Terveysasiantuntijat haluaisivat kiristää parveketupakointia. Tupakka kun ei ole enää yksityisasia vaan terveyshaitta myös savua hengittäville.

Parveketupakointi on kiellettävä laissa. Tätä mieltä ovat Allergia- ja astmaliiton sekä Hengitysliiton asiantuntijat. Jo tupakan haju on liittojen mukaan merkki saastuneesta ilmasta, joka on selkeä terveyshaitta.
– Passiivisessa tupakoinnissa on periaatteessa samat terveyshaitat kuin tupakoinnissakin, joten siksi sitä pitäisi rajoittaa nykyistä selvästi tiukemmin, toteaa Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela.

Hajuhaitta on myös terveyshaitta

Euroopan unioni uudisti tupakkatuotedirektiiviään viime keväänä. Nyt EU:n jäsenvaltioilla on kaksi vuotta aikaa saattaa direktiivi käytäntöön ja tehdä mahdollisia kansallisia tiukennuksia. Allergia-ja astmaliitosta toivotaan, että parveke- ja sisätupakointi kiellettäisiin kokonaan ja että asumisterveysohjetta tiukennettaisiin niin, että myös aistinvaraisesta havainnoinnista tulisi oikeuskelpoista.
– Nykyiset nikotiinipitoisuuksien mittaukset ovat hankalia. Siksi olisi tärkeää, että terveystarkastajan aistinvarainen havainto olisi oikeuskelpoinen. Siis jos asunnossa haisee tupakka, se on jo merkki saastuneesta ilmasta ja siten myös mahdollinen terveyshaitan aiheuttaja, Kolstela toteaa.

Tupakointi ei ole yksityisasia

Tupakointi aiheuttaa nykyään paljon ongelmia taloyhtiöissä, sillä tupakointikäytännöt ja -rajoitukset ovat talokohtaisia. Laki helpottaisi Maija Kolstelan mielestä monen ihmisen elämää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Monesti kuulee ihmisten sanovan, että tupakointi on jokaisen henkilökohtainen asia, että siinähän ihminen pilaa oman terveytensä, mutta näin yksinkertainen asia ei ole, Maija Kolstela kertoo. Passiivinen tupakoija kun altistuu tupruttelijan vieressä tupakan niin sanotulle sivusavulle. Se ei ole mikään pikku ongelma tai pelkkä hajuhaitta, eikä siis siksi kenenkään tupakoijan yksityisasia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tupakoija imee savua keuhkoihinsa filtterin läpi, mutta sivussa hengittävällä ei ole edes sitä filtteriä. Siksi jo savun hengittelystä voi koitua samat haittavaikutukset kuin tupakan polttamisestakin. Ja eikö saman logiikan mukaan tupakoimattomallakin pitäisi olla oikeus valintaansa eli savuttomaan ympäristöön myös kotonaan? Kolstela kysyy.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla