Moni miettii eläkeiän asuinpaikkaansa, mutta yksikään kunta ei markkinoi itseään senioreille. Kerro, missä haluat elää seniorivuotesi.

Mitä saa tulokseksi, kun etsii internetistä Suomen parasta seniorikuntaa?

Tässä ovat päällimmäiset, yllättävät Google-vastaukset:

1. Suomen Paras Myyntiorganisaatio
2. Suomen parhaat työpaikat
3. Suomi on maailman paras maa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Neloseksi yltää Pohjolan Sanomien juttu viime vuodelta: ”Meri-Lapin työttömyydessä jyrkkä nousu”. Juttu ei ylistä Kemiä seniorien paratiisina: ”Kemi on alle 10 000 tuhannen asukkaan seniorikunta, jonka talous on pahasti kuralla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Netin perusteella Suomen parhaaksi seniorikunnaksi ei siis ole tunkua havaittavissa.

Jos helpottaa hakua ja luopuu paras-määritteestä, ”seniorikunta”-haku tuottaa seuraavat tulokset:

1. Kulttuuritoimiala – Rovaniemi
2. Etsi asuntoa: vapaat senioriasunnot Oulunsalo
3. Etsi asuntoa: vapaat senioriasunnot Jyväskylä

Mikä on hyvä ikä?

Suomessa kuntia brändätään mitä mielikuvituksellisimmin mainoslausein. Esimerkiksi Lappajärven slogan kuuluu ”Meteoriittikunta – avaruuden tuntua”, mutta muuttaako joku paikkakunnalle sen takia, että sinne sattui tipahtamaan 77 miljoonaa vuotta sitten meteori?

Miljoona suomalaista sen sijaan miettii, missä asuisi aktiiviset seniorivuotensa. Voisi kuvitella, että edes yhden kunnan kannattaisi keskittyä olemaan Suomen paras seniorikunta.

Ristijärven kunnan slogan kuuluu lupaavasti: "Hyvän iän kunta". Kunnassa toimii myös voittoa tavoittelematon kehitysyhtiö Seniorpolis, joka miettii Kainuun ikääntymisen tuottamia mahdollisuuksia.

Kunnanjohtaja Raija Potilan mukaan kuntaan on jonkin verran eläkeiän paluumuuttoliikettä. Liikennettä on tosin myös toiseen suuntaan. Kun ihmiset jäävät eläkkeelle, he muuttavat pois Ristijärveltä lähemmäs lapsiaan.

Ristijärvikään ei halua leimautua seniorikunnaksi, sillä kunta ilman nuoria on toivoton yhtälö. Ristijärven kuntaa maksaa 500 euroa vauvarahaa uusista ristijärveläispienokaisista.

Kerro meille: Paras seniorikunta on…

Kun mikään suomalaiskunta ei halua ilmoittautua Suomen parhaaksi seniorikunnaksi, turvaudumme lukijoiden kokemuksiin.

Kerro, mikä sinun mielestäsi on Suomen paras seniorikunta ja miksi.

Voit vastata alla olevassa kommentointi-ikkunassa seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mikä on Suomen paras seniorikunta?
  2. Miksi se on paras?
  3. Missä asut / aiot asua omat seniorivuotesi?
  4. Mikä tekee kunnasta seniorimyönteisen?

Olen seuraillut 2000-luvun alkupuolelta asti kainuulaisen Ristijärven kunnan erikoistumista seniorikunnaksi. He ovat kehittäneet asumisen ja toimintaypäristön sisältöjä yhteistyössä alan tutkijoiden ja ikääntyneiden itsensä kanssa. Pienessä kunnassa on oivallettu, että seniorit ovat voimavara, joka tuottaa hyötyä ennen kaikkea työikäisille. Siellä missä senioreiden on hyvä asua, on loistavat olosuhteet lapsiperheille.

Ristijärveläiset ovat olleet alan pioneereja ja saaneet askeleen etumatkaa.

Hämeenlinna on hyvin seniorimyönteinen. Paikkakunnalle muuttaa paljon varakkaampia eläkeläisiä pääkaupunkiseudulta. Hämeenlinnassa vetoavat golfkentät, järvet, ulkoilumahdollisuudet, suuri määrä senioriasuntoja järvinäkymillä sekä aivan keskustaan avattava iso kauppakeskus. Ja kaikki tämä ilman hälinää, 45 minuutin päässä Helsinki-Vantaalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla