Oli synkkä ja myrskyinen yö. Siinä yksi kuuluisimmista kirjallisuuden avauslauseista, mutta mistä romaanista? Tee testi ja selvitä, miten hyvin tunnet romaanien alkulauseet.

Kirjan avauslause on usein myös sen tärkein. Hätäinen lukija voi sen perusteella päättää jatkaako lukemista. Sitkaammallekin lukijalle avauslause antaa ensimmäisen mielikuvan kirjan maailmasta ja kielestä. Sen takia ei ole yhdentekevää, millainen virke alkuun päätyy.

Kirjailija Jari Tervo on Ilta-Sanomien haastattelussa todennut, että hänen paras lauseensa löytyy Layla-kirjan alusta: ”Minut kihlattiin kehdossa.”

Tervon perustelu on ytimekäs:

– Laylan avauksessa on kaksi hyvää asiaa: se on lyhyt ja siitä puuttuu adjektiivi.

Syvällisemmin aihetta on käsitelty Kaisa Neimalan ja Jarmo Papinniemen teoksessa Aloittamisen taito, jossa esitellään kotimaisen ja ulkomaisen kirjallisuuden parhaita aloituksia. Tosin sillä rajauksella, että hyvää aloitusta pitää seurata myös hyvä kirja. 

Testaa tietosi

Kuinka hyvin sinä tunnet klassikkokirjojen avaukset? Seuraavassa testissä on yhteensä kymmenen lainausta sekä suomalaisista merkkiteoksista että käännöskirjallisuuden huipuista. 

 

Osallistu keskusteluun: Missä kirjassa on sinun mielestäsi paras aloitus?