Merja Ylä-Anttila on Vanajan rantojen kasvatti. Isä, lapsuudenkaveri ja kesäpaikka pitävät suhteen Hämeenlinnaan tiiviinä.
Merja Ylä-Anttila on Vanajan rantojen kasvatti. Isä, lapsuudenkaveri ja kesäpaikka pitävät suhteen Hämeenlinnaan tiiviinä.

Merja Ylä-Anttila aloittaa Ylen toimitusjohtajana tällä viikolla. Hänestä naisten kohoaminen johtotehtäviin vaatii pelon selättämistä ja haasteisiin tarttumista.

Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila, 58, kertoo ET-lehden uusimmassa numerossa 17/2018, ettei ole pitkällä urallaan välttynyt vähättelyltä. Kun Ylä-Anttila aloitti aikoinaan MTV Uutisten politiikan toimittajana, hän törmäsi ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa kollega ei kannustanut.

”Päätin, että täältä pesee.”

– Vanhempi toimittaja pysäytti minut eduskunnan portaikossa ja sanoi: 'On se järkyttävää, että MTV lähettää tänne tuollaisia tytönhupakoita romuttamaan uskottavuuden, jota olemme vuosikymmenet rakentaneet'. Kun hän lopetti, mietin, että mitäs nyt. Päätin, että täältä pesee, Ylä-Anttila kertoo.

Ja niin pesikin. Pian tämän jälkeen Ylä-Anttila sai suuren uutisvoiton. Hän onnistui onkimaan tietoonsa, että Suomeen suunniteltiin ennenkuulutumatonta sinipunaista hallituspohjaa Harri Holkerin johdolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se oli kova uutisvoitto nuorelle likalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkkinä muille naisille

Ylä-Anttila aloittaa virallisesti Ylen toimitusjohtajana 1. syyskuuta. Ennen häntä virassa on ollut vain yksi nainen: Hella Wuolijoki vuosina 1945–1949.

Ylä-Anttila ei hakenut Ylen paikkaa, vaan häneen otettiin yhteyttä ja kysyttiin kiinnostusta. Edellisen kerran hän sai vastaavan soiton 17 vuotta vuotta sitten. Silloin Matti Packalén kysyi, ottaako Ylä-Anttila vastaan MTV Uutisten päätoimittajan tehtävät.

– Kun Maikkarilta tarjottiin pestiä, mietin tyypillisiä naisten kymyksiä: pärjäänkö minä ja onko minusta tähän. Nyt yritän pitää tämän sisäisen epäilevän ääneni pienemmällä. Ajattelin, että kaikkia uuden työn asioita ei tarvitse osata ennakkoon, vaan jotain saa työkin opettaa.

”Moni ikäiseni nainen on kertonut saaneensa voimaa siitä, että minut valittiin tehtävään tämän ikäisenä.”

Ylä-Anttilan mielestä naisten kohoaminen johtotehtäviin vaatii pelon selättämistä ja haasteisiin tarttumista.

– Moni ikäiseni nainen on kertonut saaneensa voimaa siitä, että minut valittiin tällaiseen tehtävään tämän ikäisenä. Vielä ei tarvitse hissutella kohti eläkepäiviä, vaan voi mennä kohti uutta.

Merja Ylä-Anttila tunnetaan loistavana verkostoitujana. Miksi hän pitää ihmissuhteita ja verkostoitumista välttämättömänä? Entä mitä perhe merkitsee Ylä-Anttilalle? Lue koko haastattelu ET-lehden uusimmasta numerosta 17/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

 

Merja Ylä-Anttila

Syntynyt vuonna 1960 Hämeenlinnassa, asuu Helsingissä.

Työ Yleisradion toimitusjohtaja. Aikaisemmin mm. MTV Uutisten uutis- ja ajankohtaisohjelmien vastaava päätoimittaja.

Perhe Naimisissa toimittaja Ari Ylä-Anttilan kanssa. Pariskunnan aikuinen lapsiAleksi on myös toimittaja.

Harrastukset Lukupiiri, järjestötyö, laulaminen ja kesämökkeily.

Sisältö jatkuu mainoksen alla