ET:n vaikuttava videosarja kertoo, miten suomalainen hyvinvointivaltio syntyi. Katso vaikka kaikki videot kerralla! Paljon on vettä virrannut.

Sipilän hallitus on joutunut kovaan ryöpytykseen - ja kovien haasteiden eteen. Mitä nykypolitiikasta ajattelevat ne, jotka olivat päättäjinä rakentamassa Suomea?

Katso upea videosarja!

Sarjan ovat tuottaneet Anna-Liisa Haavikko, Kirsi Mattila ja Arto Kaivanto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jälleenrakennuksesta se alkoi ja pitkään sitä kesti. Kun sodan jälkeen alettiin tehdä sosiaalisia uudistuksia, tulevaisuus näytti valoisalta. Maassa oli paljon lapsia ja talous kasvoi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kymmenen vuoden aikana luotiin monet hyvinvointivaltion peruspilarit. Lapsilisiä alettiin maksaa 1948. Työeläkelaki tuli voimaan 1960-luvun alussa, sairausvakuutuslaki 1964.

Koulu-uudistusta hierottiin pitkään, mutta kaikki puolueet olivat sen takana. Koulutus onkin ollut suomalaisten nousun väylä. Vaikka poliittinen ilmasto oli jännitteinen ja keskustelu ärhäkkää, puolueilla oli silti yhteisymmärrys, että sosiaalisilla parannuksilla on taloudellista merkitystä. Tulonsiirtojen uskottiin lisäävän kysyntää.

Vuoden 1972 kansanterveyslaki velvoitti kunnat huolehtimaan terveydenhuollosta. Päivähoitolaki tuli voimaan 1973.

Nyt Suomi on vauras, mutta tulevaisuuden näkymät synkät. Vanhoilla vaikuttajilla on tilanteesta sanansa sanottavana.

 

Katso kaikki sarjan videot täältä.

Muistisairaita vanhuksia ei voi jättää yksin kotiin!

On outoa, että hallitus velvoittisosiaali-jaterveysministeriön säästämään  suurimman summan nimenomaan vanhusten palveluista. Tiedämme kuitenkin, että juuri vanhuspalvelujen tarve kasvaa.

Missä on päättäjien ns. maalaisjärki?

Sisältö jatkuu mainoksen alla