Haluaisitko asua Helsingin keskustassa meren rannalla ja käydä aamukahvilla kauppatorilla? Moni haaveilee tästä, mutta rahat eivät riitä keskustassa asumiseen.

Vuokralla asuminen on kallista joka puolella maata, mutta Helsingissä se vielä kalliimpaa. Ja niin ovat myös omistusasunnotkin, sen kaikki tietävät.

Jos kuitenkin haluaa, aina voi kokeilla keskusta-asumista vaikkapa pari viikkoa halpaan hintaan hostellissa.

Esimerkiksi Katajanokalla sijaitsee Eurohostel, jossa on 1–3 hengen huoneita.

Reilaaja-kategorian siistissä kolmen hengen huoneessa yö maksaa 24,80 euroa. Joten kuukauden asuminen maksaisi 754 euroa, vuodessa kuluja tulisi 9 052 euroa.

Reilaaja-huoneessa on kolme erillistä sänkyä, pöytä, tuolit ja lukittavat vaatekaapit. Hintaan sisältyvät liinavaatteet, pyyhe ja aamusauna. Asuminen olisi hyvin yhteisöllistä, lähes joka päivä tapaisi uusia tuttuja.

Yksinäisyydestä ei tarvitsisi kärsiä!

Hostellissa on paljon yhteistilojakin, olohuoneessa voi katsoa telkkaria ja keittiössä kokkailla omia ruokia. Hostellin buffet-aamiainen maksaa yhdeksän euroa ja itsepalvelupesulan käyttö euron.

Mutta olisiko oikeasti mahdollista majoittua Eurohostelliin vaikka vuodeksi, toimitusjohtaja Kyösti Karjarint?

– Eurohostel on tarkoitettu ulkomaisille ja kotimaisille lomamatkalaisille. Siksi emme pääsääntöisesti majoita yhtäjaksoisesti yli viikkoa kerrallaan, Karjarinta kertoo.

Tämä ei kuitenkaan pidä ihan paikkaansa, poikkeuksiakin on.

– Mutta yksittäistapauksissa on tehty poikkeuksia työmatkalaisille, opiskelijaryhmille ja putkiremonttia pakoileville. Työmatkalaisille on tarjolla työviikkopaketti. Petipaikka kahden hengen huoneessa maksaa 24,10 euroa yöltä. 

Toisen romu on toisen aarre. Vanhoista tavaroista voi saada yllättävän isot rahat.

Vinteillä, varastoissa ja kaapeissa lojuu lukematon määrä käyttämätöntä tavaraa, isoa tai pientä, kulunutta ja käyttämätöntä. Suurimmalla osalla unohtuneista kapineista on vain tunnearvoa – jos sitäkään. Joukossa voi kuitenkin olla varsinaisia löytöjä, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan satoja tai tuhansia euroja.

Suuntaa antavan hinta-arvion pystyy nykyään tekemään melko helposti internetin avulla. Erilaiset myyntisivustot, kuten Huuto.net, kertovat ainakin yleisimpien tavaroiden pyyntihinnoista. Harvinaisempien tuotteiden hintoja voi etsiä esimerkiksi eBaysta tai erikoisliikkeiden nettisivuilta.

Kannattaa muistaa, että omasta aarteesta saa harvoin sitä kaikkein korkeinta netissä nähtyä summaa. Vanhoissa tavaroissa kunto ja pienet yksilölliset erot vaikuttavat hintaan yllättävän paljon. Ja vaikka rahallinen korvaus ei olisikaan suuri, voi lohduttautua sillä, että itselle tarpeeton esine sai uuden elämän jonkun toisen luona.

Kokosimme alle listan esineistä, joista voi saada yllättävän paljon rahaa.

1. Talonpoikaistyyli

Umpipuiset pitkät lankku-pöydät, penkit ja kaapit ovat arvossaan. Sivusta vedettävä sohva voi maksaa 500 euroa.

2. Jugend

Suoralinjainen jugend käy moneen sisustukseen, joten huonekalut ovat haluttuja. Kaapin hinta voi hipoa tonnia.

3. Koulutaulut

Vanhoista opetustauluista maksetaan useita kymppejä. Etenkin Rudolf Koivun ja Ebba Masalinin taulut ovat haluttuja.

4. Sotamuistot

Armeijan kunniamerkit ovat kerääjien suosiossa. mItä-Syvärin rististä pyydetään 400 euroa.

5. Kirjat

Kirjojen hintaan pätee kolmen hoon sääntö. Niiden pitää olla hyvässä kunnossa, harvinaisia ja haluttuja. A. Raution Aapinen 85 e. 

6. Valaisimet

Sisustajat arvostavat vintagevalaisimia. Paavo Tynellin Tähtitaivas- lampun hinta on jopa 1 000 euroa.

7. Vanhat autot

Vanhoille autoille on aina ostajansa. Hinta ei välttämättä ole kummoinen, mutta M-B 300SL Coupesta voi saada miljoonan.

8. Hifi

Vanhat laatukaiuttimet, levysoittimet ja vahvistimet nkiinnostavat harrastajia. Hyväkuntoisen Thorens TD124 -levysoittimen hinta voi olla 3 000 euroa.

9. Taide-esineet

Vanha hopea ja lasi ovat tällä hetkellä haluttuja. Tapio Wirkkalan Maljakko 3586:n hinta on 100 euroa.

10. Arabia

Arabian 60–70-luvun astiat ovat yhä kysyttyjä. Emma-purkista voi saada satasen.

11. Levyt

Vanhoista LP-levyistä maksetaan isojakin msummia, kunhan ne movat harvinaisia ja  hyväkuntoisia kansipahveja myöten. Kalleimmasta päästä on Wigwamin Hard N’ Horny -levyn ensipainos, josta maksetaan 500–1 000 euroa.

12. Sarjakuvat

Tex Willer -pokkarit vuodelta 1971 maksavat msatoja euroja, 1950- luvun Aku Ankan erikoisnumerot tuhansia.

13. Kellot

Hassun näköinen 60–70-luvun kronografi voi olla kunnostettuna tuhansien eurojen arvoinen. Zenith ”TV” El Primeron hinta on noin 3 000 euroa.

14. Muumit

Vaikka muumimukien keräily oli kuumimmillaan jo vuosi pari sitten, ovat muumiastiat edelleen kysyttyjä. Arvokkaimmat muumiastiat tällä hetkellä ovat:


Millenium 2000 -seinälautanen, 390 e.


Muumipeikko unelmoi -erikoismuki, 1 100 e.


Fazer-erikoismuki, 4 500 e.

 

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Yhä useammalla eläkeläisellä on velkaa. Oletko sinä yksi heistä?

Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa. Siitä huolimatta yhä useammalla on velkaa vielä eläkkeelle jäätäessä. Uusi ilmiö on se, että myös eläkeläiset ottavat aiempaa useammin uuttakin lainaa.

Vastaa kyselyyn

Kerro meille millainen sinun lainatilanteesi on vastaamalla alla olevaan lyhyeen kyselyyn. Oletko joutunut ottamaan eläkkeellä velkaa ja mistä syystä? Miten pankissa suhtauduttiin sinuun?

Vastaa kyselyyn alla, ja autat lehteä jutunteossa.