Suomalaiset tekevät yleensä yhden risteilyn kerrallaan. Mutta Savisen pariskunta päätti majottautua laivalle remontin ajaksi. Voisiko hytissä asua pidempäänkin?
Helsinkiläisellä eläkeläispariskunnalla oli kotonaan putkien pinnoitusremontti. Evakkoon – mutta minne?
Veikko ja Anneli Savisen piti olla poissa kotoaan kaikkiaan viisi päivää. Laskelmiensa jälkeen he päätyivät laivaan: he olivat peräkkäin kahdella Tukholman risteilyllä, maanantaista keskiviikkoon ja keskiviikosta perjantaihin.
– Aika meni todella mukavasti laivalla, kävimme kotona keskiviikkona vain vaihtamassa matkakassit, Anneli Savinen kertoo.
Hotellin sijaan Saviset päättivät risteillä, koska se tuli halvemmaksi kuin vaikkapa asuminen halvemman hintatason Omena-hotellissa.
– Arkiristeilyt olivat ilmaisia lahjakorteilla, joita saa ostaessaan verovapaita tuotteita laivan liikkeistä tietyllä summalla. Eli risteilyllä meni rahaa vain ruokiin.
Entäpä jos remontti olisi kestänyt kauemmin? Voiko laivalla yöpyä kuukausia? Jopa vuosia? ET-lehti päätti selvittää, onko laivalla asuminen pidempäänkin mahdollista.
Tallink Silja: Ennätys 10 päivää
Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd selvitteli pyynnöstämme, onnistuisiko vuoden elo aalloilla, pitkäaikaisristeilyn merkeissä.
– Valmista hintaa pitkälle risteilylle ei ole, eli jokainen matka pitäisi varata erikseen sen hetkisen ”kelluvan” hinnan mukaan, Nöjd kertoo.
Viestintäjohtaja suostuu kuitenkin tekemään laskelmia pyynnöstämme.
– Vuoden risteilyhinnaksi Helsinki–Tukholma-reitillä (Silja Serenade tai Silja Symphony) tulisi noin 20 000–50 000 euroa hyttiluokasta riippuen. Jos joku oikeasti tähän ryhtyisi, niin toki voisimme neuvotella pakettihinnan sen hetkisen tilanteen mukaan.
Noin 20 000 euron vuosimaksu tarkoittaa 1 666 euron kuukausikuluja. Merifiiliksellä, sähköllä ja vedellä varustettu kelluva koti olisi kiva, mutta ihan vaivatonta sen hankkiminen ei ole: esimerkiksi Helsinki–Tukholma-reitin Silja Serenadella saman hytin pitäminen vaatisi erityisjärjestelyitä sekä matkavarauksen että laivan kanssa. Matka olisi kokonaisuudessaan räätälöitävä alusta asti.
– Jos ”matkustaja-asukas” varaisi matkansa netin varausjärjestelmän kautta, joutuisi hän tekemään joka matkasta oman varauksen. Jokaiselle matkalle olisi oma maihinnousukortti ja hyttiavain, joka pitäisi lunastaa lähtöselvityksestä ennen jokaista lähtöä.
– Tulliltakin pitäisi selvittää, miten he suhtautuisivat siihen, että matkustaja ei tulekaan laivalta pois. Laivan puolelta periaatteessa erityisjärjestelyjen jälkeen olisi mahdollista pitää yksi ja sama hytti pidemmänkin aikaa, Nöjd toteaa.
Toki pitäisi myös huomioida hyttien siivous, huolto- ja korjaustyöt ja mahdollinen pesulapalvelun käyttö. Eikä matkustaja voisi viedä hyttiinsä mitään sähköisiä laitteita kuten omaa kahvinkeitintä.
– Meillä on muutamia kanta-asiakkaita, jotka risteilevät monta reissua putkeen. Ennätys taitaa olla viisi risteilyä peräkkäin, eli kymmenen päivää laivalla. Ja toki laivalla on usein ulkomaalaisia esiintyjiä, jotka asuvat siellä usean kuukauden putkeen. Mutta he käyttävät laivan miehistön hyttejä ja palveluita.
Viking Line: 70 vuosimatkan herra
Myös Viking Linen tiedotuspäällikkö Johanna Boijer-Svahnström arvioi kuukausihinnan pyynnöstämme. Vikingin kuukausihinnat lähtevät 2 500 eurosta ylöspäin, reitistä ja ajankohdasta riippuen.
Punavalkoisella laivalla asuvan vuosikustannukset olisivat siis vähintään 30 000 euroa.
– Aikoinaan muistan, että meillä oli asiakkaana vanhempi herrasmies, joka vuoden aikana oli tehnyt yli 70 matkaa Cinderellalla, hän nauraa.
Eckerö Line: "Kaupparatsun yöpaikka"
Eckerö Linen myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi pitää hauskasta ideasta.
– Tämä on ihan hassunkurinen ajatus. Jos tulisi joka päivä terminaaliin ja ostaisi lipun ja hytin, niin kaiketi se olisi mahdollista, Toikka-Everi sanoo.
Toikka-Everi laski hinnan puolestamme: jos risteily ja hytti maksaisivat yhteensä esimerkiksi 45 euroa ja kuukaudessa 30 päivää, tulisi kustannukseksi 1 350 euroa per kuukausi. Vuosihinta olisi täten 16 200 euroa. Se on kolmesta laivayhtiöstä halvin tarjous – ainakin ajatuksen tasolla. Mutta mutkiakin on meriasumisessa:
– Laivalta on kuitenkin jokaisen matkan jälkeen poistuttava ja jokaiselle uudelle matkalle lähtöselvitettävä itsensä takaisin laivaan, muistuttaa Toikka-Everi.
Myös hytti vaihtuisi aina, joten oman pelargonian tuominen hytin ikkunalle ei taitaisi onnistua. Periaatteessa laivayöpyminen on kuitenkin mahdollista.
– Joskus 1990-luvulla muistan kerrotun kaupparatsusta, joka hyppäsi illalla Helsingissä laivaan ja oli aamulla taas iskussa myyntihommia varten. Oli halvempaa yöpyä laivassa kuin hotellissa.
Helsingin halvin hotelli on Tallinnan yöristeily.