Oli synkkä ja myrskyinen yö. Siinä yksi kuuluisimmista kirjallisuuden avauslauseista, mutta mistä romaanista? Tee testi ja selvitä, miten hyvin tunnet romaanien alkulauseet.

Kirjan avauslause on usein myös sen tärkein. Hätäinen lukija voi sen perusteella päättää jatkaako lukemista. Sitkaammallekin lukijalle avauslause antaa ensimmäisen mielikuvan kirjan maailmasta ja kielestä. Sen takia ei ole yhdentekevää, millainen virke alkuun päätyy.

Kirjailija Jari Tervo on Iltasanomien haastattelussa todennut, että hänen paras lauseensa löytyy Layla-kirjan alusta: ”Minut kihlattiin kehdossa.”

Tervon perustelu on ytimekäs:

– Laylan avauksessa on kaksi hyvää asiaa: se on lyhyt ja siitä puuttuu adjektiivi.

Syvällisemmin aihetta on käsitelty Kaisa Neimalan ja Jarmo Papinniemen teoksessa Aloittamisen taito, jossa esitellään kotimaisen ja ulkomaisen kirjallisuuden parhaita aloituksia. Tosin sillä rajauksella, että hyvää aloitusta pitää seurata myös hyvä kirja. 

Testaa tietosi

Kuinka hyvin sinä tunnet klassikkokirjojen avaukset? Seuraavassa testissä on yhteensä kymmenen lainausta sekä suomalaisista merkkiteoksista että käännöskirjallisuuden huipuista. 

 

Osallistu keskusteluun: Missä kirjassa on sinun mielestäsi paras aloitus?

Ahdistavatko muovijätevuoret ja maailman merissä lilluvat valtavat muoviroskalautat? Pelottavatko muovin haitalliset vaikutukset ihmiselle ja luonnolle? Et ole yksin. Onneksi jokainen voi vähentää muovijätteen syntymistä.

Facebookissa on meneillään Muoviton maaliskuu –kampanja, jossa innostetaan vähentämään muovin käyttöä. Haasteeseen voi liittyä vaikka maaliskuu lähenee loppuaan, sillä jokaisella teolla on vaikutusta.

Miksi muovijätteen vähentäminen kannattaa?

Vuodesta 2016 lähtien Suomessa ei ole enää saanut viedä muovijätettä kaatopaikalle. Muovin kierrätys ja uusiokäyttö on otettu innostuneesti vastaan, mutta suuri osa muovista päätyy tällä hetkellä yhä jätteenpolttolaitoksille. Se on parempi vaihtoehto kuin kaatopaikka, mutta ei kovin kestävää pitkällä tähtäimellä. Välttämällä kertakäyttöistä, jätettä synnyttävää muovia säästetään energiaa ja luonnonvaroja.

Näillä vinkeillä voit vähentää muovijätteen syntymistä omassa arjessasi:

 1. Muovipussit kuuluvat historiaan. Nappaa kauppareissulle aina mukaan reppu tai kangaskassi. Jos laukku unohtuu, suosi kassalla paperikassia.
 2. Pakkaa hedelmät mieluummin paperipussiin, tai ompele itse kankaiset hedelmäpussit. Osta hedelmät irtomyynnistä, älä muovipakkauksiin käärittyinä.
 3. Valitse tuotteita, jotka on pakattu pahviin. Tutustu kauppojen irtotuotevalikoimiin. Monista paikoista saa ostaa kuivatuotteita omaan pussukkaan.
 4. Pidä mukanasi lasista tai teräksistä kahvitermaria tai kestomukia. Sellaiseen voi ostaa mukaan otettavan kahvinsa myös monissa kahviloissa. Kestokuppisi kanssa voit olla trendikäs edelläkävijä ja parhaassa tapauksessa muutkin innostuvat esimerkistäsi.
 5. Jos juot vettä ulkona liikkuessasi, pidä mukanasi täytettävää pulloa, älä osta aina uutta vesipulloa. Katso löytyykö kaapeistasi sopivaa lasista tai teräksistä pulloa.
 6. Jätä mikromuoveja sisältävät kosmetiikkatuotteet kaupan hyllyyn. Suosi luonnonkosmetiikkaa.
 7. Vältä vaatteissa keinokuituja kuten akryylia ja polyesterista valmistettua fleecea. Pestessä niistä irtoaa pienen pieniä muovihitusia, joita ei saada poistettua vedestä. Luonnonkuituiset vaatteet kestävät kauniina pidempään.
 8. Pystytkö vähentämään yksityisautoilua? Hyvä, sillä ajon aikana autonrenkaista irtoaa pieniä muovihiukkasia. Autoilusta ja tekstiileistä irtoavat keinokuidut ovat pahimpia muovinlähteitä ympäristössä.
 9. Iso ekoteko on ostaa lapsille muovittomia leluja. Saatavilla on hurmaavia luonnonmateriaaleista valmistettuja leikkikaluja, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Niitä suosimalla teet myös arvokasta ympäristökasvatusta.
 10. Tee mitä pystyt. Täysin ilman muovia nykyinen yhteiskuntamme ei pyörisi. Turhaa muoviroskaa voi kuitenkin jokainen välttää.
 11. Kun hoksaat hyvän keinon välttää muovia, kerro se muillekin. Moni etsii niksejä muovin välttämiseen. Kuinka mummolassa elettiin ennen vanhaan? Voisiko isoäitien vinkeistä olla apua?

 

Lähteet:

Eurooppatiedotus

Muoviton maaliskuu

Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Pientä pintaremonttia -sarjasta tuttu stailaaja Niina Ahonen kertoo, kuinka tavaroiden karsiminen muutossa onnistuu ammattilaisen avulla.

1. Miksi tavarasta pitää luopua?

"Kenelle tahansa voi tulla vastaan elämänvaihe, jolloin edessä on muutto pienempään asuntoon. Erityisesti tämä kuitenkin koskee suuria ikäluokkia. Lapset ovat aikuistuneet ja lähteneet maailmalle, ja koti tuntuu turhan liian suurelta yhdelle tai kahdelle ihmiselle. Tavaraa on kuitenkin kertynyt nurkkiin kiitettävästi. Kaikki ei millään mahdu pienempiin neliöihin."

Muuttostailaus tarkoittaa sitä, että isommasta pienempään muutettaessa suunnitellaan, miten rakkaat huonekalut ja muut tavarat saadaan sopimaan kauniisti uuteen asuntoon. Päätyökseni somistan asuntoja myyntikuntoon."

2. Milloin kannattaa turvautua ammattilaisen apuun?

"Silloin, jos tuntuu, ettei pysty esimerkiksi liikuntarajoitteiden tai aikapulan vuoksi selviytymään tavaroiden karsimisesta eikä muuton käytännön järjestelyistä. Ammattistailaaja voi tehdä koko urakan avaimet käteen -periaatteella.

Jollekin muuttajalle voi kuitenkin riittää pelkkä 1−2 tunnin pituinen ideointikäynti."

3. Miten aloitan tavaroiden karsimisen?

"Se voi olla vaikeaa, koska rakkaisiin huonekaluihin, koriste-esineisiin tai matkamuistoihin on latautunut paljon merkityksiä. Karsiminen omaisten tai ystävien kanssa ei myöskään ole välttämättä ongelmatonta.

Ammattilainen tuo tilanteeseen neutraalin ulkopuolisen näkökulman ja käytännön menetelmätapoja. Tavarat käydään yhdessä läpi yksi kerrallaan ja mietitään, mikä kannattaa säilyttää ja mistä luopua.

Tavarat voi ryhmitellä kasoihin ja merkitään vaikka post it -lapuilla tyyliin ”ehkä säilytettävä”, ”tärkeä” tai ”vähemmän tärkeä”. Tällä tavalla karsinta etenee pikku hiljaa.

Kannattaa muistaa, että karsintaprosessi elää koko ajan muuttajan mielessä. Seuraavana päivänä voi olla valmis luopumaan tavarasta, joka aiemmin tuntui tuiki tärkeältä. Ulkopuolinen ei kuitenkaan päätä, vaan ratkaisut ovat aina asiakkaan.

Aikataulu täytyy pitää mielessä, ja siitäkin ammattilainen voi huolehtia. Sen määrittää yleensä päivämäärä, jolloin asunnon pitää olla tyhjä."

4. Miksi tavaroista luopuminen on niin vaikeaa?

"Omia tavaroitani karsiessani olen huomannut, että ajaudun helposti ”muistojen bulevardille”. Kun esimerkiksi on tarkoitus laittaa valokuva-albumeja järjestykseen, huomaan katselleeni neljä tuntia kuvia, joista jokaiseen liittyy jokin muisto.

Ulkopuolinen voisi siinä tilanteessa huomauttaa, että aika kauan on jo mennyt yhden albumin selaamiseen.

Muutto on aina elämänmuutos. Olen koulutukseltani sisustussuunnittelija ja sosionomi, mikä ei ole lainkaan hassumpi yhdistelmä tässä työssä. Olen kuullut monta elämäntarinaa ja esineisiin liittyvää muistoa, kipeätäkin. Itku saattaa tulla niin muuttajalta kuin kuulijalta."

Lue uudesta ET-lehdestä, miten Kirsi Lihr-Koistinen onnistui Niina Ahosen avulla karsimaan tavaroitaan muuttaessaan pienempään asuntoon. ET-lehti 6/2018 ilmestyi 14.3. Digilehteen pääset tutustumaan tästä.

 • Yrittäjä, stailaaja, sisustussuunnittelija.
 • Oli mukana ohjelmasarjoissa Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia.
 • Työskentelee Stailia-yrityksensä kautta.
 • ”Rakastan sisustamista, kauniita esineitä ja asioita. Olen hulluna valaisimiin... ja kenkiin.”

stailia.fi