"Kaavat tilattiin Kanta-Hämeeseen Anna-lehden Mallipalvelusta – ja äitini tuskaili ommellessaan yllättävän vähän."

Toimittaja Kristiina Dragon muistelee elämänsä haalaria. Se oli matkavaate aikuisuuteen.

”Se ensimmäinen oli vähän tikkuista tweediä. Vetoketju edessä, läppätaskut lantiolla, tiukasti istuva.

Minä puolestani pidin valmiin haalarin aiheuttamat tuskailut visusti omana tietonani. Alkaen siitä, että kumartuminen oli hankalaa, koska kankaissa ei vielä tuolloin ollut strechiä. Vessassa asiointikin oli aikamoista nahanluontia. Kaiken huipuksi kangas pisteli, mutta olin jo tuolloin sisäistänyt, että kauneuden vuoksi pitää hieman kärsiä. Tästä minut oli vakuuttanut myös Selma-tätini, jonka pitämä muotiliike Orivedellä oli lapsuuteni hohdokkain leikkipaikka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haalarin historia ulottuu 1700-luvun Ranskaan. Karkeat päällyshousut suojasivat maatyöläisen ainoaa vaatepartta. Vasta Britanniasta lähtenyt teollinen vallankumous alkoi tykittää haalareita työvaatteiksi laajemminkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muotia haalareista tuli ensimmäisen kerran jo 30-luvulla, kun Coco Chanel tarjoili niitä ranta-asuiksi. Uudelleen ne pompahtivat pintaan 60-luvulla Pierre Cardinin johdolla. Ja miten hyvin haalari istuikaan 70-luvun rentoon unisex-henkeen.

Kesällä 1975 olin töissä vanhainkodissa Tukholmassa. Abba soi ja antoi rytmiä myös pukeutumiseen. Muita haalareihin mieltyneitä tähtiä olivat Queen-yhtyeen Freddie Mercury sekä tv-tähti Farrah Fawcett, jonka lanseeraamat satiinihaalarit liehuivat ja leiskuivat diskojen valoissa.

Minä näin elämäni haalarin pienen putiikin ikkunassa Karlavägenillä. Se oli abbamaisen valkea ja päällä mukava. Lyhyet hihat ja pienet kaulukset – suuri vaikutus itsetuntoon ja budjettiin. Mutta vasta kotiin palattuani tajusin, miten mieluisan ja monikäyttöisen vaatteen olin saanut hankittua.

Samainen haalari oli päälläni, kun menin kirjoitusten jälkeen kysymään Hämeen Sanomista harjoittelupaikkaa. Päätoimittaja Allan Liuhala katseli minua pöytänsä takaa päästä varpaisiin. 

–Paperien perusteella osaat muutakin kuin pukeutua, hän tokaisi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla