HANNU MÄKELÄ on kirjailija ja taiteen   akateemikko.
HANNU MÄKELÄ on kirjailija ja taiteen akateemikko.

Kirjailija Hannu Mäkelä kaipaa uutisia lääketieteen saavutuksista, luonnon toipumisesta ja juttuja kaikesta siitä hyvästä, mikä on meidät ihmisiksi kehittänyt ja saisi meidät myös ihmisinä pysymään

Maailmamme on täynnä uutisia. Joka päivä ja joka hetki saamme uutta informaatiota siitä, mitä Telluksella tapahtuu. Ei voi sanoa, etteikö tietoa tarjoiltaisi.

Tietoa? Kun tutkin, mitä päivälehdistä ja netistä löytyy, mitä radiossa puhutaan ja televisiossa kerrotaan, pääasiallisina kohteina tuntuvat pandemian ohella olevan sodat ja onnettomuudet; tapot ja murhat.

Myös pelimaailma on samaa täynnä. Toisten likvidoiminen on useiden pelienkin pääsisältö. Onko ihme, että siihen maailmaan kasvaneet nuoret toistavat sitä todellisuudessa eivätkä seurauksia ehkä edes ymmärrä?

On helppo sanoa, että sitä myydään, mitä tahdotaan. Mutta onko meidät jo saatu haluamaan sitä, mitä myyjät kulloinkin kauppaavat? Uutisten perusluonteeksi näkyy tulleen, että ne sisältävät jotain negatiivista. Hyvää ja positiivista asiaa on lopulta aika vaikea löytää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin myös internetissä, tuossa valheellisen tiedon valtakunnassa. Oikeaa tietoa sielläkin on, esimerkiksi Wikipedia yrittää, mutta löytääkseen pitää olla osaava etsijä.

Lukutaidon ja medialukemisen opetus on siksi yhä tärkeämpää. Jos positiivista osuu silmiin ja korviin, sekin on usein sellaista, jota ennen ei kulttuuriksi nimitetty. Hömppä rules, ok!

Hömppä rules, ok, mutta tahdon uskoa parempaan.

Kun maailma muuttuu, myös kulttuuri muuttuu; termit löytävät uusia sisältöjä. Ennen klassikko oli vuosisadat elänyt kirja tai sävellys, nykyään jokin pari vuosikymmentä sinnitellyt kevyehkö biisi.

Korkeakulttuurinalasajo on ollut niin tehokasta, ettei monikaan kohauta korviaan tällaiselle jankutukselle. Olet vanha mutiseva mies ja sillä selvä! Myös siihen olen kyllä jo tottunut.

Kuitenkin tahdon yhä uskoa parempaan.

Millaisia uutisia kaipaan? Haluaisin kuulla tieteen keksinnöistä, ihmiskuntaa auttavista saavutuksista. Vaikkapa siitä, miten ja milloin koekäytössä olevat fuusioreaktorit alkaisivat tuottaa loputtomasti energiaa. Fuusioreaktori ratkaisisi kertaheitolla monet maailmamme ongelmista.

Iloitsisin myös lääketieteen saavutuksista, luonnon toipumisesta, ympäristön kohenemisesta, eliölajien säilymisestä. Tai artikkeleista, jotka kertoisivat veljeydestä ja humanitaarisesta työstä; kaikesta siitä hyvästä, mikä on meidät ihmisiksi kehittänyt ja saisi meidät myös ihmisinä pysymään.

Joka jaksaa katsoa ikuisuuteen, voi löytää ihmeen vaikka omalta kotioveltaan.

Kolumni on julkaistu ET-lehden numerossa 10/2021.

Sisältö jatkuu mainoksen alla