Jari Tervon mielestä vilkas pää on joskus myös kirous. Syksyllä Tervo säikäytti perheensä, kun arveli, että hänellä on luultavasti leukemia.
Jari Tervon mielestä vilkas pää on joskus myös kirous. Syksyllä Tervo säikäytti perheensä, kun arveli, että hänellä on luultavasti leukemia.

Kirjailija Jari Tervo ei huomaa omaa ikääntymistään muusta kuin rypyistä. Hän ei haluaisi olla enää nuori, mutta toivoo silti, ettei enää vanhenisi. Tervo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista Minun numeroni -juttusarjassa.

27 kirjaa

Kirjoittaminen on minulle kuin riippuvuus, ilman sitä olen levoton ja haen paikkaani maailmassa. Kirjaa kirjoittaessani olen paljon siedettävämpi ihminen.

Kirjani aiheen pitää tuntua minulla sielun sopukoissa asti. Se on tarpeeksi hyvä vasta, jos päiväni on täysin pilalla, ellen saa viettää osaa siitä kirjan parissa.

Vilkas pää on myös kirous.

Vilkas pää on myös kirous. Säikäytin alkusyksystä perheeni, koska kerroin heille, että minulla on luultavasti leukemia. Olin käynyt vuosittaisessa lääkärintarkastuksessa, josta lääkäri passitti minut jatkotutkimuksiin, koska verikokeissa oli jotain epäselvää. Hän ei sanonut mitään leukemiaan viittaavaakaan, minä vain päättelin niin. Lopulta kaikki oli kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

59 vuotta

Kun näen oman ikäni lehdessä haastattelun yhteydessä, ajattelen, ettei ole mahdollista, valeuutinen! Kaikkea ne mokomat painavatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

En huomaa omaa ikääntymistäni muusta kuin rypyistä. En haluaisi olla uudestaan nuori, mutta kunpa en enää vanhenisi. Ikäni on valitettavan korkea, mutta hyvä.

Nuorena en tiennyt, kuinka hauskaa on olla kuusikymppinen. Kun kerran nelikymppisenä olin Rovaniemellä vanhempieni luona, isäni sanoi minulle saunan lauteilla, että ikävuodet 40:n ja 60:n välillä menevät nopeasti. Nyt voin omasta kokemuksestani sanoa, että faija oli oikeassa.

Olemme Katin kanssa iloisia, että Kalle asuu vielä kotona.

3 perheenjäsentä

Olemme vaimoni Katin kanssa olleet naimisissa pian 27 vuotta. 19 vuoden ajan perheeseemme on kuulunut myös poikamme Kalle. Hän on erittäin hyväluontoinen nuorimies, perheemme paras ihminen. Muistan hänen syntymänsä kuin eilisen: oli kymmenes helmikuuta vuonna 1999, kun professori Kari Teramo aukaisi Katin vatsan ja otti sieltä Kallen.

Kalle on ystävällinen, huumorintajuinen, fiksu ja sydämellinen. Olemme Katin kanssa iloisia, että hän asuu vielä kotona. Emme hätyytä häntä pois, mutta ymmärrämme, että hänestä pitää myös päästää irti.

1 intohimo

Olen aina ihaillut jalkapalloa ja sen puhdasta riemua. Peli on niin loistokasta ja vaivatonta, että se nostaa kyyneleet silmiin. Leo Messi on suosikkipelaajani ja maailman kaikkien aikojen paras hyökkääjä. Hänen pelityylinsä on iloa ja neroutta.

Olen useampaan kertaan nähnyt Messin pelaavan livenä. Erityisen hyvin muistan FC Barcelonan matsin vuodelta 2008. Messi oli loukkaantunut, eikä pelannut ensimmäisellä puoliajalla. Silloin koko katsomo alkoi messuta hänen nimeään. Hän tuli ja ampui rangaistuspotkun suoraan maaliin.

Kati ja Kalle menevät yleensä nukkumaan ennen minua. Jos katson peliä, he toivovat, ettei Messi tee maalia. Muuten huudan niin kovaa, että he heräävät.

En pysty poistamaan Tommy Tabermannin puhelinnumeroa puhelimestani.

650 Uutisvuotoa

Kun Uutisvuotoa oli aikanaan tehty kuusi vuotta, kysyin, kannattaako tätä enää jatkaa? Eivätkö ihmiset kyllästy? Mutta formaatti osoittautui rautaiseksi, ja lopulta olin mukana 19 vuotta. Nythän se tulee uudestaan. Minua kysyttiin mukaan, mutten enää halunnut.

Minulla on ikävä aisapariani Tommy Tabermannia. Kun hän kahdeksan vuotta sitten menehtyi, olin pettynyt ja melankolinen. Minulla on edelleen hänen puhelinnumeronsa kännykässä. Sama juttu kaksi vuotta sitten kuolleen isäni kohdalla. En pysty poistamaan numeroita, niiden vain kuuluu olla siellä.

Kutsun Loiria Matiksi, kuten hänen vanhempansa.

4 liuskaa

Kun kirjoitan, puhun liuskoista. Neljä liuskaa tekstiä päivässä on hyvä kirjoitustahti. Merkitsen kalenteriini jokaisen päivän kohdalle, montako liuskaa sain aikaan.

Minulla on erikoinen kyky hahmottaa etukäteen, minkä pituinen kirjastani tulee. Tiedän jo nyt, että ensi syksynä julkaistavaan elämäkertaani Vesa-Matti Loirista tulee 492 liuskaa.

Kutsun Loiria Matiksi, kuten hänen vanhempansa. Kysyin häneltä siihen luvan kustannussopimusta tehdessämme, koska kirjat ovat tavallaan kirjailijan lapsia. Samalla lupasin hänelle, että kuten vanhempi hoivaa lastaan, minäkin kannan hänet tämän kokemuksen yli.

Katin mielestä on liikuttavaa, että Matti soittelee minulle, vaikkei hänellä olisi mitään asiaakaan. Matti kysyy: ”Eihän sinulla vielä ole kaikkea materiaalia kasassa?” Silloin vakuutan, että ei vielä.

Lue aiemmat Minun numeroni -jutut täältä.

Jari Tervo

Syntynyt 2.2.1959 Rovaniemellä.

Asuu Helsingissä.

Työ Kirjailija, kolumnisti, käsikirjoittaja ja tv-persoona.

Perhe Vaimo Kati Tervo ja poika Kalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla