Vuokralla asuminen on vaivatonta, mutta muutama perusasia kannattaa painaa mieleen.

  1. Vuokralaisena sinulla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Vuokranantaja huolehtii, että asunto on hyvässä kunnossa ja että esimerkiksi lämmitys, jääkaappi ja liesi toimivat. Vuokranantaja ei saa tulla asuntoosi sopimatta siitä etukäteen. Velvollisuutesi on hoitaa huoneistoa hyvin ja korvata huolimattomuudestasi johtuvat vahingot.
  2. Muista ilmoitusvelvollisuus! Ilmoita heti vuokranantajalle vioista, jotka huomaat asunnossa. Jos et ilmoita vikaa, joka johtaa suurempaan vahinkoon, voit joutua korvaamaan vahingon.
  3. Vuokrasopimuksessa on oltava ainakin seuraavat asiat: vuokranantajan yhteystiedot ja pankkitili, vuokralaisen henkilötiedot, vuokrattavan asunnon osoite, koko ja kunto, vuokrasopimuksen alkamispäivä ja mahdollinen päättymispäivä, vuokran suuruus ja muut maksut sekä vuokran korottamisen perusteet. Yleensä vuokran suuruus tarkistetaan vuoden välein. Vuokraa voidaan korottaa, jos ylläpitokustannukset nousevat, tai vuokran suuruus voidaan sitoa esimerkiksi elinkustannusindeksiin.
  4. Ota kotivakuutus! Näin vakuutat kotisi irtaimiston eli huonekalut, tavarat ja kodinkoneet. Kotivakuutus on vapaaehtoinen, mutta moni vuokranantaja edellyttää sitä.
  5. Ennen muuttoa asunnossa voidaan tehdä kuntotarkastus. Vuokralainen ja vuokranantaja allekirjoittavat kuntotarkastuksen. Tarkastus kannattaa tehdä, ettei vuokralaista voida syyttää edellisen vuokralaisen aiheuttamista vahingoista.
  6. Ennen muuttoa tee asuntoosi sähkösopimus paikallisen sähköyhtiön kanssa.
  7. Vuokralaisen irtisanomisaika on yksi kuukausi. Irtisanominen pitää tehdä kirjallisesti. Vuokranantajan puolelta irtisanomisaika on kolme kuukautta, jos olet ollut vuokralaisena alle vuoden. Jos olet ollut vuokralaisena yli vuoden, sinulla on kuusi kuukautta aikaa muuttaa pois.

Lähteet: www.asumisenabc.fi, www.vuokralaiset.fi

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla