Vuokralla asuvien eläkeläisten joukko kasvaa samalla, kun heidän huolensa maksukyvystä lisääntyvät. Joitakin myös hävettää vuokralla asuminen – turhaan.

Pellervon taloustutkimus PTT järkytti viime viikolla ennusteellaan, että vuokrat nousevat tänä vuonna noin kaksi prosenttia.

Vuokralaisten asema ei ole Suomessa muutenkaan loistava: hinnat ovat suuret ja tarjonta pienistä sekä huokeista asunnoista on niukkaa. Etenkin pienituloisesta eläkeläisestä voi tilanne tuntua kestämättömältä.  Kansaneläke, takuueläke ja perhe-eläke laahaavat perässä muista korotuksista. Ne nousivat vuoden alussa vain 0,4 prosenttia.

Miten ja missä eläkeläisellä on enää varaa asua vuokralla?

Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva rauhoittelee paniikkia.

– Täytyy muistaa, että vuokrat nousevat vain niin paljon, kuin niistä on sovittu vuokrasopimuksessa. Vuokranantaja ei voi nostaa vuokraa tuosta vaan, vaan ehto pitää olla kirjattuna sopimuksessa, Mia kertoo.

Jos ehtoa ei ole kirjattu, vuokranantajan pitää käynnistää neuvottelut vuokrankorotuksesta vähintään kuutta kuukautta aiemmin.

Vuositasolla korotus saa olla korkeintaan 15 prosenttia.

"Vuokralla asuminen on ok"

Mia Koro-Kanervan mukaan eläkeläisten tilanne on verrattavissa keneen tahansa pienituloiseen suomalaiseen. 

– Yhä useampi eläkeläinen asuu nykyään vuokralla. Heidänkin pitää kysyä itseltään ja selvittää, mihin rahat riittävät.

Ilmiötä Mia ei pidä ihmeellisenä – vaikkakin se on uusi Suomessa. Aiemmin on ajateltu, että eläkkeellä viimeistään asutaan omassa kodissa ja lainat on maksettu. Moni jopa häpeilee vuokralla asumista.

– Täällä vuokralla asuvat eläkeläiset ovat suhteellisen uusi ryhmä. Se on hyvä, että Suomessakin ollaan menossa kohti eurooppalaista asumista. Se tarkoittaa, että vuokralla asuminen on laajassakin mittakaavassa ok.

Omistusasuminen on silti hurjan paljon suositumpaa Suomessa. Kolmannes suomalaistalouksista on vuokra-asujia, kertoo Tilastokeskus.

Haaveiletko keskusta-asumisesta?

Vuokranantajien edustajan Mia Koro-Kanervan mielestä eläkeläiset ovat myös haluttuja vuokralaisia. He maksavat laskunsa säntillisesti ja ovat siistejä asujia, Mia mainitsee.

Suurissa kaupungeissa vuokralla asuminen voi kuitenkin tehdä tiukkaa. Eläkeläinen joutuu tinkimään monesta muusta saadakseen edes tyydyttävän asunnon. Erityisesti pääkaupunkiseudulla on vaikea löytää toimiva yhtälö, Mia myöntää. 

– Kantakaupunki on harvan eläkeläisen ykköspaikka asua. Kantakaupungin lähistöllä on aina paikkoja, joissa vuokrataso ei ole niin korkea, mutta silti palvelut ovat lähellä ja julkinen liikenne toimii, Mia Koro-Kanerva suosittelee.

Noloa vai ei? "Yhä useampi eläkeläinen asuu vuokralla"

Olen tyytyväinen vuokralla asuja. enkä ymmärrä miksi tätä pitäisi hävetä. Asuntoni on valoisa ja kaunis, kaikki tarvittavat palvelut lähellä, samoin hyvät ulkoilumaastot ja meren rantaan pieni kävelymatka. Matkustamaan olen päässyt pari kertaa vuodessa ja harrastuksiakin riittää. Lainaa ei ole pankeilta tarvinnut eikä maksaa kalliita korkomenoja vaan nekin rahat on voinut käyttää muuhun elämiseen. Mutta jokainenhan saa vapaasti valita miten asuu, ei kannata kadehtia niitäkään joilla on...
Lue kommentti

Noloa vai ei? "Yhä useampi eläkeläinen asuu vuokralla"

Niin ja putki, ikkuna, parveke remontit voivat vähän vuokraakin nostaa. Mutta ainakin tuttuni jolla on oma osake joutui todella tiukalle kun tehtiin putkiremonttia oliko lähemmäs tuhat euroa maksettava vastikkeen lisäksi ja oli työttömänä sillä hetkellä. Sai tutulta lainaa. Taloyhtiöitä tietysti on monenlaisia mutta tässä smaisessa ei olla millään suostuttu uusimaan pesukonetta eikä uutta linkoakaan. Monissahan on jo kuivausrummut tai kaapit. Vuokra.asunnoissakin Tutulla on kaupungin vuokra-...
Lue kommentti