Paula Cardoso elää mukavaa elämää Intiassa 75 eurolla kuukaudessa
 Intiassa on tavallista, että monta sukupolvea asuu yhdessä. Paulan talouteen kuuluu myös hänen poikansa Roy ja Rani-koira.
Intiassa on tavallista, että monta sukupolvea asuu yhdessä. Paulan talouteen kuuluu myös hänen poikansa Roy ja Rani-koira.

Goasta kotoisin olevan Paula Cardoson leskeneläke riittää elämiseen, kun menot ovat pienet ja turvana on oma poika.

Paula Cardoso, 79, elelee hiljaisessa Aldona Caronan kylässä Pohjois-Goassa. Seurana on kaksi kilttiä koiraa, kissa ja kilpikonnia. Samassa taloudessa asuu myös Paulan 47-vuotias poika Roy, rauhallista sorttia hänkin.

Roy tekee pitkiä työpäiviä, mutta Paulalla ei ole hätää. Naapurissa asuva nainen käy kokkaamassa ja hoitamassa taloutta. Intiassa monta sukupolvea asuu usein samassa taloudessa.

Paulan tyttäret ja viisi lastenlasta ovat Suomessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ikävöin heitä tietysti, mutta onneksi nuorin tyttäreni Sadrina perheineen käy minua täällä katsomassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paula haluaisi vierailla Suomessa, mutta epäröi matkaa.

– Taidan olla jo liian vanha. Ja rakkaasta 8-vuotiaasta Rani-koirasta olisi niin vaikea erota.

"Rani-koirasta olisi niin vaikea erota."

Tytär adoptoi sisarpuolensa 

Paulan elämä on ollut ihmeellistä.Hän syntyi Sri Lankassa 1935 hollantilaisen isän ja singaleesiäidin tyttärenä. Seitsemänvuotiaana hänet adoptoitiin Goaan, joka kuului tuolloin Portugaliin.

Paulan mies oli armeijan palveluksessa. Kun portugalilaiset joutuivat jättämään Intian 1961, Paula muutti miehensä ja tyttärensä kanssa Portugaliin, mutta palasi pian yksin Goaan. Hän avioitui uudelleen ja sai vielä kaksi lasta, Royn ja Sadrinan.

Paula Cardoso elelee rauhallista kotielämää  Pohjois-Goassa.
Paula Cardoso elelee rauhallista kotielämää Pohjois-Goassa.

– Portugalissa elänyt tyttäreni lähetettiin myöhemmin yliopistoon Englantiin, jossa hän tapasi suomalaisen miehen. He menivät naimisiin ja muuttivat Suomeen. Tuolloin, noin 30 vuotta sitten, tyttäreni alkoi etsiä minua, biologista äitiään.

Mukana etsinnässä olivat Punainen Risti ja Pelastusarmeija. Tytär löysi Paulan ja tuli perheineen puoleksi vuodeksi Goaan. Tuona aikana he adoptoivat 13-vuotiaan Sadrinan, joka muutti Suomeen. Vuonna 1995 Roy lähti siskojensa perään, kun suomalainen ystävä järjesti hänelle osa-aikatöitä. Viisumin umpeuduttua Royn piti palata Goaan.

– Suomen-aika oli hyvää. Isä eli, joten äidin ei tarvinnut olla täällä yksin, Roy kertoo.

Hoitoa saman tien

Paula Cardoso elää intialaisittain melko mukavaa elämää. Hän saa leskeneläkettä 75 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi ravintolakokin keskipalkkka on 140 euroa kuukaudessa.

Elinkustannukset ovat Intiassa pienet. Tarkka vertailu on vaikeaa, mutta eläminen Intiassa maksaa arviolta kymmenesosan siitä minkä Suomessa.
Royn tulot valtion virkamiehenä eivät vaikuta Paulan eläkkeeseen.

Jos Paulan terveys vaatii, Roy ajaa hänet autollaan lääkäriin ja hoidon saa saman tien. Terveydenhoito onkin Intiassa paremmalla tasolla kuin moni suomalainen kuvittelee.

Vanhainkodit ovat vielä harvinaisia, mutta varakkaille vanhuksille tarkoitettuja hoivakotejakin alkaa olla. Kasvava keskiluokka on ryhtynyt keräämään säästöjä eläkepäiviä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla