Kuvat
Avauskuva Risto Vainio, muut kuvat Marjo-Riitta Antikainen, Heimo Hatakka ja Jorma Vainio
22.6. Keskinenjärvi, Pirkkala Myrskyn jälkeen ”Pikkuserkkuni mökki on lähellä Pirkka lan lentokenttää. Sopiviin aikoihin uidessa järvestä pääsee katselemaan nousevien tai laskevien koneiden vatsapuolta. Tällä kertaa taivas ei täyttynyt suihkukoneesta vaan yllättävästä ukkoskuurosta. Sen väistyttyä uidessani vettä tuli vielä hetken täysillä ja aurinko pilkahteli.”
22.6. Keskinenjärvi, Pirkkala Myrskyn jälkeen ”Pikkuserkkuni mökki on lähellä Pirkka lan lentokenttää. Sopiviin aikoihin uidessa järvestä pääsee katselemaan nousevien tai laskevien koneiden vatsapuolta. Tällä kertaa taivas ei täyttynyt suihkukoneesta vaan yllättävästä ukkoskuurosta. Sen väistyttyä uidessani vettä tuli vielä hetken täysillä ja aurinko pilkahteli.”

Viime kesänä aloitin luonnonvesissä uimisen huhtikuussa ja lopetin syyskuun lopussa. Pelottavasta vedestä on vuosien saatossa tullut yksi parhaista ystävistäni.

Uimakauteni käynnistyi vahingossa. Keväällä 2021 takana oli haastava talvi: vanhempieni ikääntymiseen liittyvät vaikeudet, monta kuukautta kestänyt vesivahinkoremontti kotona, koronavuosi rajoituksineen sekä kodin perustaminen keski-iän rakkauden kanssa.

Keväisen lämmin lauantai 17. huhtikuuta houkutteli pyörän selkään. Pakkasin pyyhkeen ja uimahousut matkaan, vaikka talven takinlieve tuntui vielä ajoviimassa.

Huhtikuussa pakkasin pyöräretkelle pyyhkeen ja uimahousut.

Pyörälenkkini kulki sen kummemmin suunnittelematta Espoosta Vantaalle ja lopulta Vantaanjoen rantojen idyllisille pyöräteille. Kolmen tunnin pyöräilyn jälkeen saavuin Vantaanlaaksoon, jossa ohitin hiekkakuoppaan rakennetun Vetokannaksen uimarannan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

17.4. Vetokannaksen uimaranta, Vantaa. Tästä se lähtee!
”Uimakesäni alkaa aurinkoisena kevätpäivänä pitkän pyörä lenkin jälkeen. Maisema on vielä lehdetön, mutta uimarannalle on saapunut muutamia seurueita retkieväineen vapaapäivän viettoon. Vesi on jääkylmää, mutta pulauksen jälkeen on mukava istua hetki auringossa. Tuntuu siltä, että koronatalvi on selätetty.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aurinko paistoi ja oli pieni hiki. Päätös mennä uimaan syntyi silmänräpäyksessä.

Vaikka talviuinti on jäänyt viime vuosina vähiin, taito on tallella. Jääkylmään veteen pulahtaessa ei saa jäädä jahkailemaan. Pitää hengittää tasaisesti, rauhoittaa mielensä ja mennä.

9.5. Pitkäjärvi, Espoo. Onnea minulle!
”Äitienpäivän ja 56-vuotissyntymäpäiväni ilta on jumalaisen kaunis. Juhlistan sitä iltauinnilla Jupperinrannassa, jossa aurinko laskee vastarannalle ja suo viime säteensä iltauimareille. Tähän aikaan toukokuuta uimareita ei ole jonoksi asti eikä sinilevä kiusaa kuten Jupperinrannassa myöhemmin kesällä. Tuntuu ensi kertaa siltä, että vesi olisi jo vähän lämmennyt.”

Äiti sanoi älä istu

Vietin lapsuuteni kesät isovanhempien mökillä Vanajan rannalla, mutta minusta ei tullut erityisen hyvää uimaria.

Aikuisilla ympärilläni oli ongelmallinen suhde veteen. Mummo oli liian sairas uidakseen.

Pappani, jonka kanssa kalastelin ja liikuin vesillä, kärsi kovista suonenvedoista ja vältteli uimista.

12.5. Vitträsk, Kirkkonummi. Iltauinti kansallismaisemassa
”Yksi lempipaikoistani on Hvitträskin uimaranta. Se on Vitträsk- järven rannalla Eliel Saarisen , Herman Ges elliuksen ja Armas Lindgrenin suunnitteleman kansallisromanttisen ateljeehuvilan läheisyydessä. Rannalla kuulen, kuinka isä opastaa tyttärelleen ’vesi tuntuu aluksi kylmältä, mutta pitää vaan päättää ja mennä’. Tytär menee, mutta isä kääntyy puolimatkassa takaisin.”

Äiti taas varjeli ainokaistaan vaaroilta, joista vesi oli uhkaavimmasta ja arvaamattomimmasta päästä. Äidin huolestunut huuto kaikuu vieläkin korvissani: ”Ui rannan suuntaan!”

Isä oli puolestaan lähtenyt viisivuotiaana majesteettisen Laatokan rannoilta evakkoon ja päätynyt ensin Pohjanmaalle, jonne luojalta ei riittänyt järviä.

16.5. Eräjärvi, Orivesi. Lämmin muisto
”Kesäkauden ensimmäinen pulahdus mökkipaikan lähimpään järveen on juhlan paikka – etenkin, jos sää on tällainen. Mieleen nousee ensimmäinen kesäinen käyntini Eräjärvellä vuosia ennen kuin päädyin paikkakunnalle mökinomistajaksi. Silloin oli kesähelteinen päivä ja pulahdin uimaan tästä samasta paikasta. En olisi arvannut, miten tiivis suhde Eräjärveen minulle vielä muodostuisi.”

Isä oppi uimaan vasta teininä ja heikoin tuloksin. Ainut laji, jota hän osasi uida ja opettaa, oli koira. Siitä minä siis aloitin. Oli noloa uida koiraa, kun ikätoverit kroolasivat.

Onneksi isä opetti yhden tärkeän läksyn: vesi tuntuu ensin kylmältä ja sinne pitää vain uskaltaa, vasta sen jälkeen on kivaa.

Tämän hän onnistui kertomaan pitäessään kädestäni ja lausuessaan lorun: ”Yks, kaks, kolme, istu isän polveen. Äiti sanoi älä istu, isä sanoi istu vaan.”

Vaan-sanalla piti pulahtaa, kun isä kerran käski. Nyt 57-vuotiaana tajuan, ettei hän oikeastaan käskenyt vaan kannusti niin kuin sen ajan miehet osasivat. Kiitos siitä, isä.

23.5. Kivinokan uimaranta, Helsinki. Mennyttä ja tulevaa
”Meriuintikauteni alkaa koleassa säässä. Sata vuotta sitten Helsingin Kivinokkaa vuokrasivat Sörnäisten työväenyhdistys ja Helsingin Ponnistus. Kivinokan tanssilavalla riitti tungosta, ja vuonna 1925 siellä perustettiin oman aikansa Dingo, legendaarinen Dallapé. Nyt vastarannalla kohoaa uusi kaupunginosa Kalasatama.”

Tärkeintä on uskaltaa

Uiminen oli minulle pitkään mökkikesien ja hellepäivien ilo. Kun tieni vei Hämeestä Tukholmaan, Helsinkiin ja Espooseen, järvien rinnalle tuli niiden suolainen sisar, meri.

Lasteni synnyttyä päätin olla isä, jonka kanssa käydään uimassa. Onneksi lasten äiti oli minua parempi vesipeto ja osasi opettaa nekin taidot, jotka itseltäni puuttuivat. Hänelle puolen altaanmitan sukellus ei ollut kummoinenkaan temppu eikä kohta lapsillekaan.

19.6. Myllyjärvi, Espoo. Myllyjärven syvä rauha
”Myllyjärvi Bodominjärven pohjoispäässä on minulle hyvin erityinen uimapaikka, johon liittyy lukemattomia uimareissuja ja paljon muistoja vuosien varrelta. Olen aina kokenut Myllyjärven ympäristöineen rauhoittavana, melkeinpä hartaana. Ehkä siihen vaikuttivat osaltaan nunnien rukoukset, jotka jatkuivat taukoamatta läheisessä karmeliittaluostarissa vuodesta 1988 viime vuoteen asti. Silloin luostarin viimeiset sisaret Mary-Edel ja Lucy muuttivat lempeämpään ilmanalaan Carmel by the Sean luostariyhteisöön Kaliforniaan.”

Samalla ymmärsin, että vanhemman tehtävä ei ole varoitella, vaan varustaa. Varhain hankittu uimataito kuuluu samaan sarjaan kuin lukemaan oppiminen ja pyörällä ajaminen. Niistä riittää iloa läpi elämän.

Suuri muutos varhaisessa keski-iässä oli talviuimariksi ryhtyminen.

Olin tullut luvanneeksi ystävilleni, että kokeilen talviuintia, jos kutsu käy. Niin se sitten kerran kävi ja astelin Helsingin Lauttasaaren Veijarivuoren puiston perinteikkäälle talviuintipaikalle.

26.6. Eräpyhä, Orivesi. Inisevä idylli
”Eräpyhä-nimi tulee muinaisilta eränkävijöiltä, joilla oli Eräpyhän niemessä uhripaikka, jota kutsutaan Nunnankirkoksi. Nykyään luonnonsuojelualueella kulkee kolmen kilometrin patikkapolku jylhässä rinnemaisemassa, josta avautuvat komeat näkymät Längelmävedelle. Uimaranta on matala, ja kahluumatkalta jäävät mieleen hyttyset, joita riittää juhannuspäivän tyynessä iltayössä.”

Kun uima-asut oli vaihdettu lämpimässä pukuhuoneessa ja kävelin laiturille talvisessa viimassa, mieli etsi syitä kääntyä ja perääntyä. Ainut syy jatkaa taisi olla sosiaalinen paine ja lupaus, joka oli tullut annettua.

Tummaa, aaltoilevaa syysmerta katsoessa en todellakaan tiennyt, onko minusta siihen.

Olisi liioittelua väittää, että se oli rakkautta ensipulahduksella, mutta sen ymmärsin, että jääkylmä vesi rauhoitti hetki aiemmin paniikissa säntäilleen mieleni.

2.7. Siikajärvi, Espoo. Vesi kuin linnunmaitoa
”Kesän pitkä hellejakso on tehnyt järvistä jo heinäkuun alussa todella lämpimiä. Uimaretkeni Hotelli Nuuksion uimarannasta pitenevät kerta kerralta, sillä rantaan ei ole tarvis ainakaan lämmittelemään. Siikajärven toisella puolella on vielä suositumpi hellepäivien uimapaikka – Siikajärven uimaranta.”

Se oli arvokas havainto, sillä olin kärsinyt nuoresta pitäen paniikkireaktioista ja pelkäsin muun muassa julkisia esiintymisiä. Olin kuitenkin päätynyt työhön, jossa piti toisinaan esiintyä ja kärvistellä jännityksensä kanssa.

Sain beetasalpaajien rinnalle luonnon lääkkeen eli kylmähoidon.

Talviuinnin myötä saatoin tehdä esiintymislavalle noustessani saman rituaalin kuin avantoon mennessäni. Puhuin itselleni rauhoittavasti: jännitys karisee, kun olet vedessä tai kun ensimmäiset lauseet on sanottu. Tärkeintä on uskaltaa.

Vieraat kasvot ja kylmä vesi tuntuvat vihamielisiltä, mutta se on vain tottumuksen puutetta. Niistä voi tulla ystäviä.

13.7. Kuhmajärvi, Kangasala. Löytyi, kiitos vinkistä
”Uimarannalla on lastensa kanssa mies, joka kertoo minulle, että lapset ovat uineet 3,5 tuntia. Lopuksi hän vinkkaa toisen uima- paikan, jossa on poikkeuksellisen kirkas vesi, mutta johon on vähän vaikea löytää. Illalla lähden matkaan ja löydän lukuisien pikkuteiden päästä niemenkärjen, jolla ei ole kovin kaunis nimi: Paskoniemi. Uimapaikkana se on täydellinen. Kuhmajärvelle 10 pistettä!”

Rakkaudesta Myllyjärveen

Minusta tuli mökitön parikymmentä vuotta sitten. Isovanhempieni mökki oli tehty aikoinaan vuokratontille ja lopulta siitä oli luovuttava.

Heitin hyvästit lapsuudenmaisemalle, jossa olin oppinut kävelemään ja uimaan.

Uusi mökkimaisema löytyi Savosta, jossa saimme käyttää Rantasalmella sijaitsevaa sukulaisten mökkiä.

Kolkonjärvi oli puhtaampi ja luonnontilaisempi kuin Vanaja.

Jokainen uimakausi alkoi siitä, että lokit olivat ehtineet tehdä pesänsä uintireitille ja puolustivat järveä omanaan. Uimaan kahlaavat kaupunkilaiset olivat vieraslaji, jonka kanssa solmittiin lyhyen reviiritaistelun jälkeen parin viikon välirauha.

14.7. Kirjaslampi, Valkeakoski Kuka uskaltaa kympistä? ”Kirjaslammen uimala liittyy lapsuuden kesiin. Valkeakosken suuret teollisuuslaitokset Yhtyneet Paperitehtaat ja Säteri rakennuttivat sen vuonna 1946 koskilaisille. Uimalassa oli radat kilpauimareille ja kymmenen metrin puinen hyppytorni. Kympistä hyppääminen oli rohkeusrituaali, jota en koskaan läpäissyt.”

Keski-iässä heränneen pyöräilyinnostukseni myötä aloin tutustua paremmin myös kotiseutuni Espoon uimapaikkoihin.

Niitä riitti, sillä Espoossa on 58 kilometriä merellistä rantaviivaa ja 95 järveä.

En enää muista, miten rakkain uimaranta löytyi, mutta se tuntui erityiseltä heti ensikäynnillä. Nimi sen sijaan ei ole erityinen, sillä Espoossa on samannimisiä järviä kolme. Tämä Myllyjärvi, josta nyt puhun, on Bodominjärven pohjoispuolella korkean mäen päällä.

Kotikaupungissani on 58 kilometriä merenrantaa ja 95 järveä.

Nautinto alkaa jo jyrkkää mäkeä kiivetessä. Etelärinteellä kasvaa ylväs kuusimetsä ja sen alikasvustona sadoittain luonnonvaraisia pähkinäpensaita.

Maaperässä viihtyvät kallio­imarre, sinivuokko, hiirenporras ja mustikka.

Kävelytietä reunustaa vanhojen puiden kunniavartio, ja tien rinnalle kohisee Myllyjärven vuolas laskuoja.

Mäen päällä avautuu maisema, josta en ole saanut vieläkään kyllikseni – Espoon kaunein uimapaikka.

19.7. Iso-Vuorijärvi, Orivesi Luonnon lavea laituri ”Iso-Vuorijärven rannoilla kulkee retkeilyreitti, jonka päätimme ystäväni kanssa testata lomapäivän ratoksi. Pysäköintialueelta on noin kilometrin kävely Iso-Vuorijärven riippukivikallion luolaan, jossa on todella tunnelmallinen nuotiopaikka. Se näkyy taka-alalla. Rakastan tällaisia erämaajärviä, joissa ei ole varsinaista uimarantaa, vaan veteen voi pulahtaa sopivalta kohtaa kalliota.”

Kuivan maan mökkiläinen

Olin pulahtanut Eräjärveen ensimmäisen kerran juttumatkan päätteeksi vuosia sitten.

Oriveden seutu Pirkanmaalla oli kaunis ja vesi lämmintä. Kun minulle neljä vuotta sitten tarjottiin Eräjärveltä mökkiä ostettavaksi, en miettinyt kahta kertaa. Mökki ei ole järven rannalla, mutta järviseudulla.

Uiminen on hyvä syy poistua mökiltä.

Neljässä kesässä olen oppinut, että kuivan maan mökissä on se hyvä puoli, että jokaisena kesäpäivänä on ainakin yksi hyvä syy poistua tontilta. Pitää päästä uimaan.

Uimaranta voi olla se tuttu ja lähin, mutta yhtä lailla se voi olla ranta, jossa en ole koskaan ennen käynyt. Kummassakin on puolensa.

26.9. Gallträsk, Kauniainen Kesän viimeinen uinti ”Kauniaisten omaehtoisen liikkumisen edistäjät ry järjestää vuosittain Gallträskin poikkiuintitapahtumia. Matka ei ole järin pitkä, 230 metriä. Syyskuun lopussa minulle riittää jo lyhyempi lenkki. Uidessa on jännä ajatella, että tämä piskuinen järvi oli vielä 7 000 vuotta sitten osa Litorinameren lahtea. Pyörälenkille lähtiessäni en tiennyt, että päädyn uimaan ja että tämä on kesäkauteni viimeinen uinti luonnonvesissä. Kesäni kesti viisi kuukautta.”

Tutulla laiturilla aistii sään, valaistuksen ja äänimaiseman hienovaraiset vaihtelut. Vieraassa rannassa tajuan, miten suuri lahja tuhansien järvien maa on. Uudet uimapaikat eivät lopu tässä elämässä.

Viiden kuukauden pituiseen kesääni mahtui viime vuonna 73 eri uimapaikkaa ja noin tuplasti uimakertoja.

Uimakausi päättyi syyskuun viimeisenä sunnuntaina, kun päädyin pyörälenkillä Kauniaisiin ja Gallträskin rantaan.

Laskevan auringon säteet osuivat laiturin nokkaan, ja veteen oli jäänyt muisto lämpimästä kesästä. Tai ehkä se oli jäänyt mieleeni.

Juttu on julkaistu ET-lehden numeross 10/2022.

Heimon uimapaikkavinkkien jälkeen voit kertoa oman suosikki uimarantasi!

Heimon uimapaikkavinkit!

AKAA

Arajärvi

Kangassaari

Luttusen uimaranta

Ritaniemen uimaranta

Toijalan satama

ESPOO

Hotelli Nuuksion ranta

Jupperinranta

Lippajärvi

Myllyjärvi

Odilampi

Oittaan uimaranta

Pohjoinen Myllyjärvi

Siikajärven uimaranta

Toppelundin uimaranta

Viherlaakson uimaranta

Westendin uimaranta

HELSINKI

Eiranranta

Kivinokan uimaranta

HÄMEENLINNA

Ilmoilanselkä

Uimahallin ranta

INKOO

Björnvikenin uimaranta

JUUPAJOKI

Tehtaanjärvi

JÄMSÄ

Branderin ranta

Särkijärven uimaranta

KANGASALA

Kuhmajärvi

Ukinkannas

KAUNIAINEN

Gallträsk

KIRKKONUMMI

Hvitträsk

KOTKA

Mansikkalahden uimaranta

KUHMALAHTI

Siuronsalmi

KUKKIA

Niemikunnan uimaranta

LOHJA

Lohjanjärvi

Maimianniemi

LOVIISA

Plagen

LUOPIOINEN

Luopioisten kirkonkylän uimaranta

MÄNTTÄ

Honkahovi

ORIVESI

Eräjärven uimaranta

Eräpyhä

Hiedan ranta

Iso-Vuorijärvi

Jussinranta

Kamaranlahti

Kirkkolahden uimaranta

Lahnajärvi

Leporanta

Maljastensalmen uimaranta

Nihuan uimaranta

Purnu

Säynäniemi

Teerijärvi

Vanhan pappilan ranta

PIRKKALA

Keskinenjärvi

PUUTIKKALA

Raholahden uimaranta

PÄLKÄNE

Pakanranta

Rantakelon ranta

Rautajärven uimaranta

RANTASALMI

Kolkonjärvi

RAUTALAMPI

Nokisenkoski

RUOKOLAHTI

Jukajärvi

RUOVESI

Kirkonkylän uimaranta

SAARIJÄRVI

Kalliolampi

Mahlunjärvi

SALO

Härjänvatsan uimaranta

SIUNTIO

Karskogin uimaranta

SUONENJOKI

Iisvesi

Siioninsilta

TAMPERE

Peräjärvi

VALKEAKOSKI

Haimasenniemi

Kirjaslampi

Lotilan uimaranta

VANTAA

Vetokannaksen uimaranta

VARKAUS

Hertunrannan uimaranta

Mikä on sinun suosikkiuimapaikkasi?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla