Meren- ja järvenrantaa, ruukkimiljöitä ja pikkukaupunkien hurmaa. Valitsimme Suomen lukuisista upeista reiteistä neljä eri tavalla kiinnostavaa.

Pyöräily on yhtä aikaa liikunta- luonto- ja kulttuurielämys. Katso neljä parasta pyöräilyreittiä Suomen kesässä. Mikä niistä on sinun suosikkisi?

1. Itäinen Kuninkaantie

Helsinki–Kotka, 178 km, helppo

Suomenlahden tasaista rannikkoa mukaileva reitti kulkee lehtomaisten metsien läpi kohti viehättäviä pikkukaupunkeja ja kyliä. Porvoon mukulakivikaduille on erityinen ilo jalkautua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Viehättäviä taukopaikkoja – ennen kulttuurihistoriallisesti kiehtovaa Loviisaa – löytyy myös Koskenkylän jokimaisemasta ja Pernajan kirkonkylältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loviisan jälkeen Kuninkaantie vie 1700-luvun ruukkimaisemiin Ruotsinpyhtäälle. Ennen Kotkaa pääsee ihastelemaan myös Pyhtään keskiaikaista kirkkoa ja komeasti virtaavaa, Venäjän tsaarinkin rakastamaa Langinkoskea. Ja Kotkassa on paljon muutakin nähtävää kuin maankuulu merimuseo Vellamo.

2. Härkätietä pitkin

Hämeenlinna–Forssa–Nuuksio–Helsinki, 350 km, keskivaativa

Hämeen Härkätien historiallisissa kulttuurimaisemissa kiteytyy monenlaisen työn ylistys. Rengon ja Portaan tiiviit kyläyhteisöt vaihtuvat järviylänköjen jälkeen Forssan huolellisesti entisöidyiksi tehdasmiljöiksi.

Sitä seuraava Liesjärven kansallispuisto vie hiekkarantaiselle Kyynäränharjulle, josta lasketellaan Karkkilaan, Högforsin ruukin ja kartanon maille. Vihdin puolella aukeaa Lohjanharjun vaihteleva, jalojen lehtipuiden valloittama maisema.

Nuuksiota puolestaan vartioivat ikimetsät. Kansallispuistoon voi tutustua pyöräillen, mutta lyhytkin patikointi puiston syvyyksiin kannattaa. Nuuksion kupeessa sijaitsevan Espoon rantareitit kiidättävät modernien asuinalueiden läpi kohti Helsinkiä, josta on helppo hypätä tarvittaessa pyörineen paluumatkalle junaan.

3. Saimaan kierros

Lappeenranta–Suomenniemi–Lappeenranta, 182 km, keskivaativa

Lappeenrannan linnoituksen kupeesta pääsee Taipalsaarelle mukavasti pyörätietä pitkin. Sieltä löytyy muun muassa Röytyn kotiseututalo vuodelta 1680.

Savitaipaleelta Suomenniemelle suunnatessa vastaan tulee historiallinen Kärnäkoski linnoituksineen. Suomenkylässä odottaa vaikuttava näky Kuolimo-joelle, joka yhdessä alueen vanhojen talojen kanssa muodostaa valtakunnallisesti arvokkaan maisemakokonaisuuden.

Reitti takaisin Savitaipaleelle kulkee samaa tietä kuin tultiin, joten pysähdellä kannattaa enemmän – esimerkiksi Hakamäen museoalueella ja lukuisissa käsityöpuodeissa. Reitin poljettuaan kannattaa palkita itsensä annoksella tuhatvuotista perinneruokaa, Lemin särää.

4. Saariston rengastie

Lähtösatama Turku, pisimmillään noin 200 km, keskivaativa

Turun saariston kalliot, luodot ja käkkärämännyt ihastuttavat eksoottisuudellaan sisämaan maisemiin tottuneen polkijan. Monen mielestä Itämeren suurin saaristo on myös maailman kaunein. Sen verran mäkistäkin maasto paikoin on, että voi yllättää raskaudellaan.

Pyöräilijälle sopivin reitti erkanee Taivassalon kirkonkylästä etelään ja johtaa yhteysaluksen kyydissä Velkualle.

Korppoon ja Nauvon eteläpuolella sijaitsee laaja Saaristomeren kansallispuisto. Sen uumenissa, Kasnäsissa, on myös vierailun arvoinen Sinisimpukan luontokeskus. Majoitus- ja ruokapalveluja saaristossa on kesäisin tarjolla paljon. Omia aikatauluja kannattaa kuitenkin suunnitella etukäteen yhteysalusten aikataulujen mukaan. Yhteysalus Kivimo liikennöi kesäkuun alusta elokuun puoliväliin asti.

Lue lisää

Rengastietä Turun saaristoon

Pyöräilykuntien verkosto

Helsinki on kesäisin Suomen suosituin turistikohde. Myös pääkaupunki avautuu parhaiten pyörän selästä. Helsingin ja Espoon merellisiin pyöräilymaisemiin johdattaa Antero Raution teos Rantaraiteilla, Minerva.

Unohdimmeko jonkin reitin? Kerro siitä alla olevassa kommentointikentässä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla