Pärjäätkö kotonasi parinkymmenen vuoden kuluttua? Vai pärjäisitkö paremmin toisenlaisessa kodissa? Kartoita vaihtoehdot ajoissa, jotta jaksat hoitaa muuton.

Kun elämäntilanne muuttuu, moni ryhtyy suunnittelemaan muuttoa uuteen kotiin. Ikääntyneiden muuttovirta suuntautuu usein pienempään asuntoon ja lähemmäksi palveluita.

– Viimeistään 70-vuotiaana ihminen alkaa yleensä pohtia asumisen vaihtoehtoja: pärjäänkö nykyisessä kodissani 10–20 vuoden kuluttua, kertoo koulutussihteeri Margit Granberg Eläkkeensaajien keskusliitosta.

Tiedot perustuvat koko maan kattaviin tilastollisiin keskiarvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Noin 72-vuotiaana hän sitten tekee ratkaisuja. Silloin ajatukset esteettömästä asumisesta ovat vahvimmillaan ja ruljanssi hoituu vielä itsenäisesti. Ikääntyvän kannattaakin puntaroida asumisen vaihtoehdot ajoissa, sillä yli 75-vuotiaana uuteen kotiin muuttaminen harvoin onnistuu omatoimisesti, Granberg neuvoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolme vinkkiä vuokra-asunnon hakuun

Varo halpaa, nuuhki rappukäytävää! Jos etsit vuokra-asuntoa, nämä neuvot kannattaa muistaa. 

  1. Halvin ei ole välttämättä paras: jos vuokra tuntuu alhaiselta, kysy syytä. Tarkista esimerkiksi, onko huoneisto tarkoitus myydä pian tai onko siihen tulossa julkisivu- tai putkiremontti.
  2. Kuuntele puskaradiota hyvistä ja rauhallisista vuokra-asuntokohteista. Käy katsomassa asuntoa. Usein jo rapussa voi aistia, millainen talo on.
  3. Sukulaisten väliset vuokrasopimukset voivat aiheuttaa hankaluuksia, vaikka asunto helposti järjestyisikin. Pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen.

 

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla