Marja Packalén on tehnyt käsitöitä koko ikänsä. ”Lopetettuani säännölliset työt vuonna 2012 aloitin uudella tarmolla.”
Marja Packalén on tehnyt käsitöitä koko ikänsä. ”Lopetettuani säännölliset työt vuonna 2012 aloitin uudella tarmolla.”

Näyttelijä Marja Packalén, 69, kutsuu jälkeläisensä syömään muutaman viikon välein. Vapaa-aikanaan hän nauttii myös käsitöistä. Minun numeroni -juttusarjassa tuttu kasvo kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

29 neliötä

Kun poikani muutti aikoinaan yhteisestä Käpylän-kodistamme omilleen, halusin lähemmäs keskustan sykettä. Ostin Kallion Torkkelinmäeltä ihanan yksiön, johon rahani juuri ja juuri riittivät. Kuudennessa kerroksessa olen korkealla ja näen kauas, mikä on minulle tärkeää. Kotini on pieni, mutta taitavasti sisustettu. Siellä on kaikki mitä tarvitsen.

Kutsun jälkeläiseni syömään muutaman viikon välein.

3 lasta

Minulla on 44- ja 41-vuotiaat tyttäret, 32-vuotias poika ja kaksi teini-ikäistä lastenlasta. Vanhin tytär on ravintola-alalla, nuorempi on runoilija. Poika tekee kaikenlaisia töitä, kuskaa jugurttia ja makkaroita, vahtii galleriaa. Saatuaan rahaa kasaan hän matkustaa vaikkapa Gambiaan. Hän on nähnyt hirveästi maailmaa. Se on kiinnostava ja aivan vieras elämäntapa minulle, joka viihdyin KOM-teatterissa 30 vuotta.

Kutsun jälkeläiseni syömään muutaman viikon välein. Käymme yhdessä myös teatterissa ja baletissa. Lapset ovat elämässäni tärkeintä. Jos he voivat hyvin, minunkin elämäni on mallillaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nautin ompelusta, sommittelusta ja erilaisista rytmeistä, jotka väreillä saa aikaan.

2 160 tilkkua

Olen tehnyt käsitöitä koko ikäni, mutta lopetettuani säännölliset työt vuonna 2012 aloitin uudella tarmolla. Luovuus ei suostu jäämään eläkkeelle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuokrasin kolmen teatterialalta tutun naisen kanssa työhuoneen, jossa teemme yhdessä tilkkutöitä. Kävelen työhuoneelle joskus neljäkin kertaa viikossa, sillä rakastan värejä ja käsillä tekemistä. Nautin ompelusta, sommittelusta ja erilaisista rytmeistä, jotka väreillä saa aikaan. Tilkkutöissä tykkään erityisesti hirsipuutekniikasta ja kolmioista.

Olen siisti ihminen enkä koskaan heitä natsoja maahan, vaan laitan ne pieneen rasiaan.

20 tupakkaa viikossa

Poltan askin tupakkaa viikossa. Syntihän se on ja heikon luonteen merkki. Se ei tietenkään ole hyväksi terveydelle, ja olen ollut pitkiä aikoja polttamattakin, mutta jotenkin tupakkatauko tuo rytmiä elämään. Se on paussi jonkin asian jälkeen ja ennen seuraavaa. Olen siisti ihminen enkä koskaan heitä natsoja maahan, vaan laitan ne pieneen rasiaan, jossa on Eiffel-tornin kuva.

Uimahallit ovat mahtavan tasa-arvoisia paikkoja.

10 000 askelta

Kävelen päivittäin vähintään 10 000 askelta. Eilen ajoin ratikalla Arabianrantaan ja kävelin sieltä koskenpartaalta rantoja pitkin kotiin. Lenkkeilen usein Töölönlahden ympäri tai kotoa keskustaan ystäviä tapaamaan.

Kahdesti viikossa käyn Mäkelänrinteen uimahallissa vesijuoksemassa. Menen yhden maissa iltapäivällä, koska silloin on hiljaisinta, ja juoksen tunnin.

Uimahallit ovat mahtavan tasa-arvoisia paikkoja: siellä on kaikennäköisiä ja -ikäisiä ihmisiä. Käyn myös pilateksessa kerran viikossa.

Vuonna 1999 minulla todettiin pahanlaatuinen imusolmukesyöpä.

Pidän huolta terveydestäni, eikä minun takiani ei ole koskaan jouduttu perumaan esitystä. Vuonna 1999 minulla todettiin pahanlaatuinen imusolmukesyöpä. Menin lääkäriltä suoraan Reko Lundánin Aina joku eksyy -näytökseen hoitamaan roolini. Syöpä on sittemmin selätetty, ja olen ollut 17 vuotta terveenä.

16 500 euroa

Ostin vuonna 2000 Liljendalista Itä-Uudeltamaalta pienen sireeniaidan ympäröimän vaarinmökin 16 500 eurolla. Näin heti, että siinä riittää minulle kivoja projekteja moneksi vuodeksi. Ihanalla 3 800 neliön tontilla on omenapuita ja kasvimaa, ja yritän kasvattaa sinne kukkaniittyä. Huhtikuussa otan kesäautoni Honda Jazzin käyttöön ja ajan sillä mökille koko kesäksi.

40 vuotta

Olen ollut kuusi vuotta eläkkeellä. Tein näyttelijän töitä 40 vuotta ja esiinnyin 97 näytelmässä, joten eiköhän se riitä. Minulla ei ole tarvetta olla koko ajan esillä. Välillä toki vierailen teatterissa ja teen pieniä leffarooleja, ja pian alkaa kuunnelman teko. Minun, Pirkko Saision ja Heini Junkkaalan Odotus tulee syksyllä uudestaan KOM-teatterin ohjelmistoon.

Teatterit ovat olleet elämäni kulmakiviä alkaen teatterikoulusta, jonne opettajamme Kalle Holmberg toi yhteiskunnallisen ajattelun. Olin perustamassa Ahaa Teatteria ja työskentelin Turun kaupunginteatterissa Holmbergin ja Ralf Långbackan aikana. KOM-teatteri on ollut tärkein kouluni. Olen kiitollinen, että sain olla mukana.

MARJA PACKALÉN

SYNTYNYT 2.11.1948 Helsingissä, jossa myös asuu.

PERHE Kolme lasta ja kaksi lastenlasta.

HARRASTUKSET Vesijuoksu, lukeminen, kävely ja käsityöt.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 9/2018.

Vierailija

Totta, lapset tai lapsi on tärkeintä elämässä myös minun mielestäni.
Minä olen menettänyt ainoan lapseni. Ja elämä loppui käytännössä siihen. Elämä on sietämistä ja siedätystä. Eikä koskaan palaa ennalleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla