Monesti luullaan, ettei köyhää koske rikkaiden maku. Näinhän ei tietenkään ole. Mene vaan syömään vaikkapa keskinkertaiseenkin kuppilaan korvasienikeittoa. Jossei Visa suostu vinkumaan, lähtee ainakin pölyt lompsasta. Tässä ensimmäisessä blogissani annan ohjeen tuoda juhla-aterian osa suoraan kotiin.

Kaikkihan alkaa siitä, että ollaan yhdessä kiinnostuneita samasta asiasta. Sienestämisestä. Yhdessä kuljetaan vaivoin lumen alta paljastuneita polkuja. Haetaan korvasieniä varhaiskeväällä, jopa kesän kynnykselle asti vaelletaan. Edes vaimolle ei paljasteta riemua, kun tuo möykky polun varresta löytyy. Autolle palattua sitten vähätellään, että no joo viis löysin.

Olen valinnut tähän avauskirjoitukseeni tietoisesti juuri korvasienen. Se on aivan turhaan pelätty herkku. Toki poropeukalon käsittelyssä kivuliaasti tappava kamala myrkky. Keittiömestarina olen tottunut välillä touhuamaan keittiössäni suurpiirteisestikin, tässä tapauksessa en. Kun korvasienet on kerätty, kerätessä voisi käyttää käsineitä, eikä ainakaan kaivaa sormella nenää, saatika imeskellä peukkua, ne harjataan hellästi puhtaaksi, huuhdellaan ja keitetään. Homma menee niin, että yhteen osaa sieniä lisätään 10 osaa kylmää vettä kattilaan. Kun kiehuminen alkaa, annetaan kiehua kovin viisi minuuttia. Sitten sienet huuhdotaan kylmän veden alla siivilässä, kattila pestään ja aloitetaan taas alusta. Homma toistetaan kolmasti. Valutetut sienet käytetään heti tai pannaan rasiassa, pussissa tms. pakkaseen.

Sitten vellinkeittoon! Korvasienikeitto on varsin helppo ruoka. Otetaan siis pakkasesta klimppi esikäsiteltyjä korvasieniä. Pannaan ne jäisinä kattilaan veteen. Kiehautetaan, kunnes ovat sulaneet. Maku ei vieläkään tämän moninkertaisen keittämisen jälkeen vähene lainkaan. Sitten reseptiin! Hakataan tukevalla veitsellä 2 dl sieniä tuhannen päreiksi, samoin 1 dl tavallista sipulia, Paistinpannulle 100 g voita ja silput. Ei paisteta, vaan haudutetaan viisi minuuttia. Lisätään 1 dl maitoa ja 5 dl ruokakermaa (7%) keitetään noin viisi minuuttia, kunnes velli sakenee. Ei tarvita jauhoja. Maustetaan kasvisliemikuutiolla ja persiljasilpulla, tuoreetta, kaikki kuivatut yrtit maistuvat vain saunavihdalle. Tästä tulee neljä alkuruokaa tai kaksi louneskeittoa. Lisukkeena esipaistettua patonkia suoraan uunista.

Ja mitä maksaa? Jos sienireissun bensakuluja ei lasketa niin: Sienet 0,0; sipuli yksi pieni 0,30; voi 100g 0,40; kasvisliemikuutio 0,10; persilja 1/2 ruukkua 0,70; ruokakerma 2 dl 2 kpl 1,10; maito 1 dl 0,10. Yhteensä € 2,70

Seuraavassa blogissa saatetaan käydä ulkona syömässä, ei mökkiterassilla, eikä parvekkeella. Oikeen vaikkapa Veijon Essolla. Saas kattoo, mitä siitä seuraa!

 

Pepe

ps. Kuvassa kaikesta odotuksesta huolimatta mustatorvisienikeittoa! P.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Tässä blogissa keskityn seuraamaan palveluita, matkoja, ruokia ja muuta maailman menoa niin, että lukijalle tulee selväksi myös se, mitä kukin nautinto kustantaa. Kaikilla ei ole varaa lähteä toteuttamaan mielihalujaan pelkän kauniin kuvan, tai hyvän makunautinnon siivittämänä.

Hae blogista

Blogiarkisto

2015
Sisältö jatkuu mainoksen alla