Senioreille suunnatussa ja räätälöidyssä elektroniikassa riittää tekemistä ja keksimistä. Markkina on suuri, mutta teknologiayhtiöt ovat vasta heräämässä hopeamarkkinoille.

Tämä on hyvä esimerkki. Turvaranneke on keksitty aikaa sitten.

Keksintö syntyi tarpeeseen, mutta keksinnön jatkokehittely on edennyt hitaasti. Turvaranneke on yhä edelleen muovinen ja persoonaton mötikkä, joka tuo mieleen pikemmin sairaalan kuin kotiolot.

Hoivapalveluja tarjoava Esperi Care ja suomalainen tekniikkayritys Navigil tarttuivat haasteeseen ja tuovat ensi viikolla markkinoille turvarannekellon, jossa yhdistyvät matkapuhelin- ja paikannusominaisuudet sekä niihin liittyvä nettipalvelu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kunnianhimoa on riittänyt vielä ulkokuoreenkin, sillä kello ei häpeile perinteisten rannekellojen rinnalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päättäjien kasvu- ja tulevaisuuspuheisiin hiipinyt ikäteknologia on juuri tätä: ikääntyvien elämää helpottava teknologia pakataan muodikkaisiin kuoriin, joita ei tarvitse piilotella eikä häpeillä.

VTT:n johtava tutkija Jaana Leikas puhuu globaalista ilmiöstä ja valtavasta kohderyhmästä. Suomessa on 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta vuonna 2030. Euroopassa heitä on tuolloin jo lähes 100 miljoonaa ja maailmassa reippaasti yli miljardi.

Leikas kollegoineen on kirjoittanut ilmiöstä ja sen mukanaan tuomista mahdollisuuksista Ikäteknologia-kirjan.

Iloton ikäteknologia

Ikääntyville suunnatut teknologiatuotteet ja -palvelut keskittyvät perinteisesti jonkun terveydellisen ongelman helpottamiseen tai ratkaisemiseen.

Näkökulma on ollut hyvin suppea. Senioreille ei ole suunniteltu juurikaan puhdasta iloa tuottavia tuotteita ja palveluita.

Polkupyöriä ja lastenvaunuja on joka lähtöön, mutta kauppaan ei kannata lähteä etsimään kaunista rollaattoria.

Myös käyttöliittymäsuunnittelu jättää toivomisen varaa. Teknologiasta voi tehdä helppokäyttöistä, mutta suunta on ollut pikemmin päinvastainen.

Tekniset vempeleet sisältävät yhä enemmän ominaisuuksia, joista ennen tietokoneita syntynyt digituristi ei ymmärrä tuon taivaallista.

– Pahin virhe on se, että nuori suunnittelija kuvittelee, millaista olisi olla vanha mummo, Jaana Leikas toteaa Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa.

Akun kesto on haastavaa...paikannukset ja gsm-verkossa pysyminen syövät akkua, joten ei toimi kuin pari päivää ilman latausta ja tässä on se ongelma, ts.kuka lataa parin päivän välein kun hoitajia ja omaisia ei ole paikalla

Sisältö jatkuu mainoksen alla