Emeritusprofessori Esko Valtaoja inhoaa aikaisia aamuja ja nauttii eläkkeellä olosta. Rahansa hän laittaa mieluummin kirjoihin ja elämyksiin kuin vaikkapa toiseen pariin kenkiä.

aamuvirkku/  iltavirkku

Inhoan aamuja ja voin herätessäni fyysisesti pahoin. Jos selviän hengissä kahvinkeitosta ja voileipien tekemisestä, olen jo voiton puolella.

Kouluaikoina Kemissä sain myöhästymisten takia jälki-istuntoa, koska äiti ei saanut minua ajoissa sängystä ylös.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yliopistolla ei onneksi tarvinnut olla heti aamukahdeksalta. Iltaisin lueskelen sängyssä vielä yhdentoista jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

harrastukset / oma aika

Eläkkeellä oleminen on ollut positiivinen elämys. Olen aina ihmetellyt ruikutuksia jatkuvasta luopumisesta ja kuolemaan valmistautumisesta. Pöh. En tietenkään pysty kaikkeen kuten parikymppisenä, mutta tilalle on tullut paljon muuta.

Pääsin esimerkiksi kerralla eroon yli­opiston byrokratiasta. Aika ei ole tullut pitkäksi. Luen, kirjoitan ja pidän puheita.

En varsinaisesti harrasta mitään, sillä jos teen jotain, teen sitä aina tosissani.

mökki / huvila

Mökkimme Kainuussa on vaimon isän perheelleen 1960-luvun alussa ylijäämätavarasta rakentama lautamökki.

En ymmärrä mökkejä, jotka ovat kuin kopio kaupunkiasunnosta. Meidän mökkimme ei ole talviasuttava, käyttövesi kannetaan järvestä ja juomavesi lähteestä tai kaupasta. Ruohon leikkaamisen lopetimme kymmenen vuotta sitten.

Mitä luonnonmukaisempi piha, sitä parempi. Venevajassa voimme lueskella, syödä, naukkailla viiniä ja katsella järvenselälle.

En ymmärrä mökkejä, jotka ovat kuin kopio kaupunkiasunnosta.

ystävät / parisuhde

En ole erityisen sosiaalinen, ja viihdymme vaimon kanssa loistavasti kotosalla omissa oloissamme. Olemme olleet yhdessä lähes kolmekymmentä vuotta.

En ymmärrä, mitä järkeä on parisuhteessa, jossa ei olla toinen toistensa ­parhaita kavereita. Välillä on mukava kutsua ystäviä syömään ja käydä taidenäyttelyiden avajaisissa.

kirja / älypuhelin

Elämänlaatu paranee, kun ei ole älypuhelinta. Kirjoja minulla sen sijaan on paljon, sillä ostan kaikki lukemani kirjat.

Luen pääasiassa englanninkielisiä tietokirjoja. Pidän myös runoista, mutta romaanit ovat pirun tylsiä. William Blaken Complete Poems on suosikkirunokirjojani.

Nyt on meneillään viisi kirjaa, joista yksi on Max Brooksin kauhufantasiakirja Devolution. Huussikirjana on Enki Bilalin sarjakuvakirja Quatre?, jota luen ranskantaitoni parantamiseksi.

rohkea / arka

Minua hämmästyttää, että kaltaiseni ujo ja arka ihminen uskaltaa puhua ihan pokkana tuhannelle ihmiselle kuolematta kauhusta. Vuoden 2002 Tieto-Finlandian jälkeen olen pitänyt ainakin tuhat puhetta.

En sinänsä ole päässyt eroon ujoudesta, mutta kun astun lavalle ja avaan suuni, puhetta alkaa tulla automaattisesti.

luova kokkaus / resepti

Paistan ihan kelvollisia entrecôtepihvejä ja wokkaan kiinalaista ruokaa. Viimeksi herkuttelimme vaimon kanssa ostereilla ja leivitetyllä turskalla.

En ole mestarikokki, mutta jos seuraan reseptiä uskollisesti jokaista grammaa myöten, ruoasta tulee yleensä syötävää. Käytän aina reseptiä, en koskaan improvisoi.

En ole mestarikokki, mutta jos seuraan reseptiä , ruoasta tulee syötävää.

tavarat / elämykset

En ole koskaan ymmärtänyt tavaran päälle lukuun ottamatta kirjoja ja taideteoksia. Niitä meillä on koti täynnä. Shoppailu on minusta outoa puuhaa.

En ymmärrä, miksi minulla pitäisi olla useammat kengät kerrallaan. Rahamme menevät yleensä elämyksiin eli matkustamiseen, paitsi nyt korona-aikana.

Olen seisonut yksin Pyhän Markuksen torilla Venetsiassa räntäsateessa pulujen kanssa. Kerran asuimme Istanbulissa samassa hotellissa, jossa Agatha Christie ­kirjoitti Idän pikajunan arvoituksen.

Kunhan korona hellittää, teemme tangomatkan Buenos Airesiin tai menemme Turkkiin katsomaan Göpekli Tepessä sijaitsevaa yli 10 000 vuotta vanhaa temppelirauniota.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 13/2021.

 

Esko Valtaoja

Syntynyt vuonna 1951 Kemissä.

Asuu Helsingissä.

Työ: avaruustähtitieteen emeritusprofessori, kirjailija ja luennoitsija.

Perhe: Vaimo Virpi Valtaoja.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Niin eli jonkum toisen vika kun nuori mues ei nouse sängystä ja tietenkin naisen.

Ja ymmärsinkö oikein että herra on parempi ihminen kuin köyhät 100 eurolla kuussa elävät nuoret, koska kerää taidetta, ja kirjoja, eikä kenkiä, jja hänellä on varaa matkoihin jakesämökkiin kun taas nuori jonka perheellä ei mökkiä tai varaamatkoihin, voi haluta vaihtelua lomaan esim tapaamalla ystäviä kaupoissa kierrellen.

Shoppailu postitse tappaa yhtä paljon ja enemmän, rekalla tuodaan pikkupaketti taloon. Ei ole yhtään huono ihminen jos tapaa ystäviå kaupoissa kierrellen.

Päinvastoin. Ne ihmiset ottavat huomioon muut ihmiaet ja menevät tiloihin jotka on tehty seuristelua varten ja ihmisten tapaamiata varten.

Jotkut suomalaiset eivät käytå hotelleja, ravintoloita, tai kauppoja vaan kutsuvat aina kotiimsa, ja kaikki eivät käyttäydy kunnioittavasti naapureitaankohtaan mutta nämä asiat eivät liity rikkaisiim joilla on rahaa ja aikaa olla mökillä omassa rauhassa.

Esko Ylimielinen. Sanoisinko

Sano mitä sanot, mutta minulle Esko on Lempiprofessori, Loistava Tieteen Popularisoija ja Tutkija.

Kuuntelen aina ihastuneena Valtaojaa, milloin huomaan hänen olevan äänessä. Hänen puheensa on usein hauskan itseironista ja terävää, ei koskaan ylimielistä.

Eläkkeellä ollessa saa nukkua silloin kun nukuttaa, harrastaa sitä mitä haluaa, mökkeillä yksin tai lähimmän kanssa, eikä tarvitse kutsua ketään luokseen jos ei halua. Eläkeaika on parasta aikaa, se on myös viimeistä aikaa elää omannäköistänsä elämää katsomatta miten muut elävät -- sillä edellytyksellä ettei häiritse lajitovereittensa rauhaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla