Claes Andersson, 80, on kirjailija psykiatri, muusikko ja ex-poliitikko. Hän julkaisi tänä vuonna Maanalainen näkötorni -nimisen runokirjan sekä Kvar i Mig -nimisen levyn laulaja Julia Korkmanin kanssa.
Claes Andersson, 80, on kirjailija psykiatri, muusikko ja ex-poliitikko. Hän julkaisi tänä vuonna Maanalainen näkötorni -nimisen runokirjan sekä Kvar i Mig -nimisen levyn laulaja Julia Korkmanin kanssa.

Juttusarjassa ihmiset kertovat millaisen ohjeen antaisivat nuoremmalle itselleen.

”En ottanut diabetestäni tarpeeksi vakavasti”

”Valitsin nuoruudessani järkevän tien eli aloin opiskella lääketiedettä. Halusin turvata taloudellisesti omaa ja perheeni elämää, enkä ole valintaani katunut. Psykiatria on antoisa ala.

Minulla on ollut hyvä tuuri, kun olen saanut sekä psykiatrina, kirjailijana että jazzpianistina tehdä asioita, jotka ovat olleet minusta kulloinkin kiinnostavia.

50-vuotiaana minusta tuli poliitikko – se oli kummallinen sattuma. Olin eduskunnassa 14 vuotta, kahdeksan vuotta Vasemmistoliiton puheenjohtajana ja kolme kulttuuriministerinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Oli paljon valvomista,roskaruokaa, olutta ja punaviiniä.”

Poliitikoksi ryhtyminen vaikutti myös terveyteeni. Työ tuntui vaativalta ja oma osaaminen puutteelliselta. Oli paljon valvomista, myöhäistä roskaruokaa, olutta ja punaviiniä. Säännöllinen kuntoilu jäi vähemmälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun olin ollut vajaan vuoden kansanedustajana, sairastuin kakkostyypin diabetekseen. Oireina olivat väsymys, kova jano ja yleinen huonovointisuus. Diagnoosi varmistui eduskunnan terveydenhoidossa verikokeista.

”Minun olisi pitänyt muuttaa radikaalisti elintapojani.”

En aluksi ymmärtänyt, että diabetes on vakava sairaus, joka huonosti hoidettuna tuo mukanaan lisäsairauksia. Minun olisi pitänyt muuttaa radikaalisti elintapojani. Olisin tarvinnut jämptin ja määräilevän lääkärin, joka olisi pannut minut kuriin. Minun lääkärini oli ystävällinen ihminen, joka luotti, että minä lääkärinä itse tiedän parhaiten, miten menetellä.

”Nyt ei katuminen enää auta.”

Tuloksena oli sydänvaivoja: epäsäännöllinen rytmi, rintakipuja ja hengenahdistusta, flimmerikohtauksia ja lopuksi sydämen koronaarisuonten tukkeutuminen. Minulle tehtiin muutama pallolaajennus ja lopuksi kaksi ohitusleikkausta. Sydänsairauksien takia jouduin alkuvuodesta 1999 luopumaan kansanedustajuudesta.

Nyt ei katuminen enää auta.”

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2018.

Kenen neuvon sinä haluaisit lukea? Ehdota osoitteeseen et-lehti.fi@sanoma.com

Lue myös:

Sisältö jatkuu mainoksen alla