– Laskettelu sopii kaikenikäisille, tuo mukavia yhteisiä muistoja ja antaa energiaa. Näin reilusti lupaa Harri Lindfors, laskettelija jo pikkupojasta ja Suomen Hiihtokeskusyhdistysten toiminnanjohtaja vuodesta 2015.

– Laskettelu on harvinaisen hauska ja monipuolinen laji. Se sopii kaiken ikäisille ja kehittää niin aerobista kuin anaerobista kuntoa, Harri Lindfors luettelee.

Laskettelu on sosiaalinen harrastus, 'sosiaalinen yksilölaji'. Vaikka varsinainen urheilusuoritus on henkilökohtainen, kokemukset ovat yhteisiä.

Lue myös: Näin ET:n lukijat liikkuvat talvella

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Yhteisistä hetkistä jää hienot muistot, joihin palataan vielä vuosienkin kuluttua. Rinteessä koko perhe voi harrastaa ja viihtyä yhdessä. Yhteiset elämykset ja kokemukset kantavat myös arjen kiireissä. Amerikkalaiset sanovatkin, että ”yhdessä hiihtävät perheet pysyvät yhdessä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jo tunti mäessä tekee ihmeitä vireystilalle."

Laskettelusta saa energiaa. Liikunta raikkaassa ulkoilmassa ja yhteiset kokemukset muodostavat voimaannuttavan yhdistelmän.

– Jo tunti pari kotimäessä tekee ihmeitä vireystilalle.

Kumpareikkoon lähimäessä

Harri on harrastanut laskettelua paljon ja monipuolisesti. Vain kisaaminen on jäänyt väliin

– Ensimmäiset laskettelusukset sain naapurilta jo ennen kouluikää. Ne tosin oli puolisen metriä liian pitkät. Kipinä syttyi kuitenkin ja sain kinuttua sopivammat välineet vanhemmiltani.

Opiskeluaikana Harri onnistui yhdistämään kaksi harrastustaan eli laskettelun ja valokuvaamisen.

Taustaa: Laskettelun riemua

– Sain ensin myytyä muutamia hiihtokuvia Skimbaaja-lehteen. Kuvien lisäksi kirjoitin juttuja. Freelance-kuvaajan ja toimittajan työt lisääntyivät, ja vuonna 1997 aloitin päätoimittajana.

Viimeistään silloin Harri pääsi tutustumaan moniin laskettelukeskuksiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa, Alpeilla sekä valtameren takanakin.

– Seitsemän vuotta päätoimittajana oli hauskaa ja opettavaista aikaa. Kaksinkertaistimme lukijamäärän, kehitimme ensimmäisiä mobiilipalveluita ja aloitimme Skimbaaja.tv:n Urheilukanavalla.

Kumpareikot kutsuvat

Hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjotajana Harri on usein mäessä jo työnsä puolesta, mutta viihtyy siellä myös vapaalla.. Lapsiperheen arkea pyörittäessä lähimäkien merkitys korostuu. Niissäkin riittää tekemistä.

– Suuntaan useimmiten kumpareikkoon ja joskus kokeilen, miten esimerkiksi telemark vielä taipuu. Jo tunti tai pari kavereiden kanssa lähimäessä piristää kummasti. Ja lasten kanssa laskiessa pääsee näkemään onnistumisen ja oppimisen ilon aivan uudella tavalla.

Koulun kautta mäkeen

Säälle ei voi mitään, mutta Harri lupaa, että hiihtokeskukset kyllä tekevät talven, kunhan on pakkasta.

– Vaikka Helsingin kadut olisivat mustat, rinteet lähimmissä keskuksissa ovat hohtavan valkoiset. Tiiviiksi tykitetty paksu lumipeitto kestää suksien ja laudan kurvailut pitkälle kevääseen, parhaimmillaan vappuun asti.

Taustaa: Hiki saa tulla, jos kerrasto toimii

Suomalaisiin hiihtokeskuksiin saapuu myös paljon ulkomaisia matkaajia. Vaikka Venäjän tilanteen takia itäisestä naapuristamme saapuvien turistien määrä on laskenut, niin kiinnostus Suomen talveen kasvaa esimerkiksi Aasiassa, Englannissa, Hollannissa ja Ranskassa.

"Hiihtokoulusta on iloa myös kokeneille laskettelijoille."

Lasketteluvälineet ovat kehittyneet huimasti ja oppiminen on Harrin mukaan paljon helpompaa kuin esimerkiksi 1980-luvun kankeilla suksilla. Parhaiten lajiin pääsee kiinni hiihtokoulun kautta.

– Vaikka suomalaiset ovat suksikansaa, ensimmäiset kerrat mäkeen kannattaa mennä hiihdonopettajan kanssa. Hän osaa antaa hyviä neuvoja ja vinkkejä, jolloin aloittaminen on helppoa ja hauskaa. Hiihtokoulusta on iloa myös kokeneille laskettelijoille: vinkit ja uuden oppiminen tuo aivan uutta potkua ja intoa hienoon harrastukseen.

Kysely

Harrastatko laskettelua?

Kyllä
Kyllä
62.5%
En
En
37.5%
Aion aloittaa
Aion aloittaa
0%
Ääniä yhteensä: 8
Sisältö jatkuu mainoksen alla