Carmen katsoo lempeästi ensimmäisiä, 1940-luvulla otettuja mallikuviaan.
Carmen katsoo lempeästi ensimmäisiä, 1940-luvulla otettuja mallikuviaan.

Maailman vanhimman huippumallin Carmen Dell Oreficen ura on jatkunut 70 vuotta. Glamourin lisäksi hänen elämäänsä on mahtunut nälkää ja niukkuutta.

Äkkipäätään voisi ajatella, että amerikkalainen Carmen Dell Orefice on päässyt helpolla. Hän on saanut synnyinlahjana pitkän (177 cm) varren ja kasvot, jotka ovat säilyttäneet jalon kauneutensa näihin päiviin asti.

Taannoisessa 85-vuotisjuhlanäytöksessään Carmen oli puettu punaiseen riikinkukkomaiseen asuun, mutta ilman sitäkin hän olisi vanginnut jokaisen katseen.

Carmen viihtyy lavalla, mutta toinen syy, miksi hän on jatkanut työskentelyä näinkin pitkään on raadollisempi: raha. Carmen on menettänyt omaisuutensa pariinkin kertaan luotettuaan vääriin ihmisiin ja sijoitusvihjeisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen mestari aloittamaan alusta, hän kiteytti Daily Mail -lehden haastatelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

90-luvun vararikon jälkeen Carmen yritti tasapainottaa talouttaan muun muassa myymällä nuoruusvuosiensa mallikuvia Sothebyn huutokaupassa.

Juuret Italiassa ja Unkarissa

Carmen syntyi vaatimattomiin oloihin New Yorkissa kesäkuussa 1931. Isä oli tullut siirtolaisena Italiasta, äiti Unkarista. Carmen oli perheen ainoa lapsi. Varsinainen perhe-elämä jäi kyllä vähiin, sillä vanhemmat asuivat erillään tytön varhaisvuosista saakka.

Äitiään Carmen kiittää paljosta ja korostaa saaneensa häneltä uutteran naisen mallin.

– Opin laittamaan ruokaa, nikkaroimaan, tapetoimaan – ja pihistämään kaikessa.

Erityisen surullista Carmenista oli se, että saadakseen vuokran maksetuksi, he joutuivat vähän väliä panttaamaan elintärkeän ompelukoneensa.

Carmen ”löydettiin” 13-vuotiaana. Samassa bussissa hänen kanssaan sattui matkustamaan muuan valokuvaajan vaimo, joka kiinnitti huomiota tytön suuriin silmiin ja korkeisiin poskipäihin.

Kahden vuoden kuluttua Carmen kuvattiin ensimmäisen kertaa arvostetuimman muotilehden Voguen kanteen. Vähän aiemmin hän oli istunut legendaarisen taiteilijan Salvador Dalin mallina.

– Tuo kaikki huomio ei merkinnyt minulle mitään, olin vain hämmentynyt.

Carmen oli pienestä pitäen haaveillut balettitanssijan urasta, mutta hän sairastuin 12-vuotiaana reumakuumeeseen.

– Pitkä vuodelepo söi lihakseni – pysyin hädin tuskin pystyssä.

Hyviä ja huonoja miehiä

Valokuvamalliksi ryhdyttyään Carmen on työskennellyt monien maailman huippukuvaajien kanssa. Legendaarit Cecil Beaton ja Richard Avedon ovat kutsuneet häntä muusakseen.

Aviomiesten kanssa ei sujunut yhtä hyvin. Kaikista kolmesta on tullut ero. Ensimmäisen kerran naimisiin Carmen meni parikymppisenä, mutta liitto purkautui miehen jatkuvaan uskottomuuteen pian esikoisen syntymän jälkeen. Nyt kuusikymppinen tytär jäi Carmenin ainoaksi.

– Jo ennen Lauran syntymää minulle oli tehty kaksi laitonta aborttia, mutta niitäkään en kadu. Elämäni oli tuolloin muutenkin onnetonta. 

Iho kuorittu ja polvinivelet vaihdettu

Mallintyössä tarvittava itsekuri ei ole ollut Carmenille koskaan vaikeaa. Mutta suuren osan elämästään hän sanoo kuluneen siihen, että on oppinut ymmärtämään itseään.

– Ehkä tuo jatkuva etsintä on auttanut minua työssäni, tehnyt minusta muuntautumiskykyisen kameleontin.

Carmen kertoo viettävänsä yksinkertaista elämää, liikkuvansa paljon ja syövänsä kevyesti.

Molemmat polvinivelet on vaihdettu, mutta muita suurempia remontteja hänelle ei ole tarvinnut tehdä. Auringon vaurioittama iho tosin on taannoin kuorittu niin radikaalisti, että sitä pitää suojella kuin vauvaa. Carmen vitsailee nukkuvansakin aurinkovoide kasvoilla.

Aikuisilla malleilla riittää kysyntää Suomessakin. Lue lisää aiheesta ja alan ilmiöistä ET-lehden numerosta 5/2017! 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla