Kuvat
Juhani Niiranen, Milka Alanen, Kaisa Rautaheimo

Miina Äkkijyrkkä, 70, haluaisi ehtiä uida, saunoa, kalastaa ja ajella hevosilla hiekkateitä pitkin. Taiteellinen työ, maatilatyöt ja mummoilu Singaporessa pitävät hänet kuitenkin jatkuvassa liikkeessä. Minun numeroni juttusarjassa tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

2 asuntoa

Asun Helsingissä lähellä Kaapelitehtaalla sijaitsevaa työhuonettani. Toinen asuntoni, pieni tila, on tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Kesät asun melkein kokonaan maalla. Haluan herätä kukonlauluun ja syödä omien kanojeni munia. Olen lähes aina onnellinen, koska nautin niin paljon luonnosta ja työnteosta ja siitä, että saan olla terve.

Arkitöistä tykkään eniten ruohonleikkuusta, niittämisestä, lumi- ja metsätöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Haluan herätä kukonlauluun ja syödä omien kanojen munia.

Seuraavaksi hommaan leivinuunin. En ole kokkityyppiä, mutta aion opetella tekemään ruisleipää ja perinteisiä suomalaisia laatikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jääkaapissani on aina jugurttia, salaattia, karjalanpiirakoita ja leipää, joita syön kävellessäni paikasta toiseen, kun muistan ja kerkiän. Edellisestä lämpimästä ateriasta on vierähtänyt jo viikko. Toissa yönä heräsin kahdelta nälkään.

4 eläinlajia

Tykkään katsella eläinten touhuja, niiden kanssa voi päästää aivot vapaalle. Minulla on muutamia lehmiä, hevosia, kanoja ja yksi kissa.

Lehmillä on syviä suhdesiteitä ja kavereita, joiden kanssa ne syövät ja nukkuvat melkein sylikkäin. Ne ovat keskenään ihan erilaisia. Yksi ihana vasikka nimeltään Aamunkoi ei ole yhtään arka, vaan on koko ajan kiinni housunlahkeessani.

7 puhelinnumeroa

Minulla on seitsemän puhelinnumeroa, joista kolme on jatkuvassa käytössä.

Kun saan yhteen kuvat näyttelypaikoista, voin kuvia katsellessani puhua toiseen puhelimeen ja sopia näyttelyn yksityiskohdista. Kolmas puhelin on navetassa.

3 lasta

Vanhin tyttäreni asuu Helsingissä ja nuorin Singaporessa. Poikani asuu Berliinissä. Heillä on kaikilla eri isät.

Pidämme yhteyttä WhatsAppin ja puhelimen välityksellä ja tapaamme aina kun mahdollista. Minä olen meistä vapain matkustamaan.

Minulla on kolme lasta ja heillä kaikilla on eri isät.

Lapsenlapseni asuvat Singaporessa ja olen käynyt siellä vähintään kerran vuodessa jo seitsemän vuotta. Vanhempi on nelivuotias, ja nuorempi saa juuri hampaita.

Heidän kotoaan on lyhyt matka rannalle. Nelivuotiaan kanssa leikimme rantahiekassa, piirrämme ja askartelemme. Lapsoset ovat tosi viehkoja, ja minusta on mukavaa olla heidän kanssaan.

37 astetta

Lempilämpötilani on 37 astetta, ja jos en ole Singaporessa, saatan olla Intiassa tai Kuubassa, jossa on maailman ihanimmat mangot.

Meri, maut ja uskontojen sekamelska viehättävät Intiassa, jonne pesiydyin alun perin lehmien takia. Ne saavat elää siellä vapaina joka paikassa.

Intiassa en yleensä maalaa vaan piirrän. Olen myös hakannut siellä vuolukiveä, ja seuraavaksi etsin paikan, jossa saan valaa pronssia.

Suomalaiset pitäisi käyttää Intiassa, koska kaikki on siellä niin joustavaa, ihmiset, liikenne, palvelut, uskonnot, ihan kaikki.

1 jumala

Veisaan körttiläiseltä äidiltäni oppimiani Siionin virsiä. Tykkään myös klassisesta musiikista ja jazzista. Lempivirteni ovat Kun synnyin tänne maailmaan ja Armon suurin taideteos.

Jumala on lähihoitajani. Hänellä on hyvä huumorintaju. Kun rukoilee, kadonneet silmäsit ja passi löytyvät ja asiat pysyvät kunnossa. Jumala on ääretön kirkkaus ja rakkaus. Hän on yhtä aikaa käsittämättömän suuri ja niin helppo ja lähellä.

Onneksi erotiikka ei vie enää niin suurta osaa elämästä.

Myös miehen ja naisen välinen rakkaus on tärkeää, mutta vanhemmiten libido onneksi laimenee, eikä erotiikka vie enää niin suurta osaa elämästä.

5 tuntia

Nukun neljä viisi tuntia yössä. Yleensä herään viideltä. Talvella saatan nukahtaa television ääreen. Kun havahdun, pomppaan pystyyn ja lähden tarkistamaan, että lehmillä ja hevosilla on kaikki hyvin.

Tulen ihan jäykäksi, jos nukun enemmän. Tosin olen kuullut, että vähä nukkuminen altistaa Alzheimerille. Minusta on parempi tietää, kuka on, vaikka olisi kuinka kipeät polvet ja kurttuja missä tahansa. Jos pää, komentokeskus, hiljenee, se ei ole hauskaa kenellekään.

Juttu on julkaistu aiemmin ET-lehden numerossa 18/2019.

Vierailija

Miina on todellakin persoonallinen suuri taiteilija. Silti hänen taidettaan voi ymmärtää ilman, että taiteilijalla täytyy olla valtavat puhelahjat kertoakseen katselijoille, mitä taideteokset esittävät.

Tämä repliikki kuitenkin herättää kysymyksiä: ”Jumala on lähihoitajani"

Kuka niistä?

Mitä Jumala vaatii palkaksi?

Onko hän kaikkien "lähihoitaja"? Vai vain joidenkin? Jos vain joidenkin, millä perusteella?

Miika 6,7 "Mitä tuoden minä voisin käydä Herran eteen, kumartua korkeuden Jumalan eteen? Käynkö hänen eteensä tuoden vuodenvanhoja vasikoita?
Ovatko Herralle mieleen tuhannet oinaat? -

Hän on ilmoittanut sinulle, ihminen, mikä hyvä on; ja mitä muuta Herra sinulta vaatii, kuin että teet sitä, mikä oikein on, rakastat laupeutta ja vaellat nöyrästi Jumalasi kanssa?"

Tulee päivä, jolloin tullaan sinun tykösi kaikkialta (maailmanlaajuisesti), merestä mereen, vuoresta vuoreen.

Kaitse (nimellesi otettua) kansaasi sauvallasi, perintölaumaasi, joka erillänsä asuu metsässä (eivät osa 'maailmasta'). Käykööt he (hengellisesti ravittuina) laitumella niinkuin ikiaikoina ennen.

Sen näkevät kansat. He panevat käden suullensa, heidän korvansa menevät lumpeen. He nuolevat tomua. Vavisten he (kansojen yksilöt) lähestyvät Herraa (Jeesuksen Isää), meidän Jumalaamme (Luojaa)."

Sisältö jatkuu mainoksen alla