Oletko tarkkailija? Tyydytkö mieluummin kuin vaadit? Kiellätkö itseltäsi nautinnot? Älä! Otimme selvää, mitä häpeän tunteet voivat pahimmillaan saada aikaan.

 1. Monia on toruttu lapsena ­sanomalla ”häpeä!” Mitä siitä voi seurata?

  Vanhempien sanaton ja sanallinen viestintä välittävät lapselle pahimmillaan riittämättömyyttä, parhaimmillaan arvostusta ja hyväksyntää. Jos kamppailet yhä häpeän kanssa, muistelepa: ovatko vanhempasi katsoneet sinua lapsena hyväksyvästi, onko sinua hellitty, oletko tuntenut olevasi turvassa, onko sinua kannustettu ja ymmärretty? Häpeä-sanalla ei välttämättä ole merkitystä.

 2. Mitä häpeä oikeastaan on?

  Häpeä liittyy siihen, tunnemmeko olevamme hyväksyttyjä sellaisina kuin olemme. Häpeä on kokonaisvaltaista itsensä kokemista riittämättömäksi ja huonoksi. Se on äkillinen ja ahdistava tunne, joka ilmenee kehossa humahduksena, kun ihminen kokee paljastuneensa jollain lailla kelpaamattomaksi omana itsenään.
  Häpeään liittyy usein fyysisiä reak­tioita kuten punastuminen, sydämentykytykset, tahaton tai hermostunut naurahtelu.

 3. Millaisiin asioihin suomalaisten häpeän tunteet liittyvät?

  Etenkin yli 60-vuotiailla suomalaisilla varhaislapsuus oli paljolti sellaista, että lapset eivät saaneet kovasti näkyä ja kuulua. Ulkopuoliset määritelmät, siitä millainen on hyvä nainen tai mies olivat vahvoja. Myös seksuaalisuuteen liittyy monilla vielä paljon häpeäkokemuksia. Kasvatus ja uskonto ovat vaikuttaneet niin, että esimerkiksi omaa seksuaalisuutta piilotellaan, jopa hävetään.

  Taustaa: Pari- ja seksuaaliterapeutti tiukkana – "Tee asioita, jotka hävettävät"

 4. Miten häpeästä voi päästä eroon?

  Yksinkertaista: älä häpeä häpeääsi, siitä ei tarvitse kokonaan päästä eroon. Tosin, jos tunnet itsesi täysin arvottomaksi, jopa masentuneeksi, häpeän purkamiseen on tarpeen käyttää ammattiauttajaa.
  Joskus helpottaa jo se, kun tunnistat, mitä häpeät ja myönnät asian ainakin itsellesi.
  Itseään voi myös haastaa tekemällä jotain, joka hävettää.

 5. Voiko häpeä auttaa meitä ­elämässä?

  Häpeäntunteella on oma tehtävänsä. Terve häpeä kertoo meille, milloin olemme astumassa toisen rajojen yli. Se estää meitä toteuttamasta itseämme toisten kustannuksella ja osoittaa rajat, joiden sisäpuolella olisi syytä pysyä.

  Asiantuntijana pari- ja seksuaaliterapeutti ­Teija-Liisa Ranta.

Lue lisää häpeästä ET Terveys -lehdestä 3/2015, joka ilmestyy 29.4.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla