Rangaistukset eivät kuulu lastenkasvatukseen, muistuttaa psykiatrian erikoislääkäri Ben Furman. Tässä hänen neljä ohjettaan hyvään isovanhemmuuteen. 

Suomessa ei saa kohdella lapsia väkivaltaisesti, Erikoislääkäri Ben Furmanin mukaan myös jäähypenkki ja toruminen kuuluvat kiellettyjen kasvatusmenetelmien listalle.

Furman on kehittänyt yhdessä työtevereidensa kanssa Muksuopin, jonka pohjalta hän neuvoo myös lapsenlapsia hoitavia isovanhempia. Tärkeiden asioiden lista on lyhyt ja ytimekäs:

1. Opeta taito leikin avulla

Kun pieni lapsi opettelee uutta taitoa, auta häntä siinä leikkien. Leikissä esimerkiksi jokin lapsen pehmoeläin opettelee tuota samaa taitoa. Keksikää yhdessä, miten voitte auttaa pehmoeläintä oppimaan tuon taidon. Kun lapsi sitten opettaa taitoa pehmoeläimelle, hän oppii sen samalla itse.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Älä kantele

Jos lapsi käyttäytyy huonosti, älä ryhdy valittamaan siitä hänen vanhemmilleen. Tuollaisessa tilanteessa vanhemmat ryhtyvät herkästi puolustuskannalle eikä tästä seuraa mitään hyvää. Mieti sen sijaan, minkä sosiaalisen taidon haluaisit lapsen oppivan ja auta lasta oppimaan tuo taito jonkin hauskan leikin avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Kehu vanhempia

Silloin kun lapsella on käytösongelmia, ei kannata alkaa arvostella hänen vanhempiaan vaikka kuinka mieli tekisi. Kehu sen sijaan heitä vuolaasti kaikista lapsen hyvistä ominaisuuksista ja pienistäkin edistysaskelista lapsen käytöksessä.

4. Mitä sitä häpeämään!

Nauti häpeämättä lastenlapsistasi enemmän kuin olet nauttinut omista lapsistasi. Se on ihan normaalia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla