”Muuttaminen on minulle helppoa. Työiässä postin palveluksessa muutin monta kertaa”, Riitta Sillanpää kertoo. Vieressä tyttärentytär Silja Niskanen.
”Muuttaminen on minulle helppoa. Työiässä postin palveluksessa muutin monta kertaa”, Riitta Sillanpää kertoo. Vieressä tyttärentytär Silja Niskanen.

Riitta Sillanpää mietti pitkään, kehtaako ehdottaa muuttoa tyttärelleen. Uudella paikkakunnalla Riitan on yllättänyt ihmisten avoimuus.

Riitta Sillanpää, 69

Järvenpäästä Jyväskylään lastenlapsia hoitamaan

”Olen asunut Sodankylässä, Rautavaaralla, Iisalmessa, Lohjalla, Heinolassa, Vääksyssä, Vantaalla ja Järvenpäässä. Siksi muutto Jyväskylään kolme vuotta tuntui ihan arkiselta asialta.

”Läksyjen tekeminen Siljan kanssa on kiinnostavaa, opin siinä itsekin”

Halusin auttaa tytärtäni lastenhoidossa. Hän ja hänen miehensä tekevät kolmivuorotyötä, ja minusta oli mukavaa olla läsnä ekaluokkalaisen Siljan arjessa. Pohdin monta kuukautta, kehtaanko ehdottaa tätä tyttärelle. Kun lopulta rohkaistuin, hän kertoi, että hekin olivat ajatelleet asiaa. Siitä puhumisen oli estänyt pelko siitä, että kokisin ehdotuksen painostavana.

Mummotus on nyt tärkein tehtäväni, mutta ei minua tyttären perheessä joka päivä tarvita. On mukavaa, että päiväni vaihtelevat. Jos vanhempien työvuorot osuvat aikaiseen aamuun tai iltaan, käyn aamulla herättelemässä Siljan ja kävelemme yhdessä kouluun. Iltapäivällä menen Siljaa vastaan, kun hän tulee koulusta. Teemme läksyt ja syömme välipalaa. Läksyjen tekeminen Siljan kanssa on kiinnostavaa, opin siinä itsekin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos yövuorolaisen pitää saada nukkua aamulla rauhassa, Silja tulee luokseni yöksi. Asumme puolen kilometrin päässä toisistamme. Silja on pian 10-vuotias ja viihtyy hetken yksinkin. On mukavaa tavata myös Siljan 16-vuotiasta isosiskoa Saagaa. Hän on minulle mieluinen kaveri kulttuuritapahtumiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Puhelinnumeroitakin on vaihdettu.”

Olen onnistunut hyvin soluttautumaan täkäläiseen elämään. Lenkkeilen sauvakävelyporukassa upeissa suolampien täplittämissä maisemissa kahdesti viikossa. Kaksi kertaa viikossa käyn jumpalla.

Minua on yllättänyt ihmisten avoimuus ja se, kuinka helppoa heihin on ollut tutustua sekä omassa talossa että eri harrastusryhmissä. Puhelinnumeroitakin on vaihdettu, ja minulla on jo paljon hyviä tuttuja.

Ostin kaksion Jyväskylästä Kangaslammen lähiöstä noin viiden kilometrin päässä keskustasta. Se oli paljon halvempi kuin asuntoni Järvenpäässä. Täällä on edulliset bussiliput ja hyvät bussivuorot, joten keskustassa on helppoa käydä.

”Jyväskylästä pääsee jopa viidellä eurolla Helsinkiin.”

Muutin Jyväskylään sillä ajatuksella, että jos en viihdy, muutan parin kolmen vuoden kuluttua takaisin Järvenpäähän. Siltä ei ole tuntunut, joten saatan hyvinkin jäädä tänne. Toki käyn Järvenpäässä melko usein vanhemman tyttäreni perheen luona. Tunnen oloni sielläkin mukavaksi.

Siljan kasvaessa omaa aikaa jää enemmän ja voin keksiä itselleni uusia harrastuksia. Jyväskylästä pääsee jopa viidellä eurolla Helsinkiin, joten piipahdan välillä päivän reissulla oopperassa tai taidenäyttelyssä ja ystäviä tapaamassa.

Juttu on julkaistu myös ET-lehden numerossa 19/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla