikkausta kaipaavat muun muassa kiinanruusu ja pelargoni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Tarkista juuret

Lehdistön lisäksi myös juuriston kunnosta on huolehdittava. Jos ruukku pursuaa juuria, vaihda suurempaan mullanvaihdon yhteydessä. Riittää, että uusi ruukku on halkaisijaltaan 2–3 senttiä edellistä suurempi. Jos huomaat ruskettuneita juuria juuripaakussa, poista ne terävällä veitsellä. 

4. Vaihda multa uuteen

Huonekasvien multa kannattaa vaihtaa yleensä vuosittain. 

Mullanvaihto on tärkeää, sillä kasvien juuret tarvitsevat lisää tilaa. Lisäksi kasteluvedestä ja lannoitteista jää multaan kalkkia ja ravinnesuoloja. Jos multaa ei vaihdeta, niitä kertyy ruukun pinnalle haitallisia määriä. Silloin kasvu hidastuu tai kasvi voi jopa kuolla.

Hidaskasvuiset ja pienessä ruukussa viihtyvät lajit eivät kaipaa vuosittaista mullanvaihtoa. Esimerkiksi kaktuksille, posliinikukalle ja pullojukalle riittää mullan vaihtaminen parin vuoden välein.

Suurten viherkasvien jokavuotinen mullanvaihto on hankalaa. Helpointa onkin vaihtaa vain ruukun pintamulta. Kaavi vanhaa pintamultaa pois ja lisää tilalle uutta, ravinteikasta multaa.

Näin vaihdat mullan

  • Kastele juuripaakku edellisenä päivänä huolellisesti. Kostea paakku pysyy paremmin koossa ja irtoaa ruukusta helpommin.
  • Esikostuta uusi multa erillisessä astiassa. Sopiva suhde on 1 dl vettä multalitraa kohti.
  • Irrota juuripaakku. Tartu toisella kädellä ruukkuun ja peitä toisella kädellä multa niin, että kasvi jää sormien väliin. Käännä kasvi ylösalaisin ja irrota ruukku varovasti. Jos juurissa on vioittuneita osia, poista ne. 
  • Uuden ruukun pitää olla noin pari senttiä kasvin juuripaakkua suurempi. Rakenna ruukun pohjalle salaojitus kevytsorasta. Se estää liiallisen kosteuden kertymisen ruukun pohjalle.
  • Lisää uuttaa multaa niin, että kasvi tulee entiseen syvyyteensä. Valuta uusi multa kasvin paakun reunoille ja tiivistä se sormin painelemalla. Jätä ruukun pinnalle muutaman sentin kasteluvara.
  • Sirottele ruukun päälle 2–3 sentin kate kevytsorasta tai pienistä koristekivistä. Kate on siisti ja estää mullan kovettumisen ja hyötenteisten pääsyn multaan.
  • Siirrä kasvi pois suorasta auringonpaisteesta ja kastele uutta multaa vähän kerrallaan. Erityisesti varo liettämästä mullan pintakerrosta liian runsaalla kertakastelulla.
  • Normaalin kastelun voi aloittaa vasta kun kasvi on päässyt kasvun alkuun eli noin 2–3 viikon kuluttua ruukutuksesta. Silloin kasvin voi myös siirtää oikealle kasvupaikalleen. 

5. Lannoita

Hoitolannoitus kannattaa aloittaa noin kuukauden kuluttua mullan ja ruukun vaihdosta. Lannoitteet voi antaa joko kasteluveden mukana viikoittain. Toinen vaihtoehto ovat multaan työnnettävät ravinnepuikot, josta ravinteet vapautuvat vähitellen. Niitä lisätään ruukkuun kerran kuussa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla