Liisa Jaakonsaari kävelee Brysselissä joka aamu metrolle ja metrolta europarlamenttiin. ”Olen laihtunut kymmenessä vuodessa kymmenen kiloa ja pahimmista ajoista 15 kiloa.”
Liisa Jaakonsaari kävelee Brysselissä joka aamu metrolle ja metrolta europarlamenttiin. ”Olen laihtunut kymmenessä vuodessa kymmenen kiloa ja pahimmista ajoista 15 kiloa.”

Into parantaa maailmaa, kävelyretket ja puoliso Seppo antavat virtaa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaarelle, 73. Hän kertoo Minun numeroni -juttusarjassa elämänsä tärkeistä numeroista.

39 vuotta politiikassa

Ensi keväänä minulla tulee täyteen 40 vuotta parlamentaarikkona. Olen ollut 30 vuotta kansanedustaja ja yhdeksän vuotta europarlamentissa. Itseänikin hämmästyttävät nämä lukemat. Kun syyskuussa ilmoitin, etten enää asetu ehdolle vaaleissa, puolisoni Seppo ei uskonut minua. Kerran hän sanoi, että olen varmasti kuoleman jälkeenkin taivaassa ehdokkaana.

Kirjan kirjoittaminen oli terapeuttista.

Uskon vielä löytäväni jonkun tavan käyttää pitkää poliittista kokemustani. Kirjan kirjoitin, koska minulle tuli sisäinen tarve kertoa poliittisen elämäni avainkokemuksista. Se oli oikeasti terapeuttista. Nyt mietin, kirjoitinko sittenkin liian kiltisti. Täytyy ehkä kirjoittaa vielä toinen kirja.

3 kotia

Minulla on kodit Oulussa ja Brysselissä ja asunto Helsingissäkin. Oulun koti on vanhassa puutalossa Raksilassa, jossa asuin lapsena. Talo on kolmen muunkin perheen koti. Autamme toisiamme ja teemme lumi- ja puutarhatyöt yhdessä, pihalla on marjapensaita. Seppo on kyllä tehnyt minunkin osuuteni pihatöistä, koska olen niin usein poissa. Kun tulen kotiin, viihdymme kotosalla keskenämme, meillä ei ole Oulussa kummoistakaan seuraelämää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Brysselin-kotinikin tuntuu minusta oikealta kodilta. Se on pieni kaksikerroksinen asunto vanhassa talossa kaupungin keskustassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen luopunut autonkuljettajaedusta lähes kokonaan.

60 kenkää

Kun tulin valituksi eduskuntaan vuonna 1979, omistin mustat ja ruskeat kengät ja yhdet talvisaappaat. Nyt kun matkustan kolmen kodin väliä, iso pulma ovat kengät, jotka ovat aina väärässä paikassa. Sen takia minulla on kaikissa kodeissa paljon kenkiä: kävely- ja juhlakenkiä, lenkkitossuja, vaelluskenkiä, saappaita. Pakko, koska erilaiset sääolot ja tilaisuudet edellyttävät erilaisia jalkineita.

10 kävelysauvaa

Brysselissä kävelen joka aamu metrolle ja metrolta europarlamenttiin. Työmatka kestää kaikkiaan 40 minuuttia. Mepeillä on mahdollisuus käyttää parlamentin autonkuljettajia, mutta olen luopunut tästä edusta lähes kokonaan. Työpäivät saattavat venyä 10–11-tuntisiksi, mutta vain huonolla säällä lähden töistä autolla.

Kävely virkistää. Käyn myös iltakävelyllä lähipuistossa. Aiemmin sauvakävelijöitä pidettiin Brysselissä ihan kahjoina, mutta ei enää. Minulla on viidet kävelysauvat, joka kodista löytyy ainakin yksi pari.

Olen laihtunut 10 vuodessa 10 kiloa.

15 kiloa

Olen laihtunut kymmenessä vuodessa kymmenen kiloa ja pahimmista ajoista 15 kiloa. Resepti on yksinkertainen: syön joka päivä kunnon lounaan, jossa on paljon vihanneksia, ja kävelen paljon. Olen löytänyt parlamentin läheltä ravintolan, jossa tarjoillaan hyvää kalaa. Illallisia pyrin välttämään, ja iltapalaksi popsin vain jonkin hedelmän.

Aiemmin en malttanut työkiireiden takia syödä päivällä mitään. Sitten söin illalla kauheasti ja lihoin.

Virveli oli ensimmäinen lahja, jonka Seppo osti minulle.

30 neliötä

Sepolla ja minulla on Taivalkoskella harmaista hirsistä tehty 30 neliön metsämökki. Vapaa-aika kuluu siellä rattoisasti. Siellä on pikkuinen saunakin, jossa saa hyvät löylyt.

Seppo on paras kaverini. Ensimmäinen lahja, jonka hän osti minulle 70-luvun alussa, oli virveli, ja siitä lähtien olen ollut myös hänen kalakaverinsa. Olemme vaeltaneet ja kalastaneet paljon Pohjois-Norjassa, jossa sain kerran 16-kiloisen lohen – ja vielä siiman katkeamatta. Seppo on nykyisin parempi kokki kuin minä , mutta kalaruokien valmistamisen hän on jättänyt minun kontolleni.

Liisa Jaakonsaari

Syntynyt 1945 Oulussa. Asuu Oulussa ja Brysselissä, asunto myös Helsingissä.

Työ Europarlamentaarikko. Toiminut kansanedustajana, työministerinä, ulkoasianvaliokunnan puheen­johtajana ja SDP:n vara puheenjohtajana.

Perhe Puoliso Seppo Jaakonsaari.

Harrastukset Kalastus, lukeminen, laskettelu ja luonto.

Ajankohtaista Lokakuussa ilmestynyt kirja Tarkoitus – Elämää ja politiikkaa 40 vuotta (Kirjapaja).

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla