Vanha moneen kertaan luettu, kulunut kirja päätyy usein nurkkaan lojumaan ja siitä roskakoriin. Taittelemalla se koristeeksi sen elämä jatkuu!

Suositut kirjan uusi elämä -kurssit vetävät ihmisiä työväenopistoihin luomaan vanhoista kirjoista uusia esineitä.  Maailmalla suositut ”altered books” alias altsut eli muunnellut kirjat ovat uniikkeja pieniä taideteoksia, joiden pohjana käytetään käytettyjä kirjoja.

Niistä voi muotoilla ovikoristeita, säilytysrasioita ja tauluja. Tapoja on monia: maalamalla, rei’ittämällä, repimällä tai sitomalla sivuja yhteen. Jopa ompelukonetta ja sahaa voi käyttää apuna. Perustekniikka on yksinkertaisesti sivujen taittelu. Se on hyvin rentouttavaa esimerkiksi telkkaria katsellessa.

Varoitus: altsuihin hurahtaa, se on todella koukuttavaa puuhaa! Aloita helpoilla viuhkakoristeilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjaviuhka seinälle

  • 1. Taittele kirjan sivut yksitellen pystysuunnassa kaksinkerroin. Ne pysyvät taiteltuina ilman liimaamista.
  • 2. Päällystä kirjan kansien sisäpuolet liimaamalla niihin sopivan kokoiset kappaleet esimerkiksi vanhasta kartasta.
  • 3. Koristele kansien näkyvät osat halutessasi napeilla. Tee naskalilla reikiä, joiden läpi napit ommellaan kansiin kiinni.
  • 4. Tee kirjan yläosaan kaksi reikää ripustuslenkille. Virkkaa ketjusilmukkaketjua noin 50 cm. Pujota se keskiosastaan ripustuslenkiksi ja solmi sopivan pituiseksi. Asettele ketjun päät koristamaan viuhkan yläosaa, somista ketju ompelemalla siihen nappeja.
  • 5. Kiinnitä seuraavaksi kirjan muutama ensimmäinen ja viimeinen taiteltu sivu nippuna kansiin näin: tee molemmin puolin muutama reikä sivujen ja kansien läpi lähellä kirjan keskiosaa ja ompele kiinni muutamalla pistolla. Tämä tukevoittaa kirjan kannet pysymään suorassa.

Katso kuvista, miten monennäköiseksi koriseeksi vanha kirja taipuu!

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Taitteluvinkkejä

1. Tee silkkipaperista ja sanomalehdestä ruusuja. Kiinnitä ne kirjaan. Ripaus pitsiä tuo romantiikkaa.

2. Taittelu voi olla myös hyvin yksinkertainen. Tämä kirja voi olla pöydällä ja sitä voi käyttää myös käyttöesineenä, taiteltujen sivujen välissä pysyvät napakasti niin postikortit, laskut kuin valokuvatkin.

3.-5.  Päällystä kirjan kansien sisäpuolet vanhoilla kartoilla. Vanhoissa Fakta-tietosanakirjoissa on hyviä, mattapintaisia karttoja.

6. - 7. Taittelutapoja on monia, hitaita ja nopeita. Hitaalla tavalla tulee näin komea lopputulos! Kirjan sisäkanteen on liimattu pieniä kirjan sivun palasia, jotka on kevyesti kostutettu kahvilla. Se on kätevä tapa saada kaunista ja vanhan näköistä pintaa.

Kyllä tuokin toimii. Itse olen pilannut halvempia teoksia tekemällä asiakkaille pullopiilon. Isonpiin voi kovertaa myös lasille pesän tai sikaarikopalle.
Tietysti jos kirppikseltä löytyy onnistaa niin nahkakantinen kultakirjaimin varustettu teos on huippua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla