Mistä ja miten kannattaa tilata pihasuunnitelma?

Aluksi kannattaa selvittää pihan tai tontin lähtötilanne. Mikäli saatavilla on piirustuksia pihasta, ne ovat hyvä apu pihasuunnitelman tekijälle. Piirustuksista otettuun kopioon voi sitten itse sijoittaa pihassa olevat puut, kivet ja istutukset.

Suunnitelman tekoa varten on hyvä myös selvittää tontilla olevat kaapelien paikat, samoin viemärit ja muut maan alle sijoitetut rakenteet, jotka vaikuttavat muun muassa istutusten suunnitteluun.

Ennen kuin ottaa yhteyttä pihasuunnitelman tekijään, omat toiveet ja haaveet sekä nykyisen pihan hyvät ja huonot puolet kannattaa kirjata ylös. Näin säästyy aikaa ja vaivaa, kun lähdetään suunnittelemaan uuttaa pihaa tai vanhan uudistamista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pihasuunnitelman laadinnan ja toteutuksen hinta riippuu sekä suunnittelutyöhön että toteutukseen käytetystä ajasta. Jos pihasuunnitelman tekoon sisältyy paljon yksityiskohtaisia rakennepiirustuksia ja työselityksiä, ne nostavat suunnitelman hintaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pihasuunnittelijoiden ilmoittamia hintoja kannattaa vertailla.
Suunnitelmien sisältö vaihtelee huomattavasti. Kun teettää pihasuunnitelman, ensin on syytä muodostaa käsitys, mitä suunnittelijan tarjoamaan suunnitelmaan sisältyy. Monet suunnittelijat ilmoittavat hinnat yleissuunnitelmalle, joka yleensä sisältää asiakaskäynnin, jonka aikana kartoitetaan pihan nykytila kasveineen ja muotoineen sekä asiakkaan toiveet.
Siihen voi sisältyä myös kasvi- ja toimintokartta, joka on laadittu asiakkaan toimittaman asemapiirroksen kopioon. Jotkut suunnittelijat sisällyttävät yleissuunnitelmaan myös kukkaryhmäkartat ja kasvilistat istutusetäisyystietoineen.

Varsinainen toteutussuunnitelma hinnoitellaan usein erikseen. Jotkut suunnittelijat tekevät ensin luonnoksen ja vasta sen jälkeen lopullisen suunnitelman sekä toteuttamissuunnitelman. Uuteen pihaan tehty luonnos maksaa 200–500 euroa, yleissuunnitelman hinta vaihtelee tontin koon mukaan.

Viheraluerakentajat ry:n nettisivuilla (www.val.fi) on kustannuslaskuri, jolla voit laskea alustavan arvion pihan rakennuskustannuksista suunnitelmaan merkityillä kasvimäärillä ja materiaaleilla. Arviosumma sisältää materiaali- ja työkustannukset sekä arvonlisäveron (22 %). Loppusumma on suuntaa-antava.

Toteutustarjous kannattaa pyytää usealta yritykseltä mahdollisimman tarkkojen lähtötietojen perusteella – mieluiten pihasuunnitelman ja taimien sekä tarvikkeiden määrälaskelman perusteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla