Uudenmaanliitto selvitti ET:n pyynnöstä, millaista muuttovoittoa ja -tappiota syntyy, kun yli 65-vuotiaat vaihtavat maisemaa.

Työikäiset muuttavat töiden perässä kasvukeskuksiin – selvähän se. Muuttovoiton kärjessä ovat Tampereen ja Helsingin seutukunnat.

Mutta mihin muuttavat ihmiset, joita työ ei enää sido. Suurimman muuttovoiton tekee yllättävä seutukunta.

Yli 65-vuotiaiden muutossa on myös häviäjiä. Eniten senioreja karkaa Kyrönmaalta. Katso listat jutun lopusta.

Muuttovoitot top 10

 1. Keuruun seutukunta 181
 2. Pohjois-Satakunnan seutukunta 168
 3. Äänekosken seutukunta 152
 4. Oulun seutukunta 150
 5. Joutsan seutukunta 147
 6. Seinäjoen seutukunta 140
 7. Koillismaan seutukunta 140
 8. Mariehamns stads ekon. reg. 140
 9. Tampereen seutukunta 139
 10. Jämsän seutukunta 138

Muuttotappiot top 10

 1. Kyrönmaan seutukunta 30
 2. Pohjois-Lapin seutukunta 37
 3. Raahen seutukunta 48
 4. Sisä-Savon seutukunta 52
 5. Ålands landsbygds ekon. reg. 55
 6. Itä-Lapin seutukunta 63
 7. Vaasan seutukunta 64
 8. Kemi-Tornion seutukunta 68
 9. Loviisan seutukunta 72
 10. Luoteis-Pirkanmaan seutukunta 74

(Tulomuuttajia 100 lähtömuuttajaa kohti ikäluokassa 65+)

Artikkelin lähde: Uudenmaanliitto ja Tilastokeskus

Älyteknologia lisää turvallisia autoiluvuosia. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä tarkemmin autokaupassa on syytä kiinnittää huomiota auton lisävarusteisiin. 

 1. Koeajo kannattaa aina. Vain siten selviää, saako ajoasennon sopivaksi, näkeekö autosta hyvin ulos ja tuntuuko ajo hyvältä. Käyttömukavuutta kannattaa myös miettiä: onko etupenkille helppo istua tai onko tavaratilan käyttö kätevää. Hyvät ajovalot ovat Suomessa tärkeät. Niitäkin olisi hyvä päästä koeajolla testaamaan.
 2. Automaattivaihteet helpottavat ajamista ja lisäävät mukavuutta. Iän myötä reaktioajat pitenevät ja havainnointikyky heikkenee. Se vaikeuttaa ajamista etenkin taajamassa, jossa huomioitavaa on paljon. Automaattivaihteiden ansiosta muun liikenteen seuraamiseen jää enemmän aikaa.
 3. Tärkeimmät elektroniset turvallisuusvälineet ovat lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ajonvakautusjärjestelmä, ESC, joka korjaa kuljettajan tekemiä ohjausvirheitä. Järjestelmä estää tehokkaasti esimerkiksi sivuluisuja ja ojaanajona. Ajonvakautuksen lyhenteitä ovat myös esimerkiksi ESP, VSC, DSC ja DSTC.
 4. Näkemistä parantavista lisävarusteista yleisimpiä on parkkitutka, joka varoittaa, jos kuski on pakittamassa päin seinää. Vielä parempi on peruutuskamera, josta näkee auton takana juoksentelevat lapset. Kaistavahti varoittaa, jos auto on ajautumassa kaistalta. Kuolleen kulman varoitin taas tarkkailee takaviistossa liikkuvia ajoneuvoja. Automaattijarrutus pysäyttää auton itsestään, jos kuski ei ehdi reagoida eteen juoksevaan ihmiseen.
 5. Mukavuuden voi yhdistää turvallisuuteen. Pysäköintiavustimella varustettu auto osaa itse ajaa parkkiruutuun. Avustimen saa jo moneen automalliin. Vakionopeudensäädin pitää halutun ajonopeuden päällä. Fiksuimmat laitteet osaavat huomioida nopeusrajoitukset ja pitää etäisyyden edellä ajavaan autoon.

Uutuuskirja kertoo, että Marimekon entinen omistaja Kirsti Paakkanen on testamentannut omaisuutensa lahjakkaille lapsille. Tiensä huipulle raivannut Paakkanen on itsekin lähtöisin köyhästä perheestä.

Marimekon entinen omistaja Kirsti Paakkanen on testamentannut omaisuutensa lahjakkaille lapsille, uutisoi Taloussanomat.

Asia kerrotaan vuorineuvos Ilpo Kokkilasta kertovassa tuoreessa elämänkerrassa Rakentajan jälki – Ilpo Kokkila Kalmarin kylätieltä kauppatorille. Kirjassa on läsnä myös Paakkanen, joka eli Kokkilan kanssa yhteistä lapsuutta Saarijärvellä.

Kirjasta selviää, että Paakkanen on testamentannut kaiken omaisuutensa Suomen lahjakkaille lapsille. Paakkasella ei ole omia lapsia.

– Suomi on palvellut minua hienosti. Maksan testamentillani rakkaudenvelkaa maalle, joka on maailman paras ja jossa asuu maailman upein kansa. 

88-vuotias Paakkanen syntyi itse vähävaraiseen perheeseen, eikä esimerkiksi päässyt rahanpuutteen takia oppikouluun.

Tyhjästä aloittanut Paakkanen perusti naisten mainosyrityksen vuonna 1969. Mainosyrittäjän uransa jälkeen Paakkanen osti Marimekon vuonna 1991. Marimekosta kehittyi hänen johtamanaan yksi Suomen menestyneimmistä tekstiili- ja vaatetusalan yrityksistä. Taloussanomien mukaan Paakkanen myi viimeiset omistamansa Marimekon osakkeet vuonna 2009. 

Paakkanen viettää eläkepäiviään ja kulkee Etelä-Ranskan-kotinsa sekä Espoon välillä. 

Lue myös: Riitta Suomen perintö menee omille ja maailman lapsille

Lue myös: Testamenttaisitko hyväntekeväisyyteen? Pienikin summa auttaa

Lue myös: 10 kysymystä ja vastausta ennakkoperinnöstä