Ansa ja Juhani Hirvasnoro myivät omakotitaloaan kahdeksan pitkää kuukautta ja tinkivät lopulta reilusti hintapyynnöstään. Ostaja löytyi.

Nelisen vuotta sitten Ansa, 78, ja Juhani Hirvasnoro, 82, muuttivat Kymenlaaksosta, Pyhtäältä Järvenpäähän. Muuttoa edelsi niin pitkäksi venähtänyt omakotitalon myynti, että usko kauppojen syntymiseen oli jo loppua.

– Päätimme pistää talon myyntiin huhtikuussa. Välittäjä sanoi, että se menee varmaan nopeasti, kun talo ja iso piha olivat hyvässä kunnossa; Ansa Hirvasnoro kertoo.

Lähistöltä olikin myyty pari rintamamiestaloa varsin nopeaan tahtiin, mutta Hirvasnorojen kohdalla vauhti tyssäsi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kevät ja kesä menivät, eikä ostajaa kuulunut. Syksyllä Hirvasnorot jo häilyivät kahden vaiheilla: pitäisikö jatkaa yritystä vai luopua ja jäädä niille sijoilleen. Pyhtään talo oli Anja Hirvasnoron isän rakentama ja Juhani-puolison huolellisesti vaalima, joten poislähtö ei muutenkaan ollut helppoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joulukuussa ostaja vihdoin löytyi. Hän tarjosi aika paljon vähemmän, kuin mitä välittäjä oli arvioinut talosta saatavan.

– Siinä vaiheessa meille oli tärkeintä, että pääsemme pois, joten hyväksyimme tarjouksen, Ansa Hirvasnoro sanoo.

Ostaja käy töissä Loviisassa, jonne Pyhtäältä on matkaa parikymmentä kilometriä.

Kodit muuttuvat mökeiksi

Hirvasnoroja onnisti, mutta mitä tehdä, jos ostajia ei kerta kaikkiaan löydy?

Kiinteistömaailma-ketjun toimitusjohtaja Erkki Heikkinen kannustaa harkitsemaan muitakin vaihtoehtoja kuin myyntiä.  

– Perinteinen ajattelu on, että lasten lennettyä pesästä omakotitaloon etsitään samanlainen uusi lapsiperhe, joka ostaa asunnon. Entäpä jos löytyisikin vuokralainen, tai jopa useampi, jos alueella on esimerkiksi tarvetta opiskelijoiden asunnoille?

Huoneistokeskus-ketjun toimitusjohtaja Antti Asteljoki huomauttaa, että liian korkeaksi viritetty hinta voi karkottaa vähätkin ostajaehdokkaat.

– Hinnoittelussa kannattaa olla hyvin realistinen, hän toteaa.

Jos omistaa korjausta vaativan omakotitalon asukkaita menettävällä haja-asutusalueella, voi olla, ettei taloa enää kerta kaikkiaan saa kaupaksi, vaikka hintaa kuinka laskisi.

Kodin kohtalona on ehkä päätyä omistajansa kesäasunnoksi tai jopa tyhjilleen.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus neuvoo näissä tapauksissa välttämään kalliita korjaushankkeita vanhassa kodissa ja säästämään rahat seuraavan asuntonsa kuluihin. Erityisesti näin kannattaa tehdä, jos suunnittelee muuttoa korkeampien asumiskustannusten alueelle.

”Vuokralla on huoletonta”

Hirvasnorojen uusi asuinpaikkakunta oli katsottuna jo kauan ennen muuttoa, sillä Järvenpäässä asuu pariskunnan poika perheineen. Sekin oli selvää, että omistusasuntoa ei enää hankita.

– Halusimme huolettoman vaihtoehdon, siksi päädyimme vuokra-asuntoon. Heti ensimmäinen yritys tärppäsi, Ansa Hirvasnoro muistaa.

Yksityishenkilöltä vuokrattu kerrostaloasunto on osoittautunut mukavaksi ja rauhalliseksi – jopa niin, että muita asukkaita ei juuri näekään.

– Hyvin me täällä Järvenpäässä viihdymme. Kun ikää tulee lisää, tuntuu turvalliselta olla lähellä pojan perhettä. Turvallisuus on se kaikkein tärkein asia.

Make

Mahtavaa että senioritkin päättyivät vuoravaihtoehtoon kasvukeskuksisa Järvenpäässä. Näin se menee Paunasta huolimatta - vuokra-asuminen kannattaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla