Tällä hetkellä maailma tuntuu olevan melkoisessa myllerryksessä - samoin arvomme. Mutta miten arvot näkyvät elämässämme? Kysyimme sitä niin arvotutkijalta kuin tavallisilta suomalaisiltakin.

Mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme suomalaisista arvoista, kristillisistä arvoista, arvotyhjiöstä, arvottomuudesta.

– Arvot ovat ihmisen perimmäisiä tavoitteita, niitä joilla perustellaan se, mitä teemme, kiteyttää arvoja pitkään tutkinut sosiaalipsykologian professori Klaus Helkama.

Helkamasta on tutkimusten valossa erityisen mielenkiintoista se, että suomalaisiksi mieltämämme arvot saattavat kovastikin poiketa omista, yksilöllisesti tärkeinä pitämistämme arvoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset arvostavat erityisesti rehellisyyttä, vastuuntuntoa, tasa-arvoa ja perheen turvallisuutta. Helkaman mukaan Suomessa puhutaan arvoista todennäköisesti enemmän kuin monissa muissa maissa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mitä demokraattisempi maa, sitä erimielisempiä ollaan arvoista. Monissa maissa arvot eivät ole näin monipuolisia.

Katso nyt kaikki videot: He rakensivat Suomen

Arvopolitiikka ja poliittiset arvot

Myös politiikassa tosiaan vilahtelevat arvot. Helkaman mukaan esimerkiksi viime aikoina käydyssä sote-keskustelussa on ollut tasa-arvo hyvin vahvasti näkyvillä.

Rehellisyyden arvostaminen politiikassa taas näkyy hänen mielestä esimerkiksi siinä, että korruptioon tartutaan yhteiskunnassamme ja mediassa aika ärhäkästi.

– Monessa muussa maassa sen nähdään ikään kuin kuuluvaan yhteiskuntaan ja politiikkaan, eikä korruptioepäilyistä nouse niin suurta hälyä kuin Suomessa. Epärehellisyyttä vastaan toimitaan ja puhutaan meillä niin mediassa kuin saunojen pukuhuoneissa.

Käynnissä suuri muutos?

Jatkuvasti puhutaan arvomuutoksesta ja huolestutaan nuorten arvottomuudesta. Välillä Klaus Helkama onkin puolileikillään ajatellut, että media nostaa arvomuutoksen puheenaiheeksi, kun ei ole muuta tarjolla.

– Yleisesti ottaen meillä on taipumusta kuitenkin ylikorostaa arvomuutosta ja alikorostaa arvojen pysyvyyttä. Muutamassa kymmenessä vuodessa Suomessa ei ole tapahtunut valtavaa arvomuutosta.

On tietysti jotain pientä muutostakin ilmassa.

–  Usein sellaiset arvot, jotka koetaan uhanalaisiksi, nousevat arvoasteikossamme. Tällä hetkellä sellaisia ovat vaikkapa maailmanrauha ja maanpuolustustahto. Kiinnostavaa on, että itsekuri on viime vuosikymmeninä laskenut kaikkein rajuimmin.

Kirsti Annea, 59, Helsinki:

”En osaa valita vain yhtä arvoa, joten valitsen rehellisyyden ja vastuuntunnon. Älä varasta -käsky on iskostunut päähäni jo lapsena. Vähän aikaa sitten se oli erityisen ajankohtainen, kun jouduin keskustelemaan siitä kummipoikani kanssa ihan vakavasti.

Olen isäni puolelta vienankarjalaisia, ja sukuni on kokenut todella kovia eikä oma elämänikään ole ollut helpoimmasta päästä. Silti vastuuntunto on minusta äärimmäisen tärkeää. Kannamme vastuun omasta elämästämme, vain sitä kautta voimme auttaa myös muita.

Vaaleissa en voisi äänestää kuin sellaista, joka osaa kantaa vastuunsa ja on rehellinen, ne ovat ykkösarvot myös politiikassa.”

Hannele Ögård-Forsman, 66, Maarianhamina:

”Kyllä minä valitsen näistä vastuuntunnon. Hirveän vaikea perustella miksi, mutta jotenkin se vaikuttaa arjessa isoista pieniin asioihin.

Arjessa kierrätän, lajittelen ja kompostoin kaiken mahdollisen, haluan kantaa sillä tavoin vastuuta ympäristöstäni. Teen myös paljon vapaaehtoistyötä. Pyrin aina tekemään omat työni huolella loppuun asti, että minuun voi luottaa.

Miten arvoni näkyvät sitten äänestyskäyttäytymisessäni, sitä en osaa sanoa. Olen niin hurjan vähän kiinnostunut politiikasta.”

Näytimme ihmisille 10 eri arvokylttiä, joissa luki: rehellisyys, vastuuntunto, anteeksiantavuus, itsenäisyys, avuliaisuus, suvaitsevaisuus, rohkeus, vapaus, tasa-arvo ja turvallisuus. Mikä niistä on sinulle tärkein?

Sisältö jatkuu mainoksen alla