Mieli tekee marjaan, mutta voiko marjoja poimia mistä haluaa? Entä saako uida tyhjillään olevan mökin rannassa? Jokamiehenoikeudet kannattaa opetella.

Marjat kutsuvat metsässä – ja ehkä toisen pihallakin. Mutta yksi asia askarruttaa: kuinka läheltä toisen maata voi marjoja poimia? Ympäristöneuvoksella on tähän ytimekäs vastaus.

– Marjoja voi poimia siellä, missä liikkuminen on sallittua. Marjat ja sienet eivät ole maanomistajan omaisuutta eikä maanomistaja voi hakea marjastajaa syytteeseen varkaudesta tai vahingonteosta, kertoo ympäristöministeriön ympäristöneuvos Pekka Tuunanen.

Entä kuinka läheltä taloa marjoja saa poimia?

Pihapiiri käsittää vain asunnon välittömän ympäristön ja pihapiirillä tulee olla tunnusmerkit, joista marjastaja voi arvioida pihapiirin, mutta mitään erityisiä suojavyöhykkeitä ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ison ryhmän harjoittama kaupallinen marjojen poiminta on jokamiehenoikeutta.

Piha-alueilla on voimassa kotirauhansuoja. Kotirauhansuoja koskee myös kesämökkejä, vaikka asukkaat eivät ole paikalla. Sen sijaan rakentamattomalla tontilla ei ole kotirauhansuojaa.

Jos talo on asumaton, se ei ole kenenkään koti ja siten siltä puuttuu kotirauhansuoja.

Opettele jokamiehenoikeudet

Marjojen ja sienien poimiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, jotka Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ovat paljon laajemmat kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Jokamiehenoikeuksiin kuuluvat liikkuminen jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla. Myös telttailla saa samoissa paikoissa.

Marjoja, sieniä ja kukkia saa poimia vapaasti pihapiirin ulkopuolelta, mutta sen sijaan esimerkiksi sammalta, puita tai kiviä ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa.

Puusta ei saa ottaa varpuja, juuria, tuohia, kuoria, lehtiä, niiniä, pihkaa, terhoja, käpyjä eikä pähkinöitä.  Hakkuujätteitä ei saa kerätä luvatta. Maahan pudonneita risuja ja käpyjä saa sen sijaan ottaa. Luonnonvaraisia marjojakin saa ottaa puusta.

Vesistöissä saa kulkea, uida, onkia ja pilkkiä vapaasti. Sääntö pätee myös talvella jäällä.

Kalastaa ei saa kuitenkaan niin lähellä toisen asuttua rantaa, että siitä aiheutuu tarpeetonta haittaa tai häiriötä. Merkeillä varustetun pyydyksen suojaetäisyys on 50 metriä. Vaikka kotirauhanalue ei ulotukaan vesialueelle, voidaan sitä häiritä vesialueelta.

Lähde: Ympäristöhallinto

Näitä et saa tehdä

Jokamiehenoikeuksiin vedoten et voi:

  • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille tai ympäristölle
  • häiritä lintujen pesintää ja riistaeläimiä
  • kaataa tai vahingoittaa puita
  • ottaa sammalta, jäkälää, maa-ainesta tai puuta
  • häiritä kotirauhaa
  • roskata
  • ajaa moottoriajoneuvolla maastossa maalla ilman maanomistajan lupaa
  • kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia

Tunnetko jo Puutarhan kesä -teeman?

Itse kyllä tunnen oman pihan rajat, mutta viereiseen taloyhtiöön muuttanut paritalonaapuri luulee, että hänen aitansa ulkopuolelle saa istuttaa puita! Onhan se hyvä 5-8 vuoden päästä kun puut peittävät heidän pihansa mutta ns. "ei kenenkään maalle" - usein taloyhtiöiden välissä ei saa istuttaa mitään. Luulin, että kiusa loppuisi tähän, mutta nyt muuttanut uusi suurperhenaapuri on levittäytynyt lapsineen meidänkin puolellemme. Ovia ja ikkunoita kun joutuu pitämään avoinna helteellä, on oma rauha mennyt kun lapsukaiset riehuvat koko päivän. Itse teen kotona töitä, joten rauha olisi hyvä juttu.

Kaikissa asioissa on omat puolensa, en ole itse saanut lapsia, joten täytyy käi nyt eläkeiän kynnyksellä totutella heidän elämäänsä. Kaikille hyvää loppukesää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla