Tino-Oskar ja Virpi Hultman vaativat enemmän vastuuntuntoa suomalaisilta.
Tino-Oskar ja Virpi Hultman vaativat enemmän vastuuntuntoa suomalaisilta.

Katugallup Helsingissä osoittaa, että suomalaisille arvot ovat tärkeitä. Mutta mitkä arvot?

”Heikompiosaisia ei  saa unohtaa”

Itäkeskuksessa metroon kiiruhtaa Virpi Hultman yhdessä lapsenlapsensa Tino-Oskar Hultmanin kanssa. Penkille istuuduttuaan he päätyvät valitsemaan arvokseen vastuuntunnon.

– Kyllä ihmisen pitää kantaa vastuuta toisista ihmisistä, itsestä ja yhteisestä hyvästä, Virpi miettii.

Hän kertoo olleensa aina vastuuntuntoinen. Ominaisuus on vain syventynyt vuosien myötä.

Virpi toivoo vastuuntunnon näkyvän vaaleissakin. 

– Näinä maailmanaikoina kaikkien pitäisi muistaa vastuunsa myös niistä kaikkein heikoimmassa asemassa olevista.

Isoäitinsä luona lomaileva Tino hymyilee ujosti kuvaajalle. Mistä asioista kahdeksanvuotiaan pitää kantaa vastuuta?

– Läksyistä ja muista kouluasioista. Ja omista tavaroista myös, Tino sanoo.

Miten se sitten onnistuu?

– Ihan aina en muista kaikkea, Tino myöntää.

Virpi Hultman, 66, Helsinki ja
Tino-Oskar Hultman, 8, Kuopio

Lue myös: "Tätä ei ole tapahtunut 10 vuoteen Suomessa"
– näin arvot näkyvät politiikassa

”Isäksi tulo avasi silmät”

Metroaseman kompassitasanteen penkeillä istuu keskittynyt mies. Kuvataiteilija Kalle Turakka-Purhonen piirtää rullaportaista saapuvia ihmisiä. Hän pyytää odottamaan hetken, sillä muutama kohta pitää kuvassa saada valmiiksi.

Muutaman minuutin kuluttua mies sulkee mustepurkin ja syventyy arvokyltteihin. Oma löytyy helposti.

– En muista kuka kirjailija se oli, joka valitsi vastaavassa tilanteessa arvokseen rohkeuden. Kaikki ovat tärkeitä, mutta jos ei ole rohkeutta toteuttaa niitä, mikään ei toteudu. Siksi minäkin valitsen rohkeuden.

Kalle koettaa olla rohkea. Hän kokee, että omien lasten synnyttyä se on suorastaan välttämätöntä.

– Olen ujo ihminen, joten minulta jo pelkkä suun avaaminen voi sosiaalisissa tilanteissa vaatia rohkeutta, Kalle kertoo.

Siksi hänestä esimerkiksi poliittinen kansalaisaktivismi ei ole lainkaan niin rohkeaa kuin sosiaaliset tilanteet.

– Ihmisten kohtaaminen, se vaati rohkeutta.

Kalle Turakka-Purhonen, 41, Helsinki

Ketä kannattaisi äänestää? Vilkas keskustelu käynnissä etlehti.fissä


”Ollaan vasta puolitiessä”

Rautatieaseman metrolaiturilla seisoo kaksi tyttöä. Noona Luhtala ja Matleena Marjoniemi katsovat ensin arvokylttejä, sitten toisiaan.

– Ollaan kyllä just hyppäämässä metroon, Matleena epäröi mutta suostuu kuitenkin pohtimaan arvojaan.

Menemme kaikki metroon. Tytöt jatkavat kylttien plaraamista. Samalla selviää, että he ovat Haapajärveltä Helsingissä hiihtolomaa viettämässä. 

– Kyllä se on tämä tasa-arvo, Matleena sanoo ja katsoo Noonaa, joka nyökkää, hän on samaa mieltä.

Miksi juuri tasa-arvo? Noona rohkaistuu.
– Onhan täällä jo aika paljon asiat muuttuneet, mutta ei tarpeeksi, tasa-arvon eteen on tehtävä töitä.

Tyttöjen mielestä arvot näkyvät heidän elämässään valintoina. He aikovat äänestää eduskuntavaaleissa sellaista henkilöä, joka kannattaa tasa-arvoa ja nostaa suvaitsevaisuutta esiin.

– Tasa-arvoisessa ajattelussa on tärkeintä nähdä, että kaikki ihmiset ovat samalla viivalla, samanarvoisia, Matleena sanoo ja Noona nyökkää. Hänellä ei ole mitään lisättävää.

– Me tehdään kaikki aina yhdessä, ja ollaan samaa mieltä asioista, aina, hän nauraa. Tytöt asettuvat keskelle metrojunaa kuvaan, tiukasti käsi kädessä.

Noona Luhtala, 22, ja Matleena Marjoniemi, 22, Haapajärvi

ET-lehti näytti helsinkiläisille 10 eri arvokylttiä, joissa luki: rehellisyys, vastuuntunto, anteeksiantavuus, itsenäisyys, avuliaisuus, suvaitsevaisuus, rohkeus, vapaus, tasa-arvo ja turvallisuus. Lisää suomalaisten arvoista voi lukea ET-lehdestä 7/2015.

Suomalaisten puolueiden arvot

 • Keskusta
  Vastuullisuus, vapaus, tasa-arvo, yhteisöllisyys, oikeuden­mukaisuus, välittäminen, yli­-sukupolvisuus, kohtuullisuus, sivistys, kestävä luontosuhde ja paikallisuus.
 • Kokoomus
  Vapaus, vastuu ja demokratia.
 • Kristillis­demokraatit
  Ihmisarvon kunnioittaminen, perhe ja lähiyhteisöt, heikossa asemassa olevien puolustaminen, ihmisten oma yritteliäisyys sekä vastuunotto itsestä, lähimmäisistä ja luoma­kunnasta.
 • Perussuomalaiset
  Rehellisyys, inhimillisyys, oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, työn kunnioittaminen ja henkinen kasvu.
 • RKP
  Avoimuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.
 • SDP
  Vapaus, tasa-arvo ja solidaarisuus.
 • Vasemmistoliitto
  Vapaus, kestävä kehitys ja tasa-arvo.
 • Vihreät
  Vapaus, vastuu ja välittäminen.

  Eduskuntavaalit järjestetään 19.4.2015.

Joulupukkitoiminta on ollut jo 1950-luvulta lähtien keino ansaita rahaa partiolippukunta Haagan Eräveikoille. Lauri, 31, Tarmo, 20, sekä Ilmari, 17, kertovat, miten aatto sujuu pukilta. 

Onkos täällä kilttejä lapsia?

Partiolippukunta Haagan Eräveikkojen kellaritilat kaikuvat kolmen joulupukin harjoitellessa perinteisiä vuorosanoja. Aattoiltana samasta kellarista ampaisee liikkeelle kymmenkunta punapukuista ukkoa valkoiset parrat viipottaen. Eräveikot on järjestänyt joulupukkitoimintaa 1950-luvun lopulta lähtien. Se on yhdistykselle yhä tärkein keino hankkia varoja.

Harjoitusvuorossa olleet pukit riisuvat nuttunsa ja muhkeat partansa. Se käy nopeasti, sillä kulmakarvojen liima ei ole vielä ehtinyt kovettua ja sen saa huuhdeltua vedellä pois.

Pukujen alta paljastuu kolme nuorta miestä: Lauri Jahkola, 31, Tarmo Asikainen, 20, ja Ilmari Pyykkö, 17. Lauri on porukan nestori viidellä joulupukkivuodellaan. Tarmo on tehnyt keikkoja kolmena jouluna, Ilmarikin kahtena.

Tonttu ratissa

Jouluaatto työllistää partiolaisia sankoin joukoin. Jokaisella pukilla on työpari, joka toimii kuskina ja sparraajana. Näin pukki voi keskittyä tehtäväänsä, eikä hänen tarvitse hermoilla ajamisen kanssa. Eikä autoilu huopikkaat jalassa ja silmälasit huurussa välttämättä onnistuisikaan.

– Ennen uuteen kotiin menoa kuski kertaa pukin kanssa lasten nimet ja iät. Usein vanhemmat ovat esittäneet toiveita asioista, joista pukki voisi lapsia kiittää tai muistuttaa, Ilmari kertoo.

Aattoillan valmistelu käynnistyy pari kuukautta ennen joulua, jolloin toimistolla aletaan ottaa vastaan varauksia. Ensimmäiset soittajat voivat saada parhaat ajankohdat. Lopullinen aikataulu selviää vasta aivan aaton lähellä.

"Yksi partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee pukeille ajoreitit."

Aaton aikataulu on tiukka. Suunnittelussa on otettava huomioon myös siirtymiset kodista toiseen. Kullekin pukille yritetään luoda reitti, jossa vierailupaikat ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Kyläpaikkoja pukeilla on keskimäärin 15.

– Aiemmin aikataulujen miettimiseen meni monta iltaa. Lopulta puuhaan kyllästynyt partiolainen koodasi tietokoneohjelman, joka laskee automaattisesti parhaat mahdolliset reitit, Tarmo kertoo.

Joulupukin kannalta ei ole yhdentekevää, mihin aikaan oveen kolkuttaa.

– Valoisaan aikaan on ihan erilainen tunnelma kuin pimeän laskeuduttua. Loppuillasta lapset ovat väsyneitä, mistä voi seurata kiukkua, Ilmari selittää.

Illan viimeisen keikan jälkeen pukki kuskeineen palaa partiokololle luovuttamaan pukin asun, tilittämään rahat ja syömään iltapalaa.

Lippukunnan joulupukkitoiminnan saldo on komea: kymmenen pukkia ansaitsee yhteensä yli 10 000 euroa. Varat käytetään esimerkiksi leiritoimintaan.

Ilta yhtä huippua

Joulupukiksi ryhtyminen tarkoittaa luopumista oman perheen jouluaatosta. Pukkikolmikko myöntää, että kotiväelle muutos voi olla iso asia.

Poissaolon hyväksymistä on helpottanut se, että pukkitoiminta kuuluu lippukunnan perinteisiin. Muutaman aaton työskentely on nuorille miehille lähes velvollisuus. Laurin pukkikeikat loppuivat oman lapsen syntyessä.

Vaikka aattoilta voi venyä pitkäksi, se ei tunnu raskaalta.

– Joulupukin tulo on monessa perheessä aaton huippuhetki. Saan elää sen huipennuksen monta kertaa illan aikana. Kyllä se vaikuttaa omaan tunnelmaan. Illan jälkeen on ylevöitynyt olo, toteaa Lauri.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 20/2016.

Aiotko joulupukiksi? Muista nämä!

1. Aikatauluta

Suunnittelu on kaiken perusta. Pukin kyläpaikkojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta aikaa ei kulu turhaan edestakaisin ajamiseen. Reitti kannattaa ajaa läpi aatonaattona, ettei aattona tule vastaan yllättävää umpikujaa tai muuta hidastetta. Suunnistamisessa auttaa navigaattori. Sellaisen saa alle sadalla eurolla. Useimmille älypuhelimille on ilmaisia karttaohjelmia.

2. Panosta asuun

Parta ja nuttu kannattaa valita huolella. Lapset ovat tarkkasilmäisiä, eivätkä heikkolaatuisen parran kuminauhakiinnitykset jää huomaamatta. Myös aluspaidan ja housujen on oltava kuin pukin vaatekaapista. Hyvä pukin puku maksaa alle sata euroa.

Silmälasit on syytä käsitellä huurtumista estävällä aineella. Muuten rillit ovat sumeina jokaisessa kyläpaikassa.

3. Valmistaudu kunnolla

Muistilaput voivat pelastaa aattoillan. Jokaisen kyläpaikan tiedot kannattaa kirjata omalle pahvilapulleen, jolloin lasten nimet ja iät sekä vanhempien esittämät toiveet löytyvät näin helposti. Yhteyshenkilön puhelinnumero on syytä kirjoittaa ylös kaiken varalta. Sido laput narulla yhteen vierailujärjestyksessä.

Autoon on hyvä varata helposti syötävää evästä. Ei kuitenkaan suklaata, sillä se sotkee parran.

4. Sovi säännöt asiakkaan kanssa

Asiakkaiden toiveet vaihtelevat. Niitä kaikkia ei voi toteuttaa, ja se kannattaa kertoa etukäteen. Pukki ei esimerkiksi syö perheen kanssa tai jaa kaikkia lahjoja. Myös vierailun kesto on syytä selvittää. Kymmenen minuuttia on riittävä aika. Siinä ehtii laulaa, kertoa Korvatunturin kuulumiset ja kysellä lapsilta monenlaista. Ensimmäisten lahjojen jälkeen lasten mielenkiinto pukkiin lopahtaa. Silloin on hyvä lähteä.

Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne, pohtii Pirkko Arstila – itsekin turisti.

Veden pinta hohtaa kuunvalossa mustana silkkinä. Gondolieri sauvoo venettään, se kolahtelee kanaalin kivisiin seiniin. Samettityynyillä istuvat rakastavaiset takertuvat toisiinsa.

Matkakumppani ei herkisty, vaan tarkastelee gondolieriä käytännöllisesti: ”Työasento on hirveä. Hän muuttuu muotopuoleksi ja saa hirveitä särkyjä.” Niinpä, missä ovat turvaliivit ja kypärä?

Mutta Venetsiassa romantiikka myy. Olen lukenut Donna Leonin kirjat ja tiedän, että paikalliset inhoavat turisteja. Minäkin inhoan heitä – vai meitä? Kaupungin taustamusiikki on vesibussien keuhkotautista rahinaa ja turistien vetokärryjen kärinää. Palatsit reunustavat Pyhän Markuksen aukiota kuin uljas nuottiviivasto oman aikakautensa matemaattisessa rytmissä. Näkymän pilaa valtava risteilyalus, joka työntyy mozartmaiseen maisemaan kuin Tähtien sota. Paha näky.

Hotellimme on 1400-luvulta ja rakennettu ilman vatupassia – sen huomaa. Sähköjohtojen lonkerot kiipeilevät seinillä. Huone on kuusi metriä korkea, ja jossain siellä ylhäällä paistaa sähkölamppu, onneksi ei kaasuvalo. Tilan täyttävät sänky, pöytä ja mahtipontisesti drapeeratut ikkunaverhot.

Ikkunasta näen muuttokuorman kanavalla. Kippurajalkaiset tuolit ja plyysisohva on lastattu pieneen moottoriveneeseen. Toisessa veneessä matkaa perhe mukanaan paksu piironki ja jääkaappi. Kokassa seisoo onnellinen koira.

Vesibussista katsottuna palazzot lipuvat ohitse kuin elokuvan kulisseina. Illan tummetessa näen pariskunnan, joka kömpii pyjamissaan yöpuulle välittämättä sulkea ikkunaluukkuja. Turistin ahneudella tarkastelen heitä kuin alkuasukkaita savanneilla. Ovatko he ylhäisöä, henkilökuntaa vai turisteja?

Pakenemme ihmismassoja vuonna 1822 perustettuun Hotel Danieliin Canal Granden varrella. Aika pysähtyy.

Smokkipukuinen tarjoilija ilmestyy tyhjästä, katoaa tyhjään. Hiljaista. Kullattuja pylväitä. Silkkisiä nojatuoleja. Komea kipsikatto. Mahtava, koristeellinen portaikko ohjaa kattoterassille, josta avautuu Venetsian loisto. Täällä kalliissa, ajan säilömässä miljöössä viipyy vielä se lumo ja charmi, josta kirjat kertovat ja runoilijat runoilevat.

Tulee haikea olo. Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne. Jonain päivänä kaikki vajoaa mereen, ja jälkipolville jää vain taru kuin uponneesta Atlantiksesta.

Kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 21/2017.