Keräsimme suomalaisten haaveita ja saimme satoja koskettavia tarinoita. Yli 50-vuotiaiden haaveista suurin osa liittyy kauniimpaan ulkonäköön ja uuteen alkuun työelämässä. Sinunkin haaveesi voi vielä toteutua, lue lisää tämän jutun lopusta.

Yli 50-vuotiaat suomalaisten haaveet liittyvät parempaan terveyteen, pitkäikäisyyteen, kauniimpaan ulkonäköön, uuteen työhön ja lomamatkoihin. Monen haave liittyi myös toiveeseen auttaa tai ilahduttaa jotakuta toista, kuten puolisoa, äitiä tai tytärtä. Tiedot käyvät ilmi ET:n toimituksen tekemästä selvityksestä.

Kysyimme vuodenvaihteessa ET:n ja etlehti.fi:n lukijoilta, mistä he haaveilevat ja saimme yli 200 haavetta iältään yli 50-vuotiailta suomalaisilta. Tällä tavalla haaveet jakautuivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

"Haluaisin jaksaa vielä pitkään"

Laihduttaminen liittyi monen vastaajan ajatukseen paremmasta terveydestä. Syitä vuosien mittaan kertyneelle ylipainoille olivat perheellistyminen, itsekurin puute, laiskuus tai sairaudet ja niiden myötä lamaantuminen. Moni kertoi myös, että on vaikea yrittää elämänmuutosta yksin, ilman tukea ja valmennusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Haluan olla lapsenlapsilleni mummi, joka jaksaa leipoa mummisilmäpullia heidän kanssaan ja hoitaa heitä. Haluan olla vireä ja liikkua enkä jäädä sohvaperunaksi ja rollaattorilla liikkuvaksi mummoksi. Yli 40 vuotta työelämässä sairaalamaailmassa ja lapsia kasvattaessa oman terveyden hoitaminen on jäänyt." - Ulla-Riitta, 61.

"Haaveilen solakammasta vartalosta ja paremmasta kunnosta. Nyt olisi aikaa ja halua, mutta en saa itse aloitetutki elämäntaparemonttia!" Enni, 56.

"Tuntuu, että jos joku ei riuhtaise minua irti tämänhetkisen elämän kuvioista, jään jonkinlaiseen riutumisen tilaan. Itsearvostus kohentuisi huimasti, kun saisin rinnalla kulkevia toteuttajia". Marja, 64.

Paremmasta tervydestä haaveilevat suomalaiset liittivät haaveensa usein toiveen pitkästä iästä ja jopa uudesta paluusta työelämään tai jaksamisesta töissä vielä pitkään. Myös esimerkin voimaan vetosi osa vastaajista.

"Nyt laitan väitöskirjani painoon ja Jippii!", Irma, 67

"Haluaisin voida paremmin työelämässä ja toivon innostuvani vielä eläkkeelläkin uusista asioista. Haluaisin olla iloinen ja terve eläkeläinen, joka jaksaa harrastaa ja vetää muitakin mukaan. Haluaisin olla kunnostaan huolehtvia puoliso ja isovanhempi, esimerkki lapsenlapsilleni." Tarja-Leena, 59.

"Olen useamman kerran yrittänyt pudottaa painoani ja kokeillut kaikki kaupalliset ja huuhaa-konstit ja käyttänyt rahaa runsaasti. Haluaisin elää terveenä ja tehdä töitä ainakin vielä muutaman vuoden." Osmo, 67.

"Haluan tehdä töitä!"

Moni yli 50-vuotias oli kyselyn mukaan tehnyt työuransa toisaalla ja nyt eläkkeellä tai eläkeiän lähestyessä kokenut harrastukset läheisiksi. Jopa niin läheisiksi, että niistä voisi oikeastaan tulla toinen - tai uusi ammatti.

"Olen tehnyt pitkän työuran sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa. Työni on ollut antoisaa, mutta olen alkanut kaivata uutta. Haaveilen uudesta ammatista ja työstä Espanjan Aurinkorannikolla." Pirjo, 51.

"Haaveilen työpaikasta. Olen pitkäaikaistyötön. Ensin meni selkä, sitten vakituinen työ. Nyt olen lähes terve ja todellakin haluan tehdä töitä! Että tuntisin itseni tarpeelliseksi. Että pärjäisin itse. Mutta olen näemmä liian vanha!" Jaana, 50.

"Haaveilen englannin kielen kääntäjän työstä. Englannin kieli on suuri intohimoni ja tunnen sen läpikotaisin!" Päivi, 54.

"Kunpa saisin itsevarmuuteni ja elämänhaluni takaisin", Merja, 59.

Yrittäjyys ei ole vastaajien keskuudessa tavaton haave.

"Olen ollut 25 vuotta sairaanhoitajana ja haluaisin tehdä jotakin ihan muuta. Haaveilen Bed & Breakfast -paikasta. Siellä olisi kylpypalju, pieni kotieläinpuisto, muutama lammas, kaneja, kissa, 2 koiraa ja kavaario. Kesällä pieni kahvila toimisi pihalla, talvella pyörisi lukupiiri." Tuija, 52.

"Haluaisin apua Sitä sun tätä -yrityksen perustamiseen. Siellä olisi sisustusta ja käsitöitä, koska ne molemmat ovat intohimojani. Joku varmaan sanoisi, ettei haaveeni ole viisas, mutta tästä haaveilen", Tarja, 57.

"Peilistä katsoo harmaa hiirulainen"

Moni kyselyymme vastanneista naisista kuvailee tyyliään repsahtaneeksi ja olemustaan harmaaksi. Samalla he toivovat, että oma tyyli vihdoin löytyisi, että edes joskus voisi viettää päivän prinsessana ja että saisi tuntea itsensä taas kauniiksi.

"Haluaisin olla hyväksytty ja normaalin oloinen ja näköinen nainen. Olen ollut 20 vuotta eläkkeellä ja saanut kaksi poikaa aikuiseksi eron jälkeen, ollut vanhempieni omaishoitajana 20 vuotta. Nyt äitini odottaa hoitopaikkaa, koska emme enää pärjänneet Alzheimerin taudin kanssa. Yksin en onnistu laihtumaan, vaikka elämännälkä on nyt syttynyt uudestaan." Helena, 55.

"Yhtäkkiä en näyttäisikään tämänikäiseltä, vaan olisinkin se sadun kaunis prinsessa", Margit, 64.

"Peiliin katsoessani näen harmaan ruttuisen hiirulaisen. Itse sävytetyt vaaleat hiukset päätä myöten, ryppyjä suupielessä ja muuallakin. Samat vanhat kuteet. Olen elämässäni kokenut kaksi avioeroa. Minulla on kaksi aikuista ihanaa lasta ja viisi lastenlasta. Nyt olen uudessa suhteessa ja haluan tehdä töitä tuon suhteen eteen." Ritva, 65.

"En ole koskaan löytänyt omaa tyyliäni. Haluaisi pukeutua nätisti, että kantaisin tyylillä nämä ainakin 15 ylimääräistä kiloani. En halua prameilla millään, vahvistaa vain itsetuntoani ja näitä heikkoja osa-alueita." Suoma, 55.

"Mieheni menehtyi äkillisesti sydänkohtaukseen 38 aviovuoden jälkeen. Haluaisin laihtua ja aloittaa uuden elämän uusin kujein. Jonkilainen Make over tässä tarvitaan". Pirjo, 61.

"Akkuporakone on liian kallis"

Haaveista käy ilmi myös se, että koti on tärkeä. Moni haaveestaan kertonut toivoi, että saisi kotiinsa pientä piristystä. Suoraan haluttiin jopa kodinkoneita ja viesti oli: Ei ole itse rahaa ostaa.

"Haluan lattialistat kylpyhuoneeseen", Sari, 54.

"Tarvitsen traktorimönkijän. Olisi polttopuiden kuljettaminen paljon helpompaa." Teuvo, 69.

"Haaveilen hyvästä ruuasta. Tarvitsen ruokaa, mutta en ole järin hyvä kokki." Risto, 55.

"Haluaisin päästä lähemmäs lapsia ja lapsenlapsia", Irja, 68.

"Haaveilen kunnon akkuporakoneesta. Rahaa ei ole, mutta remonttia pitäisi tehdä." Pekka, 72.

Haaveissa oli myös perinteisiä lomamatkoja Viron kylpylöihin ja eteläisen Euroopan aurinkoisille rannoille. Osa haaveista liittyi myös muuttamiseen.

"Haluaisin päästä lähemmäs lapsia ja lapsenlapsia. Mutta ei tämä talo täällä kaupaksi käy." Irja, 68.

ET toteuttaa lukijoidensa haaveita

Päätimme jatkaa haaveiden keräämistä vuonna 2016. Toteutamme lukijoidemme hyvin perusteluja ja toteutettavissa olevia haaveita mahdollisuuksien mukaan pitkin vuotta 2016. Teemme haaveista myös juttuja lehteen ja verkkosivuille.

Sinun haaveesi voi siis yhä toteutua! Tule mukaan jakamaan ja kertomaan haaveita!
Pääset osallistumaan haave-kampanjaan tästä linkistä.

Kysely

Mistä sinä unelmoit tänään?

Elämäntapamuutoksesta
Elämäntapamuutoksesta
42.1%
Uudesta tyylistä ja itsevarmuudesta
Uudesta tyylistä ja itsevarmuudesta
26.3%
Lomasta
Lomasta
15.7%
Yrittäjyydestä
Yrittäjyydestä
5.2%
Uusista asioista kotiin
Uusista asioista kotiin
5.2%
Jostain hyvästä toiselle henkilölle
Jostain hyvästä toiselle henkilölle
5.2%
Ääniä yhteensä: 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla