Kiinnostaisiko sokkotreffit museossa? Nyt se on mahdollista, peräti Suomen Kansallismuseossa. Lue, mitä lisää Suomen virallinen deittikuningatar kertoo asiasta.

Anna Uusiheimalalla on mahtava ammattinimike: deittikuningatar. Hän pyörittää Deittisirkus-firmaa, joka järjestää ympäri Suomea esimerkiksi speed dating -tapahtumia pääasiassa ravintoloissa. Uutuusjuttu on sinkkuilta Kansallismuseossa!

Anna vakuuttaa, että speed dating on hauskaa ja helppoa. Naiset istuvat tapahtuman ajan samoissa pöydissä ja miehet vaihtavat pöytää noin viiden minuutin välein uusien treffien osalta. Aika voi vaihdella osallistumismäärän ja tapahtuman luonteen mukaan.

Kellon kilahtaessa pikatreffit päättyvät ja kukin merkkaa omaan muistipaperilomakkeeseensa deitin tunnistetiedot ja päättävät myöhemmin haluavatko tutustua jatkossa treffikumppaniinsa paremmin.

Tapahtuman päätteeksi jokainen palauttaa kiinnostuskuponkinsa, ja on mahdollisuus tavata oman kierroksen treffikumppanit ja jatkaa keskustelua tapahtuman jälkeen. Tapahtumaan osallistutaan deittinimellä, joka voi olla etunimi tai täysin keksitty. Tämä tekee deittailusta hauskaa ja turvallista.

 Mutta voiko vanhempikin ihminen osallistua näihin?

– Esimerkiksi Helsingissä otan speed dating -tapahtumiin ennakkoilmoittautumisen 60 ihmiseltä. Siinä kysytään myös ikä. Tässä taannoin soitin ilmoittautuneelle 54-vuotiaalle naiselle, että vanhin miehistä on 48-vuotias. Lupasin palauttaa 30 euron deittimaksun, jos hän haluaa. Mutta hänen mielestään oli vain 'mukava tavata nuorempiakin miehiä', Anna Uusiheimala kertoo.

Uusiheimala suunnittelee syksyksi erityistä senioritapahtumaa speed dating -hengessä. Siitä ei voi vielä puhua tarkemmin, mutta se on tulossa.

– Speed dating -tapahtumissa on aina hauskaa, vaikka sitä rakasta ei edes löytyisi. Tunnelma on rento ja mukava.

Löydä oma rakas sokkotreffeillä museossa!

Oletko kiinnostunut kulttuurista, taiteesta ja historiasta? Etsitkö kaveria tai kumppania, jolla on samanlaisia kiinnostuksen kohteita? Tai haluatko tutustua kulttuurihenkisiin ihmisiin, vaikka itseäsi yleensä kiinnostaisikin enemmän lätkä ja futis?

Kansallismuseo laajentaa alaa: historiaan tutustumisen lisäksi siellä voi tutustua ihmisiinkin. Nyt on hyvä hetki lähteä sinne sokkotreffeille.

Kansallismuseossa Helsingissä järjestetään sinkku-ilta ystävänpäivänä.

Ohjelmassa on sokkotreffit lennosta rusettiluistelun tapaan. Pari löytää toisensa ja voi halutessaan jatkaa juttua miekkavitriinin äärellä tai rokokoo-salissa. Sokkotreffit lennosta järjestää Deittisirkus.

Sinkku-ilta Kansallismuseossa ystävänpäivänä la 14.2.2015 klo 18-21. Rakkausaiheisia opastuskierroksia klo 18.30 ja 19.30. Baari avoinna koko illan klo 18–21. Sisäänpääsymaksu tapahtumaan 7 / 9 euroa.  Tapahtuma on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.

ET:n päätoimittaja Katriina sai ystävältään vinkin, miten rutiiniksi muuttuneisiin konsertti-iltoihin tulisi uutta potkua.

Kuuntelen mielelläni klassista musiikkia. Joitain vuosia sitten kävin ahkerasti Radion sinfoniaorkesterin konserteissa Helsingissä. Hankin sarjalipun, jolla pääsin Musiikki­taloon aina tietylle tuolille tiettyinä perjantai-iltoina.

Ajan mittaan into laimeni, ja olin vähällä lopettaa harrastuksen. Ihanista konsertti-illoista oli nimittäin tullut rutiinia.

Silloin sain vinkin ystävältäni. Iltoihin tulisi aivan uutta potkua, kun en lukisi ohjelmaa etukäteen. ”Kun pääset saliin, silmäile lavaa ja laske tuolit. Millaisella kokoonpanolla ensimmäinen teos soitetaan? Musiikin alkaessa sulje silmäsi ja yritä arvata, mikä teos ja kuka säveltäjä on kyseessä.”

Konsertit muuttuivat yhtäkkiä jännittäviksi peli-illoiksi, joissa yllätys oli taattu joka kerta. Osuin välillä oikeaan, mutta useimmiten arvaukseni meni pieleen. Opin valtavasti uutta, sillä havainnoin ja kuuntelin konsertteja paljon tarkemmin kuin aikaisemmin. Virkistävän jännityksen keskellä kaiken ydin oli kuitenkin musiikki.

Kaipaan elämääni jatkuvasti uutta opittavaa ja uusia kokemuksia. Aistit terästyvät, tunteet voimistuvat ja jo pelkkä ajatus ennen kokemattomasta asiasta kutkuttaa mieltä etukäteen.

Muutokset pitävät ihmismielen virkeänä, eikä asian tarvitse olla suuri. Yhdelle riittää luonnon muutosten seuraaminen vuodenaikojen mukaan tutulla kävelylenkillä. Toinen tarvitsee uuden asunnon, eksoottisia reseptejä tai sokkotreffit. Minuun kolahtivat jännitys ja yllätykset, joita omien musiikkitietojeni testaaminen sai aikaan.

Uudet kokemukset ja rutiinien rikkominen tekevät hyvää myös aivoille, tutkijat sanovat. Totutusta kaavasta poikkeaminen vaatii uuden oppimista, jolloin aivot joutuvat töihin ja syntyy uusia hermoratoja.

Seuraavaksi kokeilen haarukoida ruuan suuhuni vasemmalla kädellä tai ryhdyn opiskelemaan tšekin kieltä. Kauankohan kestää, että uusista asioista on tullut tylsää rutiinia?

Virkeää toukokuuta!

Vantaalainen Merja Saarinen, 60, oli onneksi paikalla, kun hänen naapurinsa Jaanan pulssi katosi. Ensimmäistä kertaa elvyttämään joutunut Merja neuvoo, miten vastaavassa tilanteessa kannattaa toimia.

Merja Saarinen, 60:

"Kävin ensiapukurssin yli kymmenen vuotta sitten, mutta taidoille tuli käyttöä vasta viime tammikuussa. Naapurini ja ystäväni Jaana soitti ja kertoi, että hänellä on kovia kipuja. Menin hänen luokseen. Hän pääsi hädin tuskin ovelle, mutta olo helpotti pian. Hän epäili kivun syyksi närästystä.

Koirani Luca odotteli iltalenkkiä, joten palasin kotiin. Ulkona kännykkääni tuli sekava viesti Jaanalta, ja palasin takaisin. Jaana oli jättänyt oven auki, hän oli polvillaan, piteli rintaansa ja itki. Tunnustelin hänen ihoaan, se oli nihkeä. Soitin ambulanssin, vaikka Jaana vastusteli.

Kerroin hätäkeskuksen päivystäjälle, että tiesin Jaanan kärsineen rytmihäiriöistä. Päivystäjä jututti hetken Jaanaa, jonka kunto romahti kesken puhelun. Nappasin puhelimen, ja päivystäjä pyysi minua kokeilemaan Jaanan pulssia. En tuntenut sitä. Sitten päivystäjä kysyi, osaanko elvyttää. Kerroin, etten ole joutunut sitä koskaan tekemään.

"Ilman ensiapua ystäväni olisi kuollut."

Puhelimen kaiutin päällä toimin päivystäjän ohjeiden mukaan. Laitoin Jaanan pitkälleen, aukaisin hänen vaatteitaan. Sitten kaksi puhallusta, 30 painallusta. Laskin ne ääneen. Pulssi palasi.

Ajantajuni hävisi, enkä huomannut edes pelätä, vaikka elvytyksen aikana Jaanan pulssi taas katosi. Päivystäjä käski minun jatkaa elvytystä, kunnes ambulanssihenkilökunta olisi paikalla.

En ensin oikein ymmärtänyt, mikä merkitys elvytykselläni oli. Sitten minulle kerrottiin, että ilman ensiapua ystäväni olisi kuollut.

Minulle Jaanan auttaminen oli itsestään selvää, vaihtoehtoja ei ollut."

Merjan vinkit

1. Älä epäröi

Vaan auta aina, kun ihmisellä on hätä. Soita 112:een. Kerro tilanne, vastaa hätäkeskuspäivystäjän kysymyksiin.

2. Ensikertalainen pärjää 

Luota ohjeisiin ja hätäkeskuspäivystäjän ammattitaitoon. Vaikka et koskaan olisi esimerkiksi antanut elvytystä, päivystäjä osaa neuvoa sinua toimimaan oikein. Jätä puhelin auki ja pidä kaiutin päällä. Kuuntele ohjeita ja toimi.

3. Muista huolehtia itsestäsi

Jälkikäteen voit itse tarvita apua purkaaksesi tilanteen aiheuttaman stressin. Puhu asiasta läheisille tai käänny ammattiauttajan puoleen.

 

+ Osaatko antaa ensiapua? Siihen auttaa Punaisen ristin kännykkäsovellus, josta löydät ohjeet tavallisimpiin hätätilanteisiin: