Erilaiset huijaukset verkossa lisääntyvät. Huijaussähköpostit urkkivat pankkitunnuksia, luottokortilta laskutetaan olemattomia ostoksia ja ostokset jäävät tulematta.

Noudattamalla näitä yksinkertaisia ohjeita vältyt huijauksilta ja rahan menetykseltä.

Yleiset säännöt

 1. Älä koskaan anna luotto- tai pankkikorttisi numeroa tai tunnuslukuasi sähköpostitse kenellekään.
 2. Säilytä korttisi ja tunnusluku erillään. Älä tallenna tunnuslukua kännykkääsi sellaisenaan, vaan keksi nimi ja lisää numeroita.
 3. Jos tarkoituksenasi ei ole ostaa mitään, älä koskaan anna luottokortin tietoja mielipidekyselyihin tai vastaaviin tiedusteluihin.
 4. Lue aina kaikki käyttöehdot huolellisesti läpi, vaikka kyseessä olisi vain parin euron ostos. Yksi tilaus saattaa johtaa toistuvaisveloitukseen.
 5. Suojaa tunnusluku huolella, ettei kukaan näe sitä maksaessasi päätteellä.
 6. Talleta kortin sulkupalvelun numero puhelimeesi. Numerot löydät täältä:
  https://www.korttiturvallisuus.fi/Apua/
 7. Kysy pankista, voiko korttisi nostorajoituksia vaihdella tarpeen mukaan päiväkohtaisesti. Monelle saattaisi 100 euron nostoraja sopia hyvin, jos isompaa ostosta varten rajaa pystyisi nostamaan väliaikaisesti vaikka verkkopankissa. Kortin varkaustapauksissa vahingot jäisivät pienemmiksi.
 8. Tarkista pankistasi, voiko maksukorttiin määritellä, missä maissa kortti on voimassa. Jos matkustaa Aasiaan tai Etelä-Eurooppaan kerran vuodessa ja käyttää korttia muun ajan vuotta pohjoismaissa, olisi hyvä, jos kortin voisi määritellä toimimaan matkakohteessa vain matkan aikana.

Verkkopankin käyttö

 1. Internetissä levitetään haittaohjelmia ja luodaan verkkopankin näköisiä huijaussivustoja, joiden tavoitteena on saada haltuunsa asiakkaan verkkopankkitunnukset tai hänen luottokorttinsa. Pankki ei koskaan kysy tunnuksiasi tai muutenkaan asioi kanssasi sähköpostilla!
 2. Opettele käyttäjätunnuksesi ja salasanasi ulkoa.
 3. Säilytä avaintunnuskortti huolellisesti itselläsi.
 4. Älä luovuta verkkopankkitunnuksiasi kenellekään, tunnukset ovat henkilökohtaiset.
 5. Muista kirjautua ulos verkkopankista "Kirjaudu ulos" -painikkeella.
 6. Aseta sinulle sopivat käyttörajoitukset tileille ja korteille. Määrittele verkkopankin tilikohtainen yksittäisen maksun yläraja omien tarpeidesi mukaiseksi.
 7. Tarkista tilitapahtumasi säännöllisesti.
 8. Jos kirjaudut verkkopankkiin älypuhelimella, muista kirjautua myös ulos.
 9. Vältä verkkopankin käyttöä julkisissa tiloissa.
 10. Jos käytät verkkopankkia julkisissa tiloissa, muista aina tyhjentää selaimen välimuisti ja historiatiedot sekä sulje selain.
 11. Verkkokaupoissa asioiminen
 12. Mikäli tilaat kortillasi internetin kautta toimitettavan jatkuvan palvelun, ota aina ennen maksamista selville, miten voit lopettaa palvelun ja siitä johtuvan veloituksen.
 13. Säästä ostoon liittyvät asiakirjat. Niitä voidaan tarvita esimerkiksi kaupan ehtojen selvittämiseen tai todisteeksi siitä, että tavara on maksettu.
 14. Jotkut Euroopan ulkopuolella toimivat verkkokaupat saattavat pyytää kortista ja passista valokopiota esimerkiksi faksitse varmistaakseen, että tilausta tekee todellinen kortinhaltija. Älä toimita korttitietojasi koskaan suojaamattomassa sähköpostissa. Jos tietoja ei toimita, liike ei todennäköisesti lähetä tilattuja tuotteita.
 15. Jos mahdollista, tee ostokset vahvaa tunnistamista (Verified by Visa/MasterCard Secure Code) tukevilla sivuilla.
 16.  Jos sivusto ei tue vahvaa tunnistamista, varmista, että korttisi tiedot salataan asianmukaisesti ennen tietojen lähettämistä verkossa. Tarkista, että selainikkunan alareunassa näkyy ehjä avain tai lukittu lukko ja että selaimen osoiterivillä on http:n asemasta https://
 17. Sivuston toimivuus ja viimeistelty ulkonäkö antavat viitteitä liiketoiminnan laadusta verkkokaupan taustalla. Helposti löytyvät tuotetiedot, kuvat kauppiaasta ja työntekijöistä sekä selkeästi esitetty yksityisyydensuojakäytäntö viestivät luotettavasta toiminnasta. Yksityisyydensuojakäytännöstä kannattaa tarkistaa erityisesti se, kuinka verkkokauppa hyödyntää asiakkaidensa yhteystietoja – näin välttyy roskapostilta ja mahdollisesti suuremmilta ikävyyksiltä.
 18. Luotettava, vakavasti otettava ja palvelualtis verkkokauppa kertoo yhteystietonsa reilusti verkkosivuillaan, viimeistään toimitusehdoissa. Sähköpostin lisäksi tulee asiakkaan saada helposti tietoon myös kauppiaan puhelinnumero ja y-tunnus. Asiakaspalvelun laadun voi testata etukäteen soittamalla tai lähettämällä sähköpostia.
 19. Etsi käyttäjien kokemuksia verkkokaupasta hakukoneilla, keskustelufoorumeista ja Facebookista.
 20. Suhtaudu kriittisesti kaikkiin internetissä oleviin houkutteleviin tarjouksiin ja muuhun informaatioon, mikäli ne kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta.

Lähteet: Pankkien verkkosivut

Maltillinen haravointi ja nurmikonleikkuu auttavat nyt parhaiten pihanurmea selviämään talven koettelemuksista. Puutarha-asiantuntijan neuvoilla pääset keväällä nauttimaan vehreästä pihasta. 

Oikea leikkauskorkeus ratkaisee, missä kunnossa nurmikko paljastuu keväällä lumen alta. Syksyllä nurmikko kerää vararavintoa juuristoonsa ja siksi nurmen leikkauskorkeus pitää nostaa viiteen senttiin. Näin yhteyttävää lehtipinta-alaa on enemmän.

Vaikka nurmikon ajaminen jo kesän jälkeen kyllästyttäisi, säännöllistä leikkuuta ei voi lopettaa. Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula suosittelee, lyhentämään syysnurmea vain yksi–kaksi senttiä kerrallaan. Leikkuujätettä tulee tästä vähän, joten se voi jäädä lierojen ravinnoksi. 

− Turmiollisin tilanne syntyy, jos nurmikon annetaan kasvaa syksyllä vapaasti, ja sitten kerralla nurmikko leikataan lyhyeksi. Tällöin nurmikon kasvuun käyttämää energiaa häviää leikkuujätteeseen ja nurmikko joutuu käyttämään uusien lehtien kasvattamiseen talven varalle keräämiään ravintovarastoja. Tällainen nurmikko ei ehkä viherry ensi keväänä, Kerttula varoittaa.

Kun päivälämpötila laskee alle viiden asteen, nurmikko lopettaa pituuskasvunsa. Silti nurmikko jatkaa yhteyttämistä, kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden pitäisi Kerttulan mukaan olla viisi senttiä.

−  Myös liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis talvituhoille. Erilaiset homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiiviissä nurmikerroksessa. Etenkin lumihome vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikkoja sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen kuin maa on jäätynyt, 

Yksittäiset pudonneet lehdet voi Kerttulan mielestä jättää nurmikolle haravoimatta.

– Ne maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Kovat ja hitaasti hajoavat lehdet, kuten vaahtera ja tammi, kannattaa ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajottaa niitä.

− Jos nurmikolla näkyy syksyllä pelkkiä lehtiä eikä lainkaan nurmikkoa, on aika ottaa harava käteen ja rapsutella nurmikkoa esiin. Puiden alla olevaa paksua lehtikerrosta voi levittää laajemmalle alueelle, Kerttula opastaa.

Viimeiset lehdet putoavat yleensä vasta pakkasöiden puraisemana. Jäätynyt nurmikko rapsahtelee poikki kengän alla, joten nurmella liikkuminen kannattaa ajoittaa pakkasettomaan hetkeen.

Lähde: Puutarhaneuvoja Riikka Kerttula, Biolan

Eija Pöyry on kädentaituri, joka loihtii kaunista ja kiinnostavaa yllättävistä tarpeista ja esineistä. Katso kuvat ja nappaa Eijan vinkeistä parhaat omaan käyttöösi.

1. Laita kokoelmat esille. Kun jotain on paljon, se näyttää kiinnostavalta.

Eijalla on kotonaan Kurikassa komeat rivit puunukkeja ja puunuijia.

2. Keskeneräinenkin voi olla kaunista. Nosta se pöydälle tai hyllylle.

Eijaa kiehtoo keramiikan ja kirjonnan yhdistäminen. Näistä palasista tulee jotain, ei tiedä vielä mitä, mutta kiinnostavia ne ovat.

Värikkäät lasipalat Eija löysi Portugalista rannalta. Ne olivat hioutuneet reunoiltaa sileiksi ja Eija alkoi virkata niitä ketjuksi käämilangalla. Tämäkin on vielä haudutteluvaiheessa, ja siitä voi tulla mitä vain.

3. Kokeile uutta tekniikkaa, saatat innostua

Ristipistotöitä Eija kertoo pitäneensä aina tylsän mummomaisina. Sitten hän keksi, että niitä voi tehdä vapaasti ilman mallia. Hän piirsi itse kuviot pohjakankaalle ja alkoit täyttää kuviota väreillä kuin värittäisi värityskirjaa. Tuloksena oli kymmenen erilaista puutuolin istuinosaa.

Eija on myös ostanut ristipistotöitä kirpputoreilta. Niitä saa edullisesti, sillä valitettavasti niitä ei vielä arvosteta samalla lailla kuin vaikkapa vanhoja pitsipöytäliinoja.

4. Tee itse kaakeliseinä keittiöön

Eija on leikannut jämäkaakeleita leikkurilla pieniksi palasiksi ja luonut ihan oman tyylin. Keskellä olevat kaakelit ovat käsimaalattuja kirppariostoksia.

5. Hullaannu kirppislöydöistä

Tämä kullanvärinen kauris oli niin yliampuva esine, että se pääsi Eijan mukaan kurikkalaiselta kirpparilta. Muutakin hauskaa hänellä on kotona, esimerkiksi käkikello. Lapsenlapset rakastavat sitä!

6. Luo itsellesi oma käsityönurkkaus – tai vaikka monta

Eijalla on eri puolella kotia käsitöitä odottamassa tekijäänsä. Ihanien gobeliinien luona hän ompelee vanhoista vanuineista vaillapaidoista tilkkupeittoa.

7. Toteuta unelmasi

Eija unelmoi vuosikausia lasiverannasta. Lopulta se toteutui!